søndag 29. mai 2011

Tid for uidentifiserte frøplanter


I dag har jeg ryddet, fjernet, flyttet og luket i staudebedet ved uteplassen. Så nå har jeg fått laget plass til noen flere "Darwinplanter" (planter fra importen fra DarwinPlants).
Nå har det meste av både ugrass og staudefrø spirt rundt i bedene og det er tiden hvor det stadig dukker opp småplanter rundt om i bedene, som man ikke er sikker på hva er. Usikkerheten er stor. Skal jeg luke dem bort, eller skal jeg la dem stå??? Enkelte er greie å identifisere, men det er fort gjort å luke dem bort i vanvare, fordi man ikke ser seg for, eller fordi man tror det er noe annet. Jeg mistenker at jeg nylig har lukt bort adskillige småplanter av Dicentra Spectabilis (antakeligvis alba), før jeg oppdaget at det innimellom hundrevis av Corydalis luteum også stod noe annet, som KUNNE ligne, men som slett ikke var den etterhvert så forhatte Corydalis luteumen. Vel vel, jeg har reddet et god del spirer, og lukt forsiktig rundt dem, etterhvert som de dukket opp. Jeg har aldri sett frø på den vanlige røde og hvite Dicentraen, men den hvite har satt frø hvert år. Så jeg regner med at dette vil bli hvite Løytnantshjerter, men sikker kan jeg ikke være før de blomstrer. Antakelig ikke før til neste år.


Denne kan jeg ikke finne ut av. Den gir meg en viss ugrassfølelse, men jeg tør ikke fjerne dem før jeg har forhørt meg litt om noen kjenner den igjen. Bladene er litt hårete og kanskje 2-3 cm. lange.
I området her stod det i fjor en diger Rød jonsokblom (Silene dioica). Denne fjernet jeg utpå sommeren, nettopp fordi jeg var redd den skulle frø seg og bli plagsom. Kan dette være tro?
Dette håper og tror jeg kan være småspirer av en hvit, klatrende hjelm, Aconitum......... som stod her tidligere, men som dessverre er borte i år. Noen som kan bekrefte, eller avkrefte om jeg har rett?
Dette trodde jeg først var småplanter av Echinacea green envy, men når jeg ser nærmere på dem, er bladene anderledes enn på E.Green envy, som har glatte blader. Bladene på disse småplantene er lett hårete. Det KAN jo allikevel være Echinacea, bare at de er anderledes enn morplanten.

Noen gode forslag?

9 kommentarer:

 1. Jeg tror du har rett i at den første er en Dicentra. Den andre får jeg også en ugrasfølelse av. Tredje kan godt være frøplante av hjelm, nr fire her jeg ingen anelse om.

  SvarSlett
 2. Jeg liker ikke å gjette på slikt, men jeg er ganske sikker på at du trygt kan vente med å luke vekk disse inntil de kan identifiseres, det er ikke snakk om ettårige problemugress

  SvarSlett
 3. Numero to er ugress, definitivt.

  SvarSlett
 4. Sistemann ser veldig ut som slik gul solhatt; kyss meg over gjerdet.

  SvarSlett
 5. nr 3 er Aconitum meiner eg ja.
  Nr 4 ligner på staudesolsikke men den bruker då ikkje å frøså seg.

  SvarSlett
 6. Nr 2 OGRÄS ta bort fort som bara den!!!
  Linda
  www.tradgardsdraken.blogspot.com

  SvarSlett
 7. nr 2 er ugress

  Bildet av fjellhagen i forrige innlegg er ubervakker!!!

  SvarSlett
 8. 1'eren er def Dicentra spectabilis - jeg røsket dem også opp for fote før jeg forsto hva det egentlig var... :-O

  SvarSlett
 9. Nr. 2 skal, som jeg trodde ut. Lukes bort i morgen den dag.

  SvarSlett