mandag 6. september 2010

“Ferdig” for i år – tror jeg

Nå begynner jeg å anse meg forholdsvis ferdig med årets hageprosjekter. Ikke at jeg har fått gjort på langt nær alt jeg hadde planer og ønsker om, men det jeg har begynt på er nærmest fullført.  Litt finpuss gjenstår her og der. Duk, aviser, grus og bark, men litt skal man jo ha å gjøre til våren igjen også ;-)

Alle nyanskaffelser er behørig plantet på sine, mer eller mindre, endelige voksesteder. En del bytteplanter står på vent i midlertidig bed og skal få vokse seg litt til, før de blir plantet litt mer endelig til våren igjen.

Alle frøplantene har fått sin vinterplass i pallekarmer i drivhushagen. Her mangler duk og grus mellom karmene, men småplantene har det jo like godt uten akkurat den delen ;-) Mangler også noen karmer, men rekker ikke få gjort noe med det nå.

barnehagen3

Kanten langs drivhuset er ferdig plantet, men mangler fortsatt en del aviser og bark. Det får bli til våren igjen. Gidder ikke fortsette å kjøpe bark i sekker til en ublu pris. Får satse på at gubben kan få kjørt hjem et lass i løsvekt til våren. Alle Hostaene her er fra min “tiggerunde” i våres. Det som ikke ble plantet i veikanten ved huset, havnet her.

2010-09-04 14-42-40 - IMG_2119

Prosjekt veikant ser så langt ut til å være vellykket, selv om det foreløpig kun er den ene siden av veien som er beplantet med Hosta. Forhåpentligvis blir det litt mindre overtid på gubben til neste år og dermed litt mer tid til å gjøre ting her hjemme. Da håper jeg å få klargjort til woodland og samtidig for planting av Hosta på andre siden av veien. Planter har jeg antakelig nok av. Må bare flytte og dele litt fra andre steder. Mistenker vel at det kommer en del Hosta fra Darwin også, som skal ha plass til våren igjen ,-)

“Skrenten” ja…… Der kom jeg ikke så langt som jeg hadde håpet på. Jeg har fjernet de plantene som var noe å ha, sprøytet et par ganger med ugrassmiddel og lagt på en del husdyrgjødsel. Her må det nok lukes/sprøytes igjen til våren. Det har stått noe tistelgeier her, som har frødd seg noe vanvittig og en akeleie gjør forsøk på å befolke hele området alene :-( Det er også fortsatt en del uønsket vekst av ugrass mellom steinene.

En del Brugmansia er kastet (og flere blir det), en del er solgt og de som kommer gjennom nåløyet, skal få komme inn i kjeller og drivhus om noen uker. Akkurat nå er det voldsom blomstring på en del av dem, så de får friste sjebnen utendørs fram til vi kommer fra ferie i begynnelsen av oktober.

Drivhuset er nå så og si tomt. Gulvet er spylt og det meste er ganske ryddig og pent. Har fortsatt håp om å få i gang den vannbårne varmen før vinteren og planen er å bruke det største rommet til vinterlagring i år. Håper bare vi får en mildere vinter i år enn vi hadde i fjor. Vinteren 2009/-10 var IKKE snill med strømregningen :-O

Selv om jeg egentlig ikke er hagelei, kjenner jeg nå at mørkere kvelder og lavere temperaturer gjør at det er godt å krabbe i hus når kvelden kommer. Det er ikke så mye fornuftig som blir gjort ute nå. Går mest og rusler, mens jeg så smått begynner å planlegge litt for neste sesong :-) Framover blir det nok gradvis mer  og mer innesyssler, fram til det er på tide å stenge hagen for i år. Da er det fram med bøker, håndarbeid og nettsider og benke seg i sofakroken for noen måneder. Men….. det tar jo ikke lange tiden før jeg er i gang med frø og jord i kjelleren. Når små spirer titter fram under plantelyset, kjennes ikke vinteren så lang allikevel :-)

 

Må bare legge til et skrytebilde av mine Fuchsia Boliviana frøplanter. De er blitt nærmere meterem høye i løpet av sommeren. Denne har virkelig begeistret meg i sommer og jeg er sjeleglad for at den lille frøkapselen fant veien ned i lomma i fjor. De blomstrer ustoppelig og blir finere for hver dag som går. Den hvite blomstrer også og blomstene er helt nydelige med det hvite røret og de rosarøde spissene, men den står tydeligvis litt for skyggefullt. Neste år skal begge få komme ut i full sol. Helt tydelig en Fuchsia for solrike plasser :-)

4 kommentarer:

 1. Hei Trine!
  Synes du har fått gjort utrolig mye.
  Pallekarmene er jo helt knall!

  SvarSlett
 2. Du er virkelig flink som klarer å få gjort så mye nå på høsten! Pallekarmene ble kjempefine, ja :)

  SvarSlett
 3. Vilken aktivitet i slutet av säsongen! Men den ser fin ut, din barnehage. Skulle önska jag hade dina utrymmen. Med marktäckare och grus kommer det där helt säkert bli nästa års favoritplats :)

  SvarSlett
 4. Du har fått gjort veldig mye, synes jeg. Liker drivhuset ditt og området rundt, godt.
  Her håper vi også på en mye kortere og mildere vinter i år.
  Ønsker deg en fin uke.

  Klem fra Bente

  SvarSlett