mandag 25. juli 2011

Det blomstrer i drivhuset


Selv om jeg primært ikke har drivhus for å ha det fullt av planter sommerstid, er det noen potter som har fått stå i drivhuset gjennom sommeren. Den rosa Oleanderen har blomstret de 2-3 siste årene, men blomstene har liksom aldri slått skikkelig ut. De har nærmest råtnet som knopp :-( I våres trodde jeg hele planta var død. Bladene tørket inn og falt av og hele greia så nokså stusselig ut, men mot alle odds begynte den å sette nye skudd og knoppene begynte å utvikle seg. Siden den hadde vært døden nær, bestemte jeg meg for å pleie den litt ekstra i år og lot den stå i det beskyttede miljøet i drivhuset. Det har tydeligvis lønt seg. Det er en overdrivelse å si at den er frodig, men den blomstrer og FOR noen blomster den kommer med i år. De er nærmest som roser og dufter helt fantastisk. Det er tydelig at norsk sommer er for våt og kald for disse plantene. Den burde vært klippet grundig tilbake, men det får vente til høsten. Nå skal jeg nyte blomstene i sommer, så får jeg heller gjøre meg hard til høsten og klippe tilbake, slik at den kanskje, om et år eller 2 kan bli like tett og frodig som den var.

Alle pottene med frøsådde Canna har også fått lov å tilbringe sommeren innendørs. De ser også ut til å trives med tilværelsen og 2 av sortene er nå i full blomst. De røde fra Orchis viser seg å være litt forskjellige. Noen har røde stengler og røde kanter på bladene og ganske mørk røde blomster, mens andre er lysere i bladverket, med noen lysere striper og mer orange blomster. Fine begge to :-) De andre som blomstrer er kraftigere i stenglende og har større, lakserosa blomster.
I går så jeg at også en av de med mørkt bladverk er i ferd med å blomstre.Den siste potta, som foreløpig bare er grønn, er også "Orchisfrø". Det er nemlig Vigna Caracalla, som kom i posten fra Portugal i vinter. Disse plantene ble stemoderlig behandlet og ble ikke pottet opp før nå i begynnelsen av juli. Da var de små og puslete, men jeg skal si de har kvittert med å vokse, etter at de fikk mer jord på beina :-) De vokser sikkert 10-20 cm. pr. dag og slynger seg oppetter bambuspinnene. Nå er de for lengst over pinnene, men forsetter oppover, mens de tvinner seg i hverandre. Snart begynner de vel å klatre i drivhuset. Ingen blomster, eller knopper foreløpig, men det er vel litt for tidlig, med tanke på at de bare har hatt det godt i noen få uker.

5 kommentarer:

 1. Så flott det blomsterer :)

  Her har nå alle de tre engletrompetene jeg kjøpte av deg i våres knopper. Den ene slår straks ut i full blomst :)

  SvarSlett
 2. Så flott at din Oleander er i full blomst! Jeg har ellers samme erfaring som deg, at knoppene bare visner og dør, mens plantene forøvrig klarer seg bra. Tror sannelig jeg skal ha dem innendørs i drivhuset til neste sommer jeg også! :-D
  Canna fra Orchis var jo også veldig vakker! Morsomt å bruke drivhuset på sommerstid også! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin sommer!

  SvarSlett
 3. Fine Canna! Mine frøsådde Vigna er ikke større enn dine - enda de ble sådd lenge før. Slendrian fra gartnerens side... :) For noen dager siden fant jeg endelig en permanent plass til dem i hagen, og nå ser de blidere ut. :)

  SvarSlett
 4. Godt det ikke bare er jeg som er sløv da orchis ;-)
  Oleander trives nok best i varmere og tørrere klima enn vi normalt har her i landet, så drivhuset er antakelig den beste plassen, hvis de skal bli riktig fine.

  SvarSlett
 5. Når jeg ser på oleander her, så er det ikke tvil om at den trives i varme. Den beste blomstringen kommer når temperaturene kryper godt over +30. Den blir ikke engang slapp og sliten i +40. Det gjør jeg.... Men det finnes sorter som tåler kjøligere klima, og t.o.m. overvinter ute i mellom-europa. Tror disse ville egne seg bedre under norske forhold. Noen navn jeg kommer på er 'Italia', 'Hardy Red' og 'Hardy Pink'. Fins visst flere også.

  SvarSlett