torsdag 26. august 2010

Barnehagen begynner å ta form.

Som jeg sikkert har nevnt flere ganger i det siste, har en barnehage til alle småpottene med frøplanter, stått på programmet i sommer/høst. For noen uker siden fikk vi lagt på et lass med jord og planert området nord for uthuset, der de små skal få overvintre i pallekarmer. Dette er et av de mest skyggefulle stedene på tomta, men samtidig er det lunt og beskyttet og fjellveggen i bakkant magasinerer en del varme fra ettermiddags- og kveldssola. Her slipper jeg antakelig å springe beina av meg med vannslangen. Snøen ligger lenge her og plantene spirer ikke før jorda er tint om våren.

Jorda vi fikk tak i viste seg å være langt fra ugrassfri :-( Så i løpet av 5-6 uker gikk det fra å være ren, deilig planteplass til å være en ugrasseng, hvor planting var utenkelig, uten vesentlig innsats først. Jeg tenkte først å sprøyte, men været har vært særdeles ustabilt og med litt regn nesten hver eneste dag, gav jeg opp den tanken. Så på mandag var det på med hanskene, ned på knærne og begynne å luke. Heldigvis så det ut til å være i hovedsak frøugras som hadde spirt, med noen innslag av kveke og Vindel.Etter luking og litt mer planering, satte jeg opp 7 pallekarmer og gravde dem bitte litt ned i jorda, før jeg la et godt lag med aviser i bunnen av hver karm og fylte en 50 liters sekk med jord på toppen i hver karm. Fortsatt har jeg plass til 5 karmer til, men de har jeg ikke fått tak i ennå. Totalt vil jeg ha 12 karmer på denne plassen. Dette ble gjort i går kveld og allerede er 4 av karmene fyllt opp av potter med årets staudesådd.

Selv om det fortsatt er rotete langs drivhusveggen, ser jeg endelig en lysning, i form av tomme staudekasser og brett og fulle pallekarmer. I dag må jeg få hentet noen flere jordsekker og få satt de siste karmene godt på plass, slik at jeg kan få fylt også dem med potter.

Litt mørkt, men bedre bilde får vente til jeg er litt mer ferdig. Det blir så fort mørkt om kvelden nå, at det er jo håpløst å få gjort ting ferdig :-(Nå venter jeg bare på duk, som skal legges i gangen mellom karmene. Der legger jeg på et godt lag med steinmel/subbus, slik at det blir litt mer renslig enn jord og søle, samtidig som duken stopper det meste av ugrass som måtte være igjen i jorda. LItt vil antakelig komme opp i kanter og skjøter, men ikke mer enn at det er til å leve med, håper jeg. Langs kanten setter jeg en del bunndekkere, som både pynter opp og stopper ugrass.

2 kommentarer:

  1. Hvis det ikke er for seint vil jeg anbefale grovere singel i stedet for subbus. Da får du mindre problemer med ugress.

    SvarSlett
  2. Det får bli steinmel i første omgang. Det har jeg nemlig liggende allerede. Gubben skaffer meg kraftig veiduk til underlag. Singel får evt. komme når vi skal ha mer ellers på plassen. Gidder ikke hente småklatter. Her går det i lastebillass, når noe skal hentes ;-)

    SvarSlett