onsdag 18. august 2010

Jeg - en skrotnisse ;-)

Vi lever i et bruk og kast samfunn, hvor det kastes stadig mer fullt brukbare ting, bare fordi vi vil ha nyere og mer moderne utgaver av samme tingen. Elektronikk, møbler, hvitevarer m.m. kastes lenge før de er utslitt, bare fordi vi synes de ikke helt passer inn i våre hjem lenger. Dette skaper arbeidsplasser og vekst i samfunnet, men samtidig er det jo en ekstra belastning for miljøet, med alt dette unødvendige avfallet.

Jeg er nok litt preget av min oppvekst, med en far som var en skikkelig skrotnisse, på godt og vondt. Han var selvstendig næringsdrivende, med egen lastebil og hadde stadig flytteoppdrag og lass med søppel hvor det var mye brukelige ting. Jeg tror f.eks. aldri han kjøpte gressklipper, eller snøfreser. Slike ting fant/fikk han brukt når han jobbet. Litt enkel "mekking" og gressklipperen fikk nytt liv i flere år ekstra :-) Jeg har fortsatt en diger blomsterkrukke som han kom hjem med, etter å ha kjørt et søppellass for sikkert 25-30 år siden. Så vidt jeg husker ble flere av dem gitt bort, men han beholdt altså en, som nå står hos meg med en diger Brugmansia oppi (hva ellers).

Selv er jeg nok betraktelig flinkere enn min far, til å kaste ting og fornye litt, men jeg skal tilstå at barndommen nok preger meg. Jeg tenker meg alltid om 2 ganger før jeg kaster noe som er brukbart og jeg har alltid øyne og ører med meg når andre snakker om fornyelse og at noe skal kastes. Kanskje det er snakk om noe jeg kan bruke til noe fornuftig ;-) Ikke mistofstå, jeg er ikke typen som fyller huset med mer eller mindre ubrukelige ting, som kanskje kan komme til nytte en dag. Jeg snakker om ting jeg, der og da, vet hva jeg skal bruke til, ikke "fyllmasse" til loft og kjeller ;-)

I går var jeg utom elektronikk containeren på jobben og hva skuer mitt øye. Ett nærmest strøkent kompaktanlegg fra JVC, med høyttalere. Jeg har lenge savnet en CD-spiller i drivhuset og her var det til og med 3 platers CD-veksler. Delene ble reddet opp fra containeren og tatt med hjem. Første test hjemme på stuegulvet, fortalte meg at alt fungerte som det skal, bortsett fra at volumkontrollen var litt "slarkete", men ikke verre enn at jeg fikk justert den til et ok nivå. Jeg har ikke for vane å skru opp og ned på volumet i tide og utide, så det kan jeg leve med :-)

Så nå har jeg stereoanlegg og høyttalere pent plassert på ei hylle i drivhuset og den gamle radio/CD-spilleren jeg har arvet fra en av jentene (hvor kun radioen virker), kan pensjoneres.

Nå var jeg nettopp utom containeren igjen og der fant jeg jammen meg fjernkontrollen til anlegget også :-D Kanskje det fungerer å justere volumet med den, i steden for direkte på anlegget.

Nå mangler jeg bare en kommode/skap i heltre som jeg kan male og oppbevare alle "løse deler" i i drivhuset. Det bør være heltre, siden finer fort vill svelle og sprekke i det fuktige miljøet der inne. Får bli en loppemarkedtur til våren tenker jeg, så blir det nok en råd.

4 kommentarer:

 1. Gjenbruk er en bra ting i våre kjøp og kasttid, håper du finner et passende skap til drivhuset...

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg, det er alt for mye utskifting i dag av helt brukbare ting. Mote og trender spiller større rolle i dag enn før. Vi driver med gjenbruk her i huset også, siden mannen min får masse skiferheller, rester av gammelt steinbelegg osv. der som han jobber for folk. De skal bare kaste det alikevel. Så hellene i "bekken" ved dammen min og trappa ned mot bekken er gjenbruksting.

  Kjekt med "nytt" stereoanlegg i drivhuset da!

  SvarSlett
 3. Det finnes sikkert utrolig mange fine skatter som folk ikke bryr seg om å ta vare på! Jeg kjenner en som jobber i ei kommune, som også har tilgang på søppelfyllingen. Han har forsynt mange med fullt brukbare ting, som oppvaskmaskin i båten (!) komfyr, også til båten! Selv har vi en gammel TV, ja, den store klumpen, og ikke en fancy flatskjerm! Jeg har tenkt å "bruke den opp" før jeg kjøper ny! Gjenbruk er flott!

  SvarSlett
 4. Det var litt av et funn! Jeg synes det gjør veldig godt med slike varp... men når du snakker om skrotnisse... ta en titt på hva jeg har fylt terrassen med... Vi er nok flere nisser rundt omkring. ;o)

  SvarSlett