tirsdag 22. juni 2010

Prosjekt drivhusområde og andre pågående prosjekter.

Sa jeg at jeg skulle begrense antall prosjekter i år? Vel, det er ikke alltid like lett å begrense seg ;-) Så langt har jeg godt i gang med "Prosjekt veikant" og "Prosjekt skrenten". "Prosjekt hagedam" som ble påbegynt i fjor, ligger fortsatt litt på is, men det kommer, det kommer. ;-)

Nå ser det ut for at "prosjekt drivhusområde" blir igangsatt i sommer og kanskje også "prosjekt woodland". De to sistnevnte takket være at gubben av og til får ånden over seg og vil ha dekket behovet for å leke med litt store maskiner igjen ;-) Jeg griper begjærlig fatt i alle tråder som kan avhjelpe en del tunge oppgaver og er overlykkelig når han begynner å snakke om digre lastebillass med matjord, paller med beleggningsstein og store gravemaskiner til å flytte på stein og trær.

Selv om drivhus og uthusområdet ligger litt unna hus og hage forøvrig, er det jo trivelig å ha det litt pent og praktisk rundt veggene der nede også. Foreløpig er planen som følger:

Her i sydveggen på uthuset tenker vi å legge beleggningsstein og lage en liten uteplass. Det ene møbelsettet vi i dag har oppe ved huset, flyttes ned hit, slik at vi, med god samvittighet kan gå til innkjøp av noen nye møbler til "formiddagsplassen". I tillegg skal det vel bli plass til noen potter med Fuchsia og Brugmansia tenker jeg :-) Det meste av isolasjonen blir nok brukt når vannledningen skal legges inn til drivhuset. Vi får neppe til helårsvann, siden det stedvis er veldig grunt ned til fjell, men sommervann er bedre enn ikke noe vann, slik det er i dag. Ganske klønete med meter på meter med slange fra garasjen, rundt huset og ned over fjellet. Om vinteren fyller jeg de 2 tønnene med vann og setter i drivhuset. Det fungerte helt greit i vinter. Er jo ikke mye vann som skal til i de kaldeste månedene av året.

Dette er nordsiden av uthuset. Langs fjellet, der sola skinner, vil det etterhvert komme en trapp, slik at det blir enklere å komme seg fra huset og ned. Fjellhagen ligger på toppen her. Grulsagt sti langs husveggen og "barnehage" i resten av området. Siden det er nesten nordvendt er det her det er minst sol og dermed best egnet for små frøplanter som skal stå og vokse seg til. Tror det blir pallekarmer o.l. som blir løsningen her.
Nå er området sprøytet med roundup og er snart klart for et jordlass.
Og barnehage trenger jeg virkelig. Her er det som er priklet så langt i år. Noe skal jeg selvsagt ha selv, i egen hage, mens resten skal få stå og vokse seg til og forhåpentligvis bli fine salgsplanter om ett år eller 2. Materialene er de som ble brukt til forskalling av drivhusgulvet. Disse tenker jeg blir gjenbrukt til karmer i barnehagen.


Tatt fra samme sted. Jeg har bare snudd meg mot høyre. Her skal det også fylles på med et jordlass og plantes til. Jeg fabler litt om å få til "Knattens hengende have" oppover fjellsida. Jeg ser for meg dekkende, tørketålende stauder, som kan klore seg fast på de små hyllene og velte utover kanten. De små trærne som klorer seg fast der nå, må selvsagt fjernes, før de vokser seg for store. Potter med Fuchsia og Brugmansia på noen av de flate hyllene lenger ned og diverse større stauder og busker nederst.


Samme sted, bare tatt fra andre enden av drivhuset. Zeico er med som inspektør ;-)
De rette fjellsidene her nede skyldes at det, i sin tid, har vært et steinbrudd her.


"Baksiden" av drivhuset. Her har jeg foreløpig gravd ned en del av pottene med årets Brugmansia frøplanter. Litt usikker ennå, på hva jeg skal gjøre her. Foreløpig tror jeg det forblir en gruslagt plass hvor jeg kan lagre kasser og diverse, samt grave noen av pottene delvis ned i grusen. Det hjelper litt, slik at de store plantene ikke velter så lett i vinden. Samtidig er det fhv. lunt her og det er jo en fordel for store planter, med store blader og godt vindfang.
Helt innerst, utenfor venstre bildekant, har jeg så smått begynt på en komposthaug.


I tillegg til alt dette snakker vi seriøst om å lage treplatting nedenfor terrassen på vestsiden av huset. Her er det i dag ei diger furu og en "skabbete" plen, som går over i fjellhagen på sydsiden. Jeg tror det kan bli en veldig fin overgang mellom hus og natur, hvis vi lar plattingen følge fjellet og bygger oss rund furua. Gjør vi dette vil vi også kunne få til en OK trapp el.l. ned langs terrassen til plenen på nordsiden av huset og et par små trinn opp til der det skal bli sti, forbi den lille dammen.
Hvor mange prosjekter ble dette tilsammen..... 7 eller noe slikt ;-) Det mangler ikke på planer, men du så kort tiden er.

Nå blir det stillstand på hagefronten i noen dager. Søndag er det barnedåp i heimen, så de nærmeste dagene vil gå med til å få huset i presentabel stand før innrykk av Christers familie på fredag og tillaging av koldtbord og kaker til den store dagen. Den lille familien kom hjem i går kveld. Amale har virkelig vokst på de få ukene siden de var her sist :-)

5 kommentarer:

 1. Jøje meg, du har mye på gang, og det går unna hos deg. Flott at gubben din stiller opp på prosjekte dine, det hjelper med store maskiner :-).Ha en fin solskinnsdag.

  SvarSlett
 2. Veldig spennende tomt du har. Lykke til med alle prosjektene!

  SvarSlett
 3. Jeg synes jeg ser deg, hoppende rundt fra prosjekt til prosjekt :) Herlig og spennende å ha så mye i gang i haven! Det blir jo fortgang i det også når du får hjelp av mannen med maskinene :) Å grave frem fjell er morsomt, det blir jo såå fint når man får høytrykksspylt dem!

  SvarSlett
 4. Hei!
  Jeg kom over din blogg, via New Dawn's blogg.

  Kjempeartig å se bilder av, og lese om dine prosjekter. Legger deg til i min bloggliste, så jeg kan komme på besøk igjen. :o)

  SvarSlett
 5. Velkommen skal du være Bente :-) Alltid hyggelig med nye gjester, som legger igjen kommentarer.

  SvarSlett