torsdag 2. juni 2011

Langhelg og gressenke = hagehelg


Gubben satte seg på motorsykkelen kl. 06.30 i morges og er nå vel forvart i Tyskland, hvor han skal tilbringe helgen med likesinnede Kawa-entusiaster. Dermed har mor huset for seg selv i 4 hele dager. Inneklemte dager er ensbetydende med langhelg. Det er juni, sola skinner og gradestokken krabbet i dag over 20 grader. Liten tvil om hvor dagen, og de nærmeste dagene skal tilbringes :-) Det er vel ingen tvil om hvor man har vært og hva man har gjort når man kommer inn om kvelden med Vassarve i håret, jord i BH'n og jammen meg fant jeg ikke en maur i trusa også :-O

Det startet litt trått i morges. Fikk liksom ikke helt bestemt meg for hva jeg skulle gjøre og hvor jeg skulle begynne. Plukket litt her, luket litt der, drakk litt kaffe, tuslet ned i drivhuset, hvor jeg vannet litt og plukket sammen et par kasser med planter, som jeg tok med opp til huset. Drakk litt mer kaffe, la ut en hageslange for å merke opp ny kant på et bed, trakk noen snorer ett annet sted og luket litt mer, før jeg pottet opp et par Fuchsiastiklinger som jeg har lovet bort. Mer kaffe og røyk.......... halve dagen var plutselig gått og jeg hadde gjort minimalt.
Sydveggen trengte en lukesjau og kantstikking og dermed var jeg i gang. På bildet over har jeg så smått begynt. Kantstikking her i huset er ensbetydende med en liten utvidelse. 20-30 cm. plen ble "ofret" for å gi litt mer plass.

Denne karen oppdaget jeg heldigvis før jeg satte skuffa i ham. Ante en liten bevegelse i øyekroken og der lå han og så på meg. Han hadde tydeligvis ingen planer om å flytte på seg med det første, så jeg måtte være litt forsiktig, mens jeg holdt på rundt ham. Vi tok en liten prat mens jeg jobbet, før han nok syntes jeg ble vel nærgående og flyttet seg noen cm. men ikke lenger unna enn at han hadde oversikten over arbeidet. Lenge satt han og observerte, mens jeg raserte hula hans. Mulig han ble litt sur, men så lenge han flyttet på seg, hadde jeg rimelig god samvittighet ;-)

Jeg har gått og kikket på dette bedet siden vi flyttet inn for 2 år siden. Første året flyttet jeg en 2 meter høy Tuja, som stod helt inntil veggen, men en forvokst Buksbom og en Roesepirea har irritert meg grenseløst. Selv om de ikke stod på planen i dag, endte det med at jeg gravde dem opp, sammen med det meste som stod i bedet. Utpå ettermiddagen var bedet rensket for 1 stk. Buksbom på 1x1 meter, 1 stk. Roesepirea, en haug med krokus og lave, tidlige rulipaner, 1/2 kvm Vinterglans og sikkert 50 meter røtter av samme. Et par skudd av Yucca Filamentosa og en ...... (husker ikke. Se plante midt i første bilde med høye aks i framkant) ble flyttet bort langs veggen. En diger tue med Chelone/Duehode og et par store tuer med noe annet jeg ikke husker navnet på, ble også spadd opp. Da ettermiddagen kom så bedet plutselig slik ut
Egentlig ikke noe å vise fram men....... Det som står igjen her nå er en diger Clematis, the president, noen Allium, 2 Roser, romance, et par fyllte Matrem, noen tuer med Karpatklokker og en Blåregn, som nesten døde i vinter, men som kommer med skudd langt nede på stammen. Rosespireaen endte jeg opp med å plante igjen, helt inntil veggen, mens resten av plantene står p å vent, i trillebåra. En plan har vokst seg fram i løpet av dagen....... Her skal jeg plante masse roser, med fylte Matrem mellom, mere karpatklokker i kanten og kanskje en eller annen bunndekker, som kan fylle ut mellom alt det andre. Kanskje, kanskje kan jeg endelig få til ett bed som ikke fylles av panikkplanter. Det store melkespannet står på toppen av trappa ned til uteplassen foran huset. Her har jeg seriøse planer om en rosebue med 2 klatreroser og kanskje et par Clematis. Jeg må bare finne en rosebue som leg liker og som er stor nok. Gubben har egentlig lovet å sveise sammen en til meg, men jeg vet ikke riktig om jeg har tålmodighet til å vente til han får rotet seg til det ;-) Kanskje han får ut finger'n hvis jeg kjøper og planter plantene :-D
Hva gjør jeg så med denne? Klipper, tenker du sikkert. Ja, jeg bør nok klippe, men jeg kvier meg for å begynne og vet liksom ikke hva jeg skal satse på. Busken har flere stammer, så kuleform er nok det mest nærliggende. Figurklipp hadde vært gøy å prøve seg på, men jeg er ei kløne på slikt og gruer meg til å ta det første klippet. Klipper jeg feil er det liksom så endelig. Nytter ikke gjøre om på noe her. Da er det mye enklere å plante ting. Planter er det jo alltid mulig å flytte på i etterkant :-) Jeg får sove på det tror jeg og se grundig på Buksbomen i morgen. Hadde vel kanskje vært en fordel å finne ut hvor jeg skal plante den også. Den tåler neppe å stå i potta, nesten uten jord, særlig lenge.

Rom hagesenter averterte 5 roser for 600,- her om dagen. Jeg er svært fristet til å ta en tur i morgen og se om jeg finner noen fine roser til bedet. Lommeboka sier at jeg bør vente til jeg får feriepenger midt i måneden men..... ;-)

3 kommentarer:

 1. Det er jo deilig å ha hele dager til egen rådighet, og du får sikkert gjort masse på de dagene. 5 roser for 600 var jo et godt tilbud. Kjenner jeg deg rett blir det nok noen roser på deg i morgen ;-)

  SvarSlett
 2. He he, så artig å høre at det er flere som har samme interesser som oss. Min mann kjører ikke Kawasaki, men Goldwing, og han er på Goldwingtreff i helga. Han er på øya Ylvingen - der TV-serien Himmelblå ble spilt inn.

  Jeg elsker å være med å sitte på "Wingen", men i helga er jeg hjemme. Jeg er også ute i hagen (mellom regnskurene), og koser meg.
  Når jeg ser på bildene jeg tok i fjor, var det nesten bare motorsykkel og hagebilder.
  Nå har vi fått et barnebarn, så årets bilder blir nok mest av henne, så kommer hagebilder og motorsykkelbilder i andre rekke.

  Ønsker deg en fin helg!
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 3. Vi har det nok ganske likt Bente. Barnebarnet her kom i fjor våres, men de bor i Stavanger, så det er ikke så ofte vi ser dem. Nå gleder vi oss til de kommer hjem om et par uker. DA skal vi kose oss med lille Amalie i nesten 2 uker :-)

  SvarSlett