søndag 22. august 2010

Renovert 2 bed i helga – ganske fornøyd med meg selv.

Selv om det har blåst “hatter og høy” både i går og i dag, har det vært masse deilig sol og deilig temperatur til å holde på ute.

Jeg har sjeldent noen helt konkret plan når jeg går ut for å jobbe i hagen. Jeg begynner med en rusletur. Plukker litt her, knipser noen bilder, snuser litt der og plutselig er jeg i gang med ett eller annet prosjekt.

I går var det “Garasjebedet” som fikk gjennomgå. Jeg har hatt stående 3 småvokste Rhododendron, etter at vi var på brannskadesalg på Rom hagesenter for noen uker siden. Planen var å ha dem i garasjebedet, men det var så overgrodd av Corydalis Luteum og kuleprimula at det var klin umulig å plante noe mer der.

Komposten ble matet med 2 fulle trillebårlass med hovedsakelig C.Luteum og litt ugrass, før det ble gjort noen omrokkeringer på andre planter. DA var det god plass til de nyinnkjøpte Rhododendronene, noen Heuchera, en Tiarella “ink blot” og en gammel variegert Rhododendron som tidligere stod nedgrodd i en krok.

2010-08-21 10-56-49 - IMG_2078 2010-08-21 14-30-57 - IMG_2079

Kanskje ikke så lett å se på før og etterbildet, men det ble faktisk ganske stor forskjell etter noen timers arbeid. Stakkars den lille apekatten klør seg forvirret i hodet og lurer på hvor det ble av alt det grønne. Det ble nok skrekkelig lyst for ham etter at alt buskaset ble fjernet ;-)

Baksiden av bedet sør du…… nei, det snakker vi foreløpig ikke høyt om. På baksiden ligger nemlig de gamle, råtne vindskiene og roter det til, slik at det ikke er mulig å få gjort noe på den siden. Dessuten har jeg der en venteplanting av bl.a. div Cypripedium, som venter på at jeg skal få begynt på woodlandet. Tør nesten ikke gjøre noe der, annet enn å holde ugrasset borte.

Dagen i dag opprant med strålende sol og litt mindre vind enn i går. Same procedure…….. Ut, med kaffekoppen i handa, rusle rundt, luke litt her, tenke litt der og plutselig var jeg i gang i Hostabedet. Her ble Gullris, Lamium, Gravmyrt og sedum kompostmat, mens en mengde blå sverdiris ble delt opp i nye friske røtter. Noen få ble plantet ned igjen, mens resten nok havner i drivhushagen. Noen Geranium Pratens står “på vent” til jeg finner passende plantested, men havner nok også enten i drivhushagen eller på komposten.

Endelig fikk Hostaene jeg kjøpte av Marit for noen uker siden, komme ut av pottene. Det samme gjorde de få jeg kjøpte på Gjennestad sist helg og en H.Venusta som har stått i ventebedet siden i fjor.

2010-08-22 11-29-45 - IMG_2083 2010-08-22 16-49-22 - IMG_2087

Kanskje ikke så lett å se forskjellen her heller, men jeg har faktisk gjort ganske mye. Også her gikk 2 tillebårlass i komposten og en god del planter måtte vike for spaden, mens 12-15 nye Hostaplanter kom i jorda.

2010-08-22 15-07-02 - IMG_2086

Her er det som måtte ut for å få det litt mer ryddig og ensartet. Planen er å ha dette som et tilnærmet rent Hostabed, bare med noen lave bunndekkere i front, mot asfaltkanten og noen høye stauder i bakkant, for å markere overgangen fra hage til skog.Mens jeg holdt på dukket denne eklingen opp på et vissent hostablad.

Ikke akkurat vakker, men bildet ble bra, til tross for at det er tatt med et lite kompaktkamera, Ixus 100IS har nærgrense på bare 3 cm. og tar imponerende gode macrobilder, til tross for størrelsen.

Da jeg var ferdig gikk jeg inn en liten tur, for å sjekke ståa på importen og for å se om noen hadde forsøkt å nå meg på telefonen, mens jeg var ute. Der var det melding fra Racemosa som ville komme på hagebesøk i ettermiddag :-) Hun kom med masse fine planter og hyggelig hageprat. Så det var jammen meg godt jeg hadde fått alle Hostaene i jorda, for nå står det igjen masse potteplanter ved siden av garasjen og venter på å bli plantet. Flere Meconopsis og Geranium, en gul fiol ++

Alt i alt en veldig vellykket hagehelg :-)

4 kommentarer:

 1. Du hadde fått gjort mye i helga, ja! Hyggelig at jeg fikk lov til å bråstikke innom en tur-hyggelig med kaffe og prat i "storstova"! Syntest det var på tide med en inspeksjon! Forresten... glømte visst staudekassa likevel..... fint om du kan passe på den litt!
  Og Bruggen falt i særdeles god smak!

  SvarSlett
 2. Ja, jeg så den, etter at du hadde kjørt. Den står her til neste gang, men ikke vær for trygg, mye mylig jeg låner den litt imens ;-)

  SvarSlett
 3. Bare låne den :) Trenger ikke akkurat samme tilbake engang..... :)

  SvarSlett
 4. Så flott det ble!
  Og jeg har vel egentlig tenkt i samme retning, men ikke fått gjort noe med det ennå. Har en masse Hosta rundt omkring i forskjellige bed, men de kommer liksom ikke til sin rett på den måten. Så jeg har også lurt på om jeg skal lage et bed med mer eller mindre bare Hosta - så takk for tipset :-)

  SvarSlett