søndag 29. august 2010

De første høsttegnene - nytter ikke å fortrenge det lenger

I går ettermiddag gikk det første gåsetrekket sydover over hustakene her. Da er det faktisk høst og selv om jeg fortsatt går og venter på sommeren, må jeg vel innse at den ikke kommer i år :-(

I formiddag var jeg ute og ruslet litt, mens det ennå var sol og fint. Oppdaget til min forskrekkelse at noen av Impatiensene allerede var "frostbitt". Det har nok ikke vært frost, men Impatiens er sarte sjeler som raskt klapper sammen når gradestokken kryper noe særlig under 10 grader. Jeg fortet meg og fikk høstet inn noen frøkapsler og håper finværet de lover oss til uka, vil føre til at flere frø rekker å modnes. Særlig den ene sorten Impatiens jeg sådde i våres, har vært veldig fine. Farger i alle nyanser av hvitt over i kraftig rosa. Ingen innslag av rødt. Plantene har vært tette og kompakte og utrolig blomsterrike.

Helgens vær har ikke akkurat innbudt til de store hagerelaterte aktivitetene. Tidvis kraftig regn, hagl og torden har gjort det mest hyggelig å være innendørs. Allikevel fikk jeg benyttet formiddagens solskinn til å få plantet liljeløkene jeg byttet til meg med "gartner10" mot noen Colchicum-løker, og de siste pottene med stauder, som stod i husveggen. Sånn sett er jeg vel nærmest klar for høst og vinter, selv om jeg mentalt ikke er kommet lenger enn til våren ;-) Godt å ikke ha en høst som i fjor, hvor jeg hadde et par hundre potter stående til langt ut i oktober.

I barnehagen har jeg straks fyllt opp 7 pallekarmer med staudebarn og nesten alle kasser og brett er tømt for innhold. Telte løselig over og kom til at 22 kasser og nesten like mange plastbrett er tømt og flyttet over i pallekarmene. Noe svinn var det her og der, så alle kassene var ikke helt fulle, men mange potter er det jammen meg blitt.

I dag har vi også vært hos Ståle og hentet en kompostmaskin, som han var så snill å tilby meg :-) En Stiga Kitchen, brukt men fortsatt fullt brukbar. Må bare få beiset panelene og fikset litt på isolasjonen, så skal den monteres og plasseres i nordveggen, hvor den vil være lett å nå, uansett vær og føre.
Foreløpig står alle delene i drivhuset. Der er det god plass nå, etter at jeg har kastet ut alt som er av tomat, agurk og paprika, samt fått pottet opp og satt ut, en del Brugmansia stiklinger, som har stått og vansmektet i alt for små potter i hele sommer.

Tomat, agurk og paprika ja...... Det har vært et kapittel for seg selv i sommer. Helst en tragedie vil jeg vel si. Agurkene kastet jeg ut allerede tidlig i juni. De var totalt ødelagt av spinnmidd og ingenting å spare på lenger. 2 agurker, ble hele årets avling.
Tomatene var fine lenge og vokste så det knaket, men få blomster og kart. Etterhvert kom det noen kart, men på flere planter ble det griffelråte og etterhvert som ukene gikk, fikk kvitfly smaken på skuddene. Så fort jeg tok på plantene fløy det opp horder med hvite kryp, som jeg fikk i nese og munn :-( Fredag klippet jeg ned hele dritten og kastet alt på komposten.
Paprikaene gikk samme vei på fredag. Også de var infisert av kvitfly og nå var jeg så lei at grensa var nådd.

Nå er drivhuset nesten tomt for planter og klart for innrykk av utoginnplanter om noen uker. Først skal det vaskes og sprayes, etter alle kunstens regler, i håp om å tå tatt knekken på eventuelle udyr, som måtte være igjen.

God høst dere. Det er vel ikke bare hos meg at høsttegnene har begynt å vise seg.

8 kommentarer:

 1. Huff, så kjedelig at at det gikk skitt med tomater og agurk. Håper du ikke misser motet, men går på med krum hals neste år også.
  Er du som meg, så glemmer en de kjedelige tingene fort.

  SvarSlett
 2. Nei, det er nok ikke bare hos deg at høsttegnene er kommet. Jeg kjenner på meg at nå begynner jeg å bli lei av hage, og det er et sikkert høsttegn ;)

  SvarSlett
 3. Lei er jeg absolutt IKKE. Kjenner meg slett ikke klar for høst og vinter ennå. Lange mørke kvelder og 5-6 måneder hvor jeg bare går og sparker i veggene og venter på ny vår :-( Hadde holdt med 2-3 uker vinter rundt juletider for min del :-)

  SvarSlett
 4. Jeg har også prøvd å fortrenge at høsten er på vei, men nå er det fare for nattefrost og da må jeg ta noen grep. Neste år blir det en lang og varm sommer. Det har jeg bestemt.

  SvarSlett
 5. Hei,husker du hvilken impatens du sådde som var uten røde? Har alltid fått masse rødt når jeg har sådd frøblanding. IngerJ

  SvarSlett
 6. That is exactly where an isometric training system this kind of since the Tensolator or Bully Xtreme arrives into enjoy.


  Feel free to surf to my website ... bowflex selecttech 552

  SvarSlett
 7. Great training session benches, dumbbells and totally free weight sets also are
  uncomplicated to find.

  Feel free to visit my web page dumbbells for sale

  SvarSlett
 8. Our health and fitness applications ought to, nonetheless,
  be tailored to our entire body varieties and
  how we grow muscle tissue and shop human body unwanted
  fat.

  Here is my website :: http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/reviewing-bowflex-selectt...

  SvarSlett