onsdag 31. mars 2010

Nød lærer naken kvinne......

Har du, som meg, mange halvstore potter som liksom ikke passer i ordinære plantebrett og som det er umulig å vanne der de står på hyller og gulv, uten skål under?

Planter som oppbevares i kjeller og drivhus gjennom vinteren, skal som kjent ikke ha særlig med vann. Dermed blir jorda knusktørr og slipper pottekanten. Når man begynner å vanne igjen, renner 90% av vannet rett gjennom pottene og plasker ned fra hyllene. Det renner da gjerne ned i nakken min, når jeg studerer nedre hylle, eller nedover buksebeina, slik at jeg blir våt og kald :-( I mangel av nok undervanningsbrett, måtte jeg bruke fantasien.

For å gjøre vanningen enklere og samtidig utnytte hylleplassen maksimalt har jeg nå tatt i bruk noen gamle voksduker, som fortsatt ver hele, men som neppe ville blitt brukt til noe bord igjen. Litt kraftig plast kan også brukes. Jeg har klippet dem til, slik at de rekker ca. 5 cm. utenfor hyllekanten på alle sider, brettet opp i hjørnene og brukt en ordinær stiftemaskin til å stifte hjørnene sammen. Pass på å brette hjørnene slik at "åpningen" vender oppover, da renner ikke vannet ut. Hvis sidene henger litt, bruker jeg en bit pakketeip el.l. og teiper duken til ei potte. Noen steder har jeg lagt lekter i kanten, som holder duken oppe. Da stifter jeg duken til lektene, hvis den ikke holder seg greit på plass uten.Nå kan jeg vanne rett på duken, slik at pottene kan få trekke vann, akkurat som de gjør på et undervanningsbrett. Hyllene beskyttes og holder seg like fine og jeg slipper alt vannsølet på gulvet. Så lenge duken/plasten er hel kan løsningen brukes på hyller av tre også.
Når sesongen er over og alt er flyttet ut, er det bare å ta duken ut og spyle den ren, henge til tørk og legge den vekk til neste innesesong.

Mangler man undervanningsbrett går det sikkert an å videreutvikle dette med lekter med ei plate oppå og undervanningsduk over, som henger ned i vannet som voksduken holder. Det har jeg ikke forsøkt ennå, men jeg har tenkt tanken.


Nå er det straks påskeferie og gjett om det skal bli deilig. Late dager, uten andre oppgaver enn dem man velger selv :-)

God påske til dere alle!

7 kommentarer:

 1. Veldig smart! Og ikke minst en billig gjenbruksløsning :) God påske!

  SvarSlett
 2. Smart, ja. Da kan man også lage dem så smale at de passer til vinduskarmene inne...hehe...akkurat det jeg manglet. Hvorfor har ikke jeg tenkt denne tanken, tro? Takk Trine. :-)

  SvarSlett
 3. Veldig smart. Tror jammen jeg har en plastduk med ostemotiv liggende en plass. Har nok av slike potter som det renner ut av.

  Ønsker deg en fin påske.

  SvarSlett
 4. Super god ide. Den må testes.

  SvarSlett
 5. Kreativt! Uansett hvor mange undervanningsbrett man har er det alltid for få. Jeg har ikke noen voksduker, men de tykke plastsekkene må vel kunne gjøre samme nytten? Det tror jeg jammen jeg må prøve på de løse hyllene i drivhuset etterhvert.

  Takk for godt tips. God påske :-)

  SvarSlett
 6. Lurt dette der, og så billig og:)Klem og god påske:)

  SvarSlett