mandag 2. mai 2011

Det er skrekkelig gøy å fråtse i planter

En eller annen uttalte, om enn ikke ordrett sitert, at det eneste som var bedre enn å se flotte blomster i hagen, var å se et stort område med bar jord, klart til planting. Jeg må si meg veldig enig i den uttalelsen. Men det er jo ikke til å komme forbi, at det er veldig gøy med vakre blomster også. Hvem kan vel stå for en skjønnhet som den på bildet? Jeg titter på den hver dag og blir ikke lei av å se på denne. Akkurat nå er det storsesong for Aurikkelblomstring. Jeg har utrolig mange forskjellige Aurikler, men denne er min absolutte favoritt så langt. Jeg får heller komme tilbake med et bildeinnlegg, hvor jeg viser fram de fineste, en annen dag.

Planen i dag var egentlig å rydde rundt drivhuset og få litt orden der før jeg får innrykk av kjøpelystne venner, familie og kolleger på onsdag, men jeg var ikke helt i ryddemodus i dag. Det får bli i morgen. Da MÅ jeg, hvis ikke vil vel folk snu i "døra" når de ser kaoset rundt drivhuset.

I steden for rydding fortsatte jeg med å sette ned de oppstammede Fuchsiaene langs kanten av Potentillahekken nedenfor verandaen. Nå har jeg fått plass til 15 av prosjektene. Der står de fint til slik at jeg kan knipe litt skudd, hver gang jeg går forbi.


Deretter fortsatte jeg med bedet i nordvestveggen. Fikk fjernet resten av grastorva, sammen med mose, løvetann og soleier. Gubben hentet opp alle sekkene med torv fra Darwinimporten for meg. Da jeg begynte å tømme dem fikk jeg meg en og annen overraskelse. Her og der stakk det nemlig opp små spirer av både det ene og det andre. Små rotbiter som var blitt liggende i sekkene har begynt å vokse. Her var det bl.a. Geranium og en god del små biter av Dicentra som har ligget i sekkene siden begynnelsen av april, uten å råtne. Ikke alt er identifiserbart ennå, men jeg plantet alt sammen i ei bøtte. Det får stå der og vokse seg til litt før jeg evt. planter det ut på mer endelige voksesteder.

Nå var det på tide å begynne med det som virkelig er morro og som bekrefter utsagnet jeg startet innlegget med. Det ER noe eget å se utover et nygravd bed og nærmest føle at man har ubegrenset plass å plante på. Når jeg i tillegg vet at jeg har mer enn nok planter til å fylle all den bare jorda, blir det hele enda mer gøy. Det ble et par turer opp og ned til drivhuset for å hente planter og plutselig var klokka 21.30 og jeg oppdaget at jeg var både sliten og kald. Pottene er bare foreløpig plassert. Litt endringer blir det nok, men i hovedsak noe slikt. I kanten tenker jeg at jeg i første omgang setter ned en del Impatiens. De har jeg drøyt 100 av på planterommet, så jeg bør ha nok til å fylle kanten. Jeg får heller putte inn noe annet til neste år, når jeg ser hvordan Hostaene tar i vei utover i sesongen. De brer seg jo en del. Greit med noe ettårig nå i starten tror jeg. Jeg bør nok også få inn noen flere helgrønne Hosta. Nå er det veldig mange tofargede eller kanskje også trefargede Hosta her. Jeg er litt redd for at det kan bli litt "tivoli", men det får stå sin prøve. Det er jo mulig å flytte noe, hvis jeg etterhvert ser at det blir for mye.

Det er Hosta som spiller hovedrollen her, men jeg har også puttet inn en del Astrantia, 2 hvite Aconitum, 4 Cimifuga Pink Spike, 4 Mukdenia i kanten og noen oppstammede Fuchsia skal få tilbringe sommeren her. Mulig jeg også føyer til noen Saxifraga jeg har mengder av, som kantplante.

Jeg ser at jeg nok burde hatt noe klatrende, for å dempe den høye murveggen litt. Tror jeg må en tur på Rom for å se om de har en Clematis eller 3 som klarer seg med sol fra ca. kl. 16 til den går ned. Om sommeren er det ca. kl. 22.30.
Her er den nyplantede Fucsiaallèen. Dette er planter jeg holder på å stamme opp. De skal fortsatt knipes noen ganger, før de skal få lov til å vokse og blomstre. Regner med at de fleste blir fine planter i løpet av sesongen.

I morgen skal jeg rydde rundt drivhuset. Gleder med til onsdag og håper det er mange som tar en tur for å kikke og kanskje handle litt planter. Det er gøy med mye planter, men ikke alt for mange "potteplanter" over tid. Det krever for mye pass med vanning, når de står i småpotter.

9 kommentarer:

 1. Åhhh vilken dröm! Fuchsiaträdgård!
  Aurikeln längst upp är GUDOMLIG!
  Linda

  SvarSlett
 2. Det var visst Ingrid på Lora som sa de vise ord =) Jeg er helt enig! Jeg skal også i gang med å lage nytt bed, et surjordsbed. Tenk, en hekk med oppstammede Fuchsia! Jeg har begynt å stamme opp et par etter din oppskrift, og er spent på hvordan det går =)
  Håper du får mye besøk i morgen! Hadde jeg bodd nærmere ville jeg kommet, jeg også!
  Lykke til!

  SvarSlett
 3. Det ser ut til at du kan fråtse båe i plass og planter. Å so ein hekk av fuchsia, for eit syn det vert. Følelsen av å fråtse i planter har eg og om enn i MYKJE mindre målestokk. Men jammen er det herleg å gå å finne seg masse planter utan å tenke på at det kostar. Håpar det vert mange bilete frå hagen din framover.

  SvarSlett
 4. Jeg vil også frotse i planter! Holder på med en rabatt... Der har jeg lyst til å få et blomsterflor!
  Nå står jeg bare og klør meg i hodet for å finne ut hva jeg vil ha der.
  Blir en del sommerblomster i år, så får jeg saumfare plantelister for å finne de rette plantene/buskene som tåler de gitte forhold.
  Gleder meg over din frodige hage!!
  Flinka!
  Hilsen fra Linkehagen.

  SvarSlett
 5. En liten bit av Aurikelen er på vei til deg Linda, sammen med mange andre :-)

  SvarSlett
 6. Bedene dine ser jo riktig flotte ut. Grønne hosta er fine til å gjøre et bed rolig. Enig med deg at de trefargede kan være vanskelig å plassere sammen med mange andre planter som har mer farge på seg. Jeg har ikke tørt å sette ut mine fuchsia enda, for senest i natt var det frost her. Dine fuchsia blir et syn i sommer!

  SvarSlett
 7. Mmmmm.... Jammen er det deilig å fråtse. Det blir nok et vakkert syn litt utpå sommeren det beddet!

  SvarSlett
 8. Ha-ha :-) så artig med bonusbitene i torva! Det fortjente du virkelig!
  Fuchsia-allé? Duallverden....

  SvarSlett
 9. Lekkert! Fuchsia allè da gitt. Det er jammen ikke mange som kan skryte av på disse breddegrader.

  SvarSlett