lørdag 4. juni 2011

Ny rosehage i solsteika

Man må jo være splitter pine hagegal for å finne på å gå i gang med nye prosjekter, på sydsiden av huset, når gradestokken viser 26 grader i skyggen, vinden bare så vidt rasler i trærne og sola steiker fra skyfri himmel. Ja vel, så ER jeg hagegal da og jeg er fortsatt stolt av det ;-)

Som nevnt i forrige innlegg er jeg gressenke i helga og slike helger har jeg det med å gå i gang med ett eller annet nytt prosjekt. Sjeldent noe som er planlagt på forhånd, men plutselig er jeg i gang med noe, uten egentlig å ha tenkt at det var akkurat der jeg skulle begynne på noe. Første sommeren gravde jeg ut til den lille dammen (som fortsatt ikke er ferdig) *rødme*. I fjor var været ganske dårlig på denne tiden, så jeg tror ikke jeg fikk gjort så skrekkelig mye, men noe ble det da også. Tror det var "prosjekt veikant" jeg holdt på med da.

På torsdag var det opprenskning i det gamle bedet langs veggen, som tok hele dagen. I går og i dag har jeg jobbet med nytt, stort bed i skråningen ned mot uteplassen og langs buksbomhekken. Dette er ikke akkurat et område som har vært mye avfotografert tidligere og jeg glemte selvfølgelig å ta bilder før jeg begynte, men jeg tok nå et bilde med mobilen, da jeg hadde holdt på litt. Det gir i hvert fall inntrykk av hvordan det var før jeg begynte.
Jeg skal love det var varmt å holde på her utover dagen i går. Svetten silte og det ble mange drikkepauser i skyggen, under parasollen. Til slutt endte jeg opp med å dusje meg i hageslangen, med ujevne mellomrom, før jeg fortsatte. Det skal vel ikke mye fantasi til for å se for seg hvordan jeg ble seende ut, etter å ha ristet jorda av grasstorva, mens jeg var klissvåt. Kunne antakelig sådd karse i navlen og fått god spiring ;-)
Men jeg kom i mål, i 8-tiden på kvelden. Etter å ha holdt på i 10 timer. Da var all torva fjernet, kanting mot beleggningsteinene satt og "rullestolrampe" til trillebår og gressklipper på plass. Gubben har nemlig truet med at han ikke gidder slå plenen der oppe noe mer, hvis han må bære gressklipperen opp trappa hver gang. Dermed fant jeg ut at jeg måtte dele bedet av med en hellegang. Zeico prøvesitter den nygravde jorda og lurer fælt på hva som går av mamma. Han har nemlig vært fornuftig og tilbrakt det meste av dagen i skyggen, eller inne i gangen, hvor det har vært kjølig. Etter dette var jeg i desperat behov av en dusj. Tok like godt med meg bikkja og fikk vasket ham samtidig. Litt mat og et par glass kald hvitvin og jeg var klar for senga.

Dagen i dag startet like klar og varm som i går. Så fort kaffen var ferdig, tuslet vi ut igjen. Bikkja foretrakk skyggen i dag også, mens jeg fikk ryddet litt og satt kantstein mot plenen i overkant. Dette var jo ikke planlagt, så jeg hadde følgelig heller ikke kjøpt inn hverken stein eller planter. Heldigvis ligger det igjen en del skifer og heller etter tidligere eiere i skogkanten her. Dermed fikk jeg kanting og heller på plass, uten å måtte bruke ei krone. Det er mer enn jeg kan si etter at jeg besøkte Rom hagesenter i dag. 13 roser, 2 clematis og et espaljè gjorde et godt innhugg i kapitalen. Tilbudet om 5 roser for 600,- som jeg trodde varte hele helga, var nemlig KUN på torsdag :-( Vel, vel, jeg fant meg ikke i å ha kjørt bomtur, så jeg handlet allikevel og her er lista:

Penny Lane, 2 stk
Berleburg
Aspirin
Gertrude Jekyll
Glamis Castle
The jubilee rose
Astrid Lindgren
Brother Cadafel
Lina renaissance
Nina renaissance
Ghita renaissance
Heritage
Clematis Shirayukihime
Clematis Mary Claire

Jeg har holdt meg til roser i hvitt og rosanyanser og hvite clematis.
De 2 Penny Lane og de 2 clematisene skal stå på hver side av trappa og klatre i en rosebue, som jeg ennå ikke har, men nå som plantene kommer på plass, MÅ jeg jo bare få kjøpt en, hvis ikke gubbelille tar på seg sveisemaska og lager en til meg snart da ;-)

Vel hjemme igjen var det bare å lesse ut av bilen og få litt oversikt over farger og høyder på rosene. Etter 2-3 turer ned til drivhuset for å plukke sammen passende planter begynte jeg å bli fornøyd. Noen Sibiriris, Echinaea i rosa og hvitt, hvit og lilla Liatris, noen Akeleier og en haug med Flittig Lise i kantene.
De 4 Darvinrosene har jeg foreløpig satt i bedet ved veggen, sammen med de 2 Romance som står der fra før av. Klatrerosene er plassert ved trappa, sammen med clematisene og de resterende 7 rosene står langs Buksbomhekken (ja, den skulle vært klipt) og nedover i bedet. Jeg må ha flere roser, men det må vente til feriepengene kommer, eller kanskje til skattepengene kommer. Det koster å være hagegal ja, selv om mange av staudene er "hjemmelaget", går det fort noen lapper for å fylle et slikt bed. Skråningen er ca. 220 cm. høy og 250-300 cm. lang + 2-3 meter langs hekken, på ca. 50 cm. bredde.

Det var fortsatt like varmt, men nå begynte det så smått å bli litt skygge i nedkant av bedet. Jeg som normalt holder meg unna skyggen, tok imot den med glede i dag. Dermed var det ingen tvil om hvor jeg begynte å plante. Jeg fulgte skyggen og begynte i nedre del på høyre side ;-)

Det er tungt å plante roser, særlig når det er leire under det øverste jordlaget, så jeg orket ikke mer enn første del i dag. Der det ligger steiner nå, ser jeg for meg flere roser. Det jeg plutselig kom på, etter at jeg hadde plantet ferdig, var at Elin kommer med 18 Liljer, som jeg har bestilt, fra Svein i morgen. De hadde jeg også sett for meg her....... Ja, ja, der det er hjerterom er det husrom. Skal nok få plass til dem også :-)

I morgen er en ny fin og varm dag og jeg håper jeg klarer å bli tilnærmet ferdig, før dagen er omme. Fortsettelse følger..........

2 kommentarer:

  1. Jeg er mektig imponert over hva du får gjort i hagen din. Snakk om energibunt! Det var mange flotte roser du har fått deg. Jeg er ikke spesielt rosefan, men synes de engelske rosene er flotte. Her død alle de for vinterene de siste årene har vært alt for kalde. Men du får de sikkert til hos deg :)

    SvarSlett
  2. Energien kommer litt i hauger Marit. Særlig når jeg er hjemme alene OG har fri fra jobb, blir jeg særdeles effektiv. Gleder meg til å se alle rosene i blomst utover sommeren. Flere av dem står med store knopper allerede :-)

    SvarSlett