tirsdag 7. juni 2011

Tok virkelig kulden knekken på sneglene? - Ikke hos meg.


Året begynte oppløftende. April og første halvdel av mai var forholdsvis varm og tørr. I denne perioden fant jeg kun 4 stk Iberiasnegler, eller Brun skogssnegl som det skal hete nå. Da hadde jeg ryddet og luket og tittet i alle kriker og kroker. Knapt en snegl var å se noe sted :-D Men jeg drysset nå allikevel ut noen korn med Baymat rundt i hagen, før vi reiste på ferie 10. mai. Mens vi var på ferie, kom regnet og da våknet tydeligvis også alle sneglene for fullt. Da vi kom hjem 24. mai var flere av småplantene mine, som står i potter i drivhushagen, fullstendig oppspist. Kun rothalsen stod igjen av bl.a. flere Echinacea og Heuchera. Et par Irisblomster og en Trillium var regelrett halshugd og store snegler klatret rundt på ugresset i den langraggede plenen og gnafset i seg løvetann. Krigen var i gang.

"Kulden tok knekken på sneglene" skrev VG i en artikkel for litt siden. Javel, tenkte jeg. Hvorfor virker det da som om det er flere snegler hos meg i år enn de 2 foregående årene? Og hvor i all verden har denne forskeren vært, når han skriver om langvarig barfrost på Østlandet i desember og januar? Her la snøen seg tidlig i november og ble liggende til mars/april. Det var knapt tele i bakken, annet enn der hvor det ble brøytet. I hager og ute på jordene var det bare ei skorpe på kanskje 20 cm.

Andre jeg snakker med, både her i området og andre steder i landet, påstår at det er vesentlig færre snegler i år enn i fjor. Selv nærmeste nabo, mente det må ha minket på dem og at hun ikke ser så mye nå som før. Jeg begynner å lure på om alle plantene mine faktisk gjør at alle sneglene i området flytter inn hos meg, hvor det er god tilgang på saftige blomsterstengler og blader.

Nå er ny 3 kg's dunke med Baymat kjøpt inn. Slike midler burde vært supsidiert, slik at folk slapp å bruke tusenvis av kroner på å bekjempe et kryp som ikke naturlig hører hjemme i norsk fauna. 5-600 kr. for 3 kg. betalte jeg på EK plantesalg. Det er jo ikke direkte billig. Men tross alt. I fjor betalte jeg godt over 700,- for samme dunken på Gjennestad.

I helgen, når det var tørt og varmt, så jeg knapt en snegl. I går kveld derimot, var det varmt og fuktig. Typisk sneglevær. Jeg tok en runde med saksa og aldri har jeg sett så mye snegler i min hage :-( Store og små av de brune og jammen meg er ikke de små grå på vei også. Jeg klippet de jeg fant, og etterpå strødde jeg ut Baymat i hele hagen. Det meldes skyet og fuktig vær i noen dager nå, så det blir spennende å se om antallet minker, eller om det fortsatt er like mange om noen dager.

Jeg VET jo at jeg neppe kommer til å vinne kampen mot Iberiasneglene, men ved iherdig innsats, med saks og gift, håper jeg at jeg vil klare å holde dem i sjakk og begrense skadene. Jeg skal rydde i kantene. Klippe ned kratt og ugrass og forsøke holde det så ryddig som mulig i utkanten av hagen. I drivhushagen har jeg begynt å legge aviser og bark i skråningen. Jeg har inntrykk av at sneglene ikke er så glade i å ferdes i barken. Det vil si at skadene her kan begrenses, hvis jeg får ferdigstillt dekket.

Det ser ut til å være sneglevær også i dag, så jeg forbereder meg mentalt til ny runde med saksa i kveld. Det nytter i hvert fall ikke å gi opp, så jeg kjemper videre med saks og gift.

4 kommentarer:

 1. Urk... Sånne bilder liker jeg ikke ;-) Bank i bordet, jeg har de ikke her, enn så lenge. Jeg misunner deg ikke den kampen du må kjempe. Det er jo virkelig dyrt også i tillegg. Lykke til i kampen mot sneglene, håper du tar innersvingen på de!

  SvarSlett
 2. IKKE min hage heller, har like mye som ifjor.
  Æsj for noen ekle skapninger de er.
  skal ut å fange noen litt senere i dag, heldigvis så er de ikke så raske til beins så de lar seg fange :-)

  SvarSlett
 3. Hmm nå spøker det her - la inn en kommentar på allium historien din i går men den er nå borte.

  Angående snegler - har lenge lurt på fornuften til teorien om at sneglene er "borte" i år. Artikkelen kom etter en periode hvor det hadde vært ekstremt lite regn. Hagen er mere tørt en Sahara'n og sneglene gikk i dekning . big surprise.

  Nå som det er mere fuktig finner jeg bare halvparten så mange som jeg fant i fjor - men det har også skjedd i tidligere år etter lang tørke. Erfaringen min er at bestanden tar seg opp MEGET raskt igjen utover sommeren.

  Heia Feramol :-(

  SvarSlett
 4. What's up, I desire to subscribe for this blog to obtain hottest updates, thus where can i do it please assist.

  My homepage: click the link for a lot more info about idol lash reviews

  SvarSlett