lørdag 31. juli 2010

Fra skammens bed til.......

...spennende frodighet, på 4 timer :-)


Ett av prosjektene mine i fjor var 2 nye bed i en forholdsvis bratt skråning, fra plenen og ned mot veien, på nordsiden av huset. På den ene siden plantet jeg diverse busker og vintergrønt, sammen med noen astilber og akeleier. Jorden ble dekket med et godt lag sort dekorflis. Det andre bedet ble jeg aldri helt ferdig med. Planen var buskroser og clematis, sammen med aurikler i kanten og kanskje noen andre stauder. Resultatet ble at dette ble panikkbedet i fjor. Når høsten kom og det fortsatt stod kasse på kasse med uplantede stauder langs husveggen, ble en del stappet ned i jorda. Det hele ble fullstendig planløst og preget av panikk. Når våren kom i år hadde plantene i det første bedet vokst seg litt til og barken har hindret ugras. I det andre derimot *rødmer* så det slik ut i dag.

Overhodet ikke presentabelt for en hagegal. Siden Rom hagemiljø har 50% på alle planter etter brannen for en uke siden, lå en tur dit på formiddagens program. Egentlig skulle jeg se etter noen trær og kanskje noen roser og clematis. Det ble noen clematis, men i steden for trær ble det med hjem et utvalg av busker og mindre trær. Det meste kjøpt med "skammens bed" i bakhodet ;-)

Været var lovende da vi kjørte hjem og full av pågangsmot kastet jeg meg over tistler, brennesle, vassarve, groblad m.m. Jeg rakk ikke mer enn å begynne før regnet begunte å sildre :-( men nå var jeg så fokusert at regn fikk være regn. Det kom ikke på tale å gi seg nå. Først fjernet jeg alle panikk staudene og satte dem pent til side, før ugrasset fikk gjennomgå. Til slutt kjørte vi på noen trillebårlass med hestemøkk. Etter drøyt 4 timer så det hele betraktelig bedre ut :-)Etter nesten 4 timer ute i regnet var jeg forholdsvis vår, svett, sølete og sliten, men samtidig veldig fornøyd med dagens innsats :-) Det er bare sånn jeg er. Jeg må jobbe litt etter lystprinsippet. Jeg er absolutt mest effektiv når jeg kan ta ting når jeg har lyst, ikke alltid når meg burde gjøre det. ;-)

I tillegg til Astilber, Akeleier, en liten svartsurbær og noen små peoner som stod i bedet fra før av har jeg kjøpt og plantet følgende:
Cotinus cog. "Royal purple" - rød parykkbusk
Weigela Florida "Monet" - Klokkebusk, variegert i grønt, hvitt og rødt
Acer palmatum "Butterfly" - Variegert hvit/grønn
Acer palmatum "Bloodgood" - rød
Weigela F. "Brigela" - Klokkebusk med gulbroket bladverk
Fargesia murieliae - Gulrørgras, gulbladet bambus
+ en vintergrønn raring, som det ikke var lapp på. Har etterhvert fått navn på den via Hagegal :-) Cryptomeria japonica 'Cristata'


Nå skal det bark på, før ugrasset rekker å ta over herligheten en gang til. I kanten tror jeg at jeg skal plante en del Primula, som også stod her fra i fjor.

Her er forresten et bilde av den andre siden også. Der hvor jeg fikk gjort meg ferdig i fjor. Her er det ikke ugras og plantene vokser og trives. Til og med en liten frøplante av en Apeskrekk klarte vinteren og vokser fint (om enn ganske sakte).

7 kommentarer:

 1. Så utrolig fint det ble!

  Høres ut som vi har det på samme måte. Jeg hadde bestemt meg for å utvide rosebedet vårt, i går, og gjorde det, til tross for regn hele dagen.

  Sommerhilsen fra Bente

  SvarSlett
 2. Næææh så fiiint!!! Lekkert.
  Men den vintergrønne saken var da utrolig tøff??!!

  SvarSlett
 3. Så flott det ble! Inspirerende! Har et par sånne pankikk-tilfeller her også som skulle vært fikset, for leeenge siden, og nå fikk jeg virkelig lyst til å ta fatt på jobben! ;o)
  Ha en fortsatt finfin sommer!
  Marit

  SvarSlett
 4. Se der ja, riktig fint ble det!

  Det var veldig artig det navnløse treet. Og så mye flott du har kjøpt.

  SvarSlett
 5. Så flink og effektiv du har vært. Det ble knallfint :-)

  SvarSlett
 6. Takkf ro hyggelige kommentarer :-) Den vintergrønne har nå fått navn og heter Cryptomeria japonica 'Cristata'. Et lite spørsmål på Hagegal og vips så var det mysteriet løst ;-)

  SvarSlett
 7. Det ble jo kjempefint etter at du fikk rensket opp :) Hagearbeid må være lystbetonet ellers hadde en fort blitt veldig lei. Det er tross alt masse jobb en legger ned, så da er det best at det er morsomt også ;)Bra du fikk vært på Rom da!

  SvarSlett