søndag 8. mai 2011

Hageran på Nøtterøy - heldige meg :-)


I går formiddag tauet vi avgårde i finværet, med bil og henger. Målet var hagen til Ståle på Nøtterøy, hvor jeg var invitert til å rane hagen for det som måtte være av interesse. Selv om flere hadde vært der før meg og det meste av stauder var tatt opp og delt, for å selges på Nøtterøy hagegal sitt planteloppemarked om en stund, var det fortsatt en del skatter igjen. Først da vi kom hjem, kom jeg på at jeg hadde puttet kameraet i lomma før vi reiste, så det ble ingen underveisbilder, men slik så i hvert fall hengeren ut, da jeg pakket opp hjemme.

Jeg var glad jeg hadde med meg stor tilhenger og sterk mann. Her snakker vi nemlig om en del store planter. Hva sies f.eks. om 2 kvm. Rhododendron, eller 3-4 meter høy rødbladet Acer/lønn og en diger løvfellende Rhododendron, ofte kalt Azalea. Ellers "fanget" jeg en diger tue med hvit, duftende Pion, en rød gammeldags pion, en Hosta (som skal ha hvite duftende blomster), noen tuer med Dianthus til skrenten, 2 juleroser, hvorav en stor, med hvite blomster med røde prikker, et par mindre Rhododendron, hvorav en med lys gule blomster, noen Pieris, en Laubær, en variegert Daglilje, en variegert Iris, fylt Podophyllum, Iris av ukjent "merke" og sist men ikke minst hadde Ståle spart en fin tue med nesten hvit Jeffersonie Dubia til meg :-D Jeg har sikkert ikke klart å liste opp absolutt alt, men dette var vel det grøvste.

Med stekende sol i går ettermiddag var det bare å hive seg rundt og begynne plantingen når vi kom hjem. Den store Rhododendronen var den første som kom i bakken. Riktignok midlertidig plassert, men i hvert fall plantet og vannet, etter alle kunstens regler. Plasseringen ble egentlig veldig dekorativ, sammen med den hvite Arabisen, som står i full blomst. Mangler bare noe blått, så var 17.-mai flagget klart.
Nestemann ut var den store Aceren. Her måtte jeg tenke litt mer langsiktig. Den fikk plass på kanten ned mot veien, noen meter fra morelltrærne og i god avstand til andre trær. Jeg klippet den litt tilbake og friserte bort noen rotete sideskudd, før den gikk i bakken.
Den store Azaleaen skal erstatte en halvdød Laubær, som har irritert meg en stund, men den får jeg ikke opp alene, så Azaleaen ble, i første omgang plassert i ei bøtte og vannet godt.
En del av staudene var infiltrert av ugrassrøtter, så her måtte det dissekering til, før jeg plantet. Den store hvite pionen ble til 1 stor og 3 mindre planter, variegert iris og hemerocallis ble også litt delt opp og Dianthusene fikk plass i skrenten, der de forhåpentligvis vil lage fine, store tepper, sammen med alle de andre små, jeg har satt ned tidligere.
Jeffersoniaen fikk en plass hvor jeg kan følge godt med på den, sammen med de små avleggerne av blå som jeg fikk fra Erantis for et par dager siden. I samme bed havnet også julerosene.

Jeg er ikke i mål med plantingen. Det som står igjen har fått godt med vann og planen er å få resten i bakken i løpet av dagen i dag :-)

Tusen takk til Ståle for at jeg fikk lov å rane hagen hans for skatter. Jeg gleder meg til å følge alt dette i årene framover og håper alt vil klare den litt brutale flyttingen.

6 kommentarer:

 1. Å så gøy og gå på skatte jakt , du fikk jo med deg mange juveler der.
  Kos deg i hagen Marit.

  SvarSlett
 2. Det ser da ut som om du fikk med deg en del go'biter likevel! Rodhodendron er jo virkelig en skatt:-) ..en av mine favoritter:-)
  Hyggelig at du vil følge meg, trivelig å utvide hagenettverket mitt!

  Ha en herlig dag videre!
  Heleneklem;-)

  SvarSlett
 3. Ja, du har virkelig vært heldig! Det er nok ikke få planteskatter som var i hagen hans.

  SvarSlett
 4. Åh! Heldige deg! Det måtte være kjempeartig å få lov til å "rane" en hage! He he.
  Du fikk med deg mye fint!

  Klem fra Bente

  SvarSlett
 5. oioi for et kupp!
  Herlig med slike velvoksne planter da, og du har jo plass til å putte de også.

  SvarSlett
 6. Gratulerer med finaleplass med hagetipset ditt om sådden :D

  SvarSlett