tirsdag 8. juni 2010

Det blomstrer i fjellhagen

Jeg tør påstå at fjellhagen, uten tvil, er det området av hagen som er flottest på våren og forsommeren. Den er ett syn når alle tuene med Saxifraga, nålephlox og nellik står i full blomst. I venstre bildekant, under den rosa tua på fjellhylla, sees området som skal bli en liten dam. Håper å få dette til i løpet av sommeren.

Mye av plantene var her da vi flyttet inn i fjor. Jeg har flyttet litt og spylt fjellet for mose og har begynt å jobbe meg oppover i bakkant av steinene som ligger løse bak den store hvite tua. Til venstre for furua på toppen har jeg begynt på et grusbed, som foreløpig inneholder en del "nærsyntplanter" som ble anskaffet i fjor. Planen er å utvide dette videre innover på toppen av fjellet.

Jeg er spesiellt glad i tuene med Saxifraga arendsii. De vokser raskt og blomstrer overdådig hver vår. Disse røde/rosa variantene er mørk røde når de åpner seg og blekner til lys rosa etterhvert. Se bare på dette:


Generellt merker jeg at Saxifraga nok kan bli nok et samleobjekt for min del. Akkurat som om jeg ikke har nok diller fra før av ;-) Noen sorter stod her fra før av og en del nye kjøpte jeg i fjor. Nøysomme og vakre planter. Mange gode bunndekkere og mange av dem blomstrer lenge utover sommeren.

Her er en favoritt til.
Saxifraga x Urbium begynner å blomstre i mai/juni og holder det gående i mange uker. Flott bunndekker som ikke slipper igjennom stort av ugras.

Saxifraga cotyledon Pyramidilis, stod her fra før av. Godt inneklemt under noen andre planter. Rosettene ble flyttet i fjor og ser ut til å trives godt i fjellsprekken der de ble plantet.

Saxifraga granulata flore plena, kjøpte jeg hos Bibbi i fjor. Den har spredd seg godt allerede og virker enkel å dele. Ser ut til at det dannes små knoller som lett løsner og kan plantes for seg selv.

Saxifraga geranoides, danner store tepper med grønt og blomstrer med mengder av hvite blomster nå i beg. av juni. Denne kan jeg flytte store tepper av, som jeg bare trykker fast på nytt voksested og legger på litt jord på toppen. Etablerer seg raskt på nytt sted.

Saxifraga cotyledon "Southside seedling". Nyanskaffelse fra i fjor. Liten plante med en enorm blomsterstand. I år kommer den med minst 5 slike blomsterstander og jeg gleder meg som en unge til den begynner å blomstre. Blomstene står i flere uker.

Saxifraga Paniculata Minima, også en nyanskaffelse fra 2009. Bitte små rosetter og hvite blomster. Denne blir snart kvalt av S.Arendsii og må nok flyttes opp i grusbedet, hvor den får litt bedre plass, sammen med andre av samme størrelse.

En utfordring med en slik fjellhage, som ligger nærmest rett på blanke fjellet, er ugras som etablerer i de store tuene. Noen steder burde jeg nok ha plukket tuene fra hverandre for å få fjernet ugrasset, men problemet er at det i dag er alle røttene som holder jorda på plass på fjellet. Flere steder er det bare små groper i fjellet hvor plantene i sin tid er satt ned. Med tiden har de krøpet utover og samtidig gitt feste for jord og humus som har kommet nedover fjellet. Dette har bygget seg opp til et jordlag, hvor plantene i dag vokser. Foreløpig luker jeg som best jeg kan, uten å demontere plantene for mye. Noen steder må jeg antakelig ta ibruk roundup på noen store grasstuster, men ellers får jeg forsøke å utarme ugraset med iherdig luking.

11 kommentarer:

 1. Saxifraga er absolutt ei planteslekt det er lett å forelske seg i og her har du mange flotte representantar.
  Veldig pent med nake berg og tuer med krypande plantar i sprekkene.

  SvarSlett
 2. Vakkert det var i fjellhagen.:-))

  SvarSlett
 3. Fjellhagen din har blitt kjempeflott! Jeg har også et lite område her i hagen som kan minne om et fjellbed. Og som du sier, dette er den tiden på året som det på det flotteste, synes det er litt vanskelig å finne planter som gjør seg like godt som tuer av Saxifraga, Dianthus og Phlox lenger ut i sesongen.

  Og ugress i tuene, jepp det er et problem her også :-)

  SvarSlett
 4. Oj, for en herlig bergknaus du har i hagen og så mange flotte saxifragasorter. :)
  Ugress imellom tuene er et problem her også, har prøvd å dra gress ut av en bakkenellik og det er noe herk.

  SvarSlett
 5. Hei Trine - Bibbi her - kan jeg stille deg et spørsmål? :-)

  Hva tror du om Saxifraga plantet i torvblokker - har brukt disse til et opphøyd bed og skulle gjerne ha dekket litt...

  SvarSlett
 6. Jeg har ingen erfaring med bruk av torvblokker, men det bør vel ikke være noe i veien for at Saxifraga kan vokse i disse. Synes ideen din er god jeg og hvis jeg noen gang lager meg bed med torvblokker tror jeg jammen meg jeg skal prøve dette selv. Hos meg vokser de godt, både på fjellknausen og i ordinære bedm andre steder i hagen. Jeg vurderer å bruke S.Urbium som bunndekker i rosebedet. Tror det kan bli fint :-)

  SvarSlett
 7. Så nydelig fjellhagen din har blitt, Trine! Fjell i hagen er så vakkert, sæørkgi når man fremhever det så vakkert som du har gjort.
  Jeg vil gjerne poste innlegget ditt på hageplanleggingssiden på fb, håper det er i orden?

  SvarSlett
 8. Helt i orden Ninni :) Bare gøy med litt "reklame" ;-)

  SvarSlett
 9. Så vakker hage du har,flotte farger. :)Mette. La meg til som følger jeg.

  SvarSlett
 10. Hei! Kom tilfeldigvis over bloggen din i søk om "plante på fjell". Jeg har nemlig en fjellvegg opp til nabo som eneste hage... (Ja, sørgelige greier...) Men har så lyst til å gjøre noe hyggelig med den. Det er av en eller annen grunn borret dype hull ned i veggen og tanken var å plante noe oppi disse. Men de er såååå små. (5-6 cm i diameter)

  Var på plantasjen i dag og kjøpte forskjellig typer phlox-thymus-armeria og sedum album... ANer ikke hvordan det går for det er jo ingen mulighet å grave dem dypt ned i jorden.

  Er det bedre å så selv?

  Mvh Camilla uten et snev av grønne fingre...

  SvarSlett