tirsdag 13. juli 2010

Hagens 5 fineste akkurat nå

Tok med kameraet på en ligen snegleklipperunde i kveld og tok noen bilder samtidig som jeg drepte brunsnegl. Kombinerte hygge med nytte, med andre ord ;-) Dermed passer det å hive seg på utfordringen på Hagegal om hagens 5 fineste planter.

Det å skulle velge ut 5 planter ut av …… mange er jammen meg ikke lett. 2010-07-13 21-50-13 - IMG_1937_resize

Førstemann må, uten tvil bli Delphinium New Zealand hybrid, som jeg sådde for 3 år siden. Fikk ikke mer enn 2 planter ut av en pakke med frø, men de er til gjengeld utrolig flotte der de nå står med 15-20 digre blomsterstilker, fulle av blålilla blomster.

Var livredd for at uværet forrige natt ville få dem til å knele, men de holdt stand for regn og vind og står fortsatt like fine. Nå blir de finere for hver dag som går, men jeg synes da absolutt de er verd 1.plassen her.

dicentra_king_of_hearts_resize Nr. 2 må bli Dicentra King of Hearts. Denne har blomstret siden tidlig i juni og ser ikke ut til å ha noen planer om å gi seg med det første. Det blågrønne bladverket er nydelig til de rosa blomstene, som bare blir flere og flere ettersom ukene går. Den står sammen med en rosa Nellik som nettopp har startet blomstringen og en rosa Dictamnus Albus.

kalmia_resizeNr. 3 blir Kalmiaen. Her har jeg mistet navnelappen, så jeg husker ikke sortnavnet. Busken gjør ikke så mye utav seg der den står, men de små blomstene er nydelige på nært hold. Synd den ikke står i blomst lenger hvert år. Mulig den vil gjøre mer av seg når den blir større. De vokser jo ikke akkurat fort disse her.

rhodochiton _atrosanguineum_resizeNr. 4. Blodbegerplantene begynner å gjøre litt utav seg nå. Særlig disse som står plantet i melkespannet, ser jeg for meg kan bli enda finere utover sommeren, når de henger nedover spannet med sine mørke blomster


eucomis_bocolor_resize

Nr. 5 Eucomis bicolor er blitt en favoritt med sine eksotiske blomsterstengler, som er dekorative hele sommeren og høsten, lenge etter at de faktisk er avblomstret. Tas inn om høsten og oppbevares kjølig og tørt. Utpå senvinteren potter jeg dem om og setter dem under lys i kjelleren. Blomstene kommer i juni/juli.

lysimachia_punctata_resize

Jeg drister meg til å ta med en jeg ALDRI hadde trodd jeg skulle kalle favoritt. Fagerfredløs blomstrer som besatt flere steder på eiendommen nå. Jeg liker egentlig ikke gule planter og disse er jo til en viss grad invasive i tillegg. Men jeg kan jo ikke overse det fakta at de er flotte når de står der i flokk i full blomst. Disse står helt i utkanten av tomta, mot skog og lyng og er et virkelig blikkfang. Jeg må nok revurdere mine planer om total utryddelse ;-)

4 kommentarer:

 1. Det var flotte blomster du hadde valgt til Hagens 5 fineste :-) Er litt ambivalent til den siste jeg også, men har måttet gi meg på at det blir en del gult nå i juli :-)

  SvarSlett
 2. Flotte planter. Likte spesielt godt dicentraen.

  SvarSlett
 3. Fredløs er fin den, på de rette stedene. Blomstene er godt synlige og krever jo absolutt null stell. Fint og gult på bakken blir det, og de er faktisk fine til snitt også. Store buketter i bøtter/melkespann/lignende satt rett på gulv/en ellers kjedelig plass i hagen når man skal ha mye gjester, feks.
  Dicentra King of Hearts.er notert, den var flott!

  SvarSlett
 4. Nydelige fem favoritter!
  Jeg må si meg enig med deg angående Fagerfredløs. Jeg har også Fagerfredløs i hagen, fordi jeg liker den. Jeg har satt den i et bed, sammen med tøffinger som Lupiner, Perleryllik, en stor kraftig Geranium og Daglilje.

  SvarSlett