mandag 27. juni 2011

De fem fineste - Juni

Hilde i Hildeoghagen utfordrer oss igjen, til å vise fram hagens fineste i slutten av måneden. Da er det bare å ta et dykk ned i årets "bilderotemappe" hvor jeg lagrer alle bildene jeg tar, fram til jeg får tid til å rydde og organisere dem i de rette mappene. Det blir neppe før til vinteren ;-)

Nr. 1 denne måneden må være den ene pionen, som nå har begynt å åpne blomstene sine for fullt. Merkelappen har forsvunnet underveis, men den ble kjøpt på Pionhagen for 8-9 år siden, men det var først etter at vi flyttet hit for 2 år siden, som den virkeligbbegynte å vokse. Nå er den over meteren høy og har utallige knopper og blomster. Bildet ble tatt for noen dager siden, men det får duge som illustrasjon. Det er for mørkt til å få noe bra bilde nå.

Nr. 2 blir en snodig Iris. I fjor var alle blomstene mørk lilla, som den oppe i høyre hjørne. I år dukket det plutselig opp blomster i andre farger i samme tua. Noen mørke, noen spraglete og noen nesten helt gulhvite. Jeg forstår ikke hvordan dette har skjedd, men det tyder vel på at det har vært flere planter i en tue og at de andre ikke har blomstret tidligere. Vurderer om jeg skal grave den opp og forsøke skille dem, men jeg vet ikke hva som er best. Er jo litt tøft også da og blomstene passer jo til hverandre. Tror jeg fikk denne av Vidar for noen år siden. En del av de han hadde, som jeg fikk av, var frøsådde. Tar med et bilde av hele tua også, for å vise hvordan det ble.

Nr. 3 i juni blir et trekløver av Iris Germanica. Litt juks kanskje, med 3 på en gang, men det er så mange fine og jeg klarer ikke velge ,-) Juni er måneden for irisblomstring og det er ikke til å komme utenom at jeg facineres av de store, flotte og fargerike blomstene. Bare synd hver blomst står så kort tid. Disse har jeg ikke navn på, men jeg tror de 2 første også stammer fra Vidars hage. Disse to er digre. Godt over meteren høye. Den siste husker jeg ikke hvor kommer fra. Den er litt lavere, men ikke mindre vakker av den grunn.

Nr. 4 Er Dictamnus Albus Rubra. Den har blomstret flott i flere uker allerede og viser foreløpig ingen store tegn til å gi opp. Blomstene er nydelige, men egentlig gleder jeg meg til frøkapslene kommer på denne. De dufter helt vidunderlig av citrus. Jeg må stadig bort og ruske litt i planten, for å kjenne den gode duften utover sommeren.
Jeg har forsøkt å så, både den hvite og den røde, flere ganger, uten å få spiring. I år derimot har det dukket opp en frøplante helt på egen hånd, ved siden av motplanten. Det er kanskje best å la dem klare det selv og heller være forsiktig med å luke rundt dem, fram til jeg ser om det kommer opp flere frøplanter.


Nr. 5...... Nå begynner det å bli virkelig vanskelig å velge. Det MÅ bli en Geranium. Jeg har først det siste året fått øynene opp for disse skjønnhetene. Mine første erfaringer var med G.Pratens. Digre beist, som la seg utover og frødde seg over hele hagen. Men for 2 år siden, da vi hentet drivhuset, var vi innom på kaffe hos Sigrid. Der kom jeg meg jo ikke ifra uten et knippe med forskjellige Geranium. Bl.a. G. Himalayense Plenum, som jeg virkelig har fått sansen for, sammen med mange andre Geranium som ikke er like høye og "brautende" som Pratens. Men, for all del, G.Pratens er ikke å forakte den heller, men man må bare plassere den sammen med andre store stauder, som den kan støtte seg på og ikke kvele.

Til slutt, en liten "bonusblomst". Nemlig bestemors lille blomst, Amalie på 15 måneder, som har vært på besøk her i noen dager. Som unger flest er hun også facinert av vann. Om klærne blir våte er ikke så nøye. Mamma har alltid tørre klær å ta på etterpå ;-)

Hvilke 5 er dine fineste i hagen nå i slutten av juni?

5 kommentarer:

 1. Den siste blomsten var finest:D

  Iris i den mørkelilla tua var jo veldig lekker, da! Jeg har nesten gitt opp Iris. De ser malplassert ut uansett hvor jeg planter dem. Nå har jeg gitt dem opp og har palma dem ned og der skal de få stå!

  SvarSlett
 2. Uten tvil den siste blomsten som er finest og mest verdifull for meg ja :-)

  SvarSlett
 3. Åh snälla Trine!!! Om du gräver upp och delar... skulle jag kunna få köpa en bit av den flerfärgade Irisen???? Den är superfin!!!!!!

  SvarSlett
 4. Den irisen var kjempefin! * sikler* Søt menneskeblomst også ;-)

  SvarSlett
 5. Jeg skal huske på deg, hvis jeg deler den Linda :-)

  SvarSlett