fredag 29. april 2011

Travelt når våren kommer over natta


Det er mye som skal gjøres når våren kommer over natta. Utoginnplanter skal flyttes ut og pottes om, stauder skal deles og flyttes/pottes opp, "barnehageplanter" skal ha litt stell, gjødsel og omsorg, det skal gjødsles, rakes, ryddes og flyttes og ikke minst skal jorda i alle bed studeres inngående, helst hver dag, for å sjekke hva som blomstrer, hva som spirer og hva som kanskje ikke har klart vinteren. Når man i tillegg har gode hagevenner som sender spennende pakker med små og store planter, som det også skal finnes plass til, blir det liten tid til annet enn hage, etter de nødvendige timene på jobb. Heldigvis er værgudene fortsatt blide og sender sol og varme over landskapet, hver etter middag og kveld. Det er godt å holde på ute og sakte men sikkert går det framover med alt som skal gjøres. Planter i drivhus og kjeller sa du? OBS jeg har noe der også ja, som må vannes og gjødsles litt av og til. Neida, jeg har ikke tatt livet av noe ennå, men det har vært nære på et par ganger i det siste. Det er ikke SÅ lett å huske på at det står ca. 100 Flittig Lise i kjelleren og noen hundre potter med prikleplanter i drivhuset, når det er så fint å være ute ;-)

Pakker fra hagevenner ja. I går kom del 1 av 2 pakker fra Inger Karin. Hun ville gjerne gi meg noe fint som takk for innsatsen med importen fra Darwin plants og det skal jeg virkelig si at hun har gjort. I går kom pakke med en julerose og en liten søt sak som heter Hylomecon Japonicum. I dag kom hovedpakken med masse smågodt i. En stor bit av Cypripedium Gisela. Hele 9 skudd telte jeg. Den ble forsiktig lirket fra hverandre og plantet ca. like dypt som de hadde stått. I samme pakke var det frøplanter av enda 2 juleroser, noen Anemone x Lipsiensis, eller "halvveis" som de også kalles og en rosa og en hvit Hepatica. Snakk om flott gavepakke. Alt ble behørig og høytidelig plantet og merket.
I dag kom også stor pakke med 7 fine røtter av Darmera Peltata fra Erantis på hagegal. Disse plantet jeg i nedkant av skrenten, hvor det er ganske fuktig jord. Jeg fikk et par biter av Torunn også, for et par år siden. Den ene står faktisk i Hostabedet, hvor det slett ikke er fuktig. I år kommer den med 2 blomsterknopper. Så det er nok ikke påkrevet med fuktig jord og skygge, men de vokser kanskje bedre, hvis de får slike forhold. Den andre som jeg fikk samtidig har nok vokst mer og den kommer med 3-4 blomsterknopper i år. Mine nye vil nå få det fuktig, men ganske mye sol. Spørs vel om alle knoppene vil klare medfarten med å bli gravd opp, pakket, sendt og plantet igjen, men det får stå sin prøve. Bare de overlever er jeg fornøyd.

Som jeg nevnte innledningsvis har jeg MANGE planter som må pottes om og plasseres. Deler av hagen ser nå ut som en anleggsplass, med jordsekker, redskap og planter i alle størrelser og varianter. Hittil i år har jeg brukt 15 x 80 l jord og 12x50 l kukompost. Jeg har fortsatt et par sekker igjen av hver, men det går nok med til resten av pottene.

Jeg ser at jeg nok må kjøre noen av engletrompetene og noen fuchsiastiklinger ned til drivhuset. Jeg kan ikke ha alt dette stående rundt husveggene. Navnesorter av engletrompeter og de største Fuchsiaene blir prioritert. Resten får tilbinge sommeren i eksil i drivhushagen. Er jeg heldig ramler det noen innom i løpet av sommeren, slik at jeg kanskje får solgt noe av det.Som om ikke jeg hadde nok å gjøre med ompotting og organisering, begynte jeg å se litt på en Geranium Natalie, som hadde spredd seg litt mer enn jeg ønsket, en Hosta albopicta som jeg skulle ha fjernet og en haug med 2. års mørke Akeleier, som har frødd seg i nedkant av skrenten. Før jeg visste ordet av det stod jeg der med 20-30 potter med 10-12 av hver. Ja, ja. Jeg får håpe det dukker opp en del folk på onsdag når jeg skal ha åpent hus ved drivhuset. Håper å få solgt unna litt stauder og stiklinger, slik at jeg får litt mindre å passe på.Jeg har gått og ventet med lengsel og smerte, for å se om de fine Anemonene jeg kjøpte i fjor har overlevd vinteren. Skal tilstå at jeg var litt motløs en stund. Hvitveisen stod i full blomst rundt her, men ingen av de spesielle Anemonene hadde vist seg over bakken ennå. Jeg trøstet meg med at heller ikke den gule eller fylte var å se og at det sikkert var normalt at disse var litt senere enn de "normale" hvitveisene. Nå har plutselig alle de 5, jeg kjøpte på forsommeren i fjor, kommet med blader og Anemone Monstrosa B ser virkelig ut som hun har tenkt å komme med en blomst eller 2. De øvrige er det kun blader å se på, men de lever i hvert fall. De 4 jeg fikk fra RarePlants sent i høst, ser jeg derimot ikke tegn til ennå. Jeg plukket litt i noen av pottene her om dagen og det er spor av friske rotstengler nedi der. Tror jeg forsøker å plante jordklumpene i bakken og ser om det kanskje, kanskje kommer opp noe i år eller til neste år. Det var nok ikke ideelt å få planter i slutten av november. Men Trillium "Snowbounting" som ble levert samtidig og har fått samme behandling, kommer som et uvær, med 2 skudd. Det er nesten så at jeg våger håpe på en blomst allerede i år.
Denne Hepaticaen byttet jeg til meg, mot en bit av den fylte rosa for 3 år siden. Sneglene spiste av alle bladene i fjor. Den stod dermed hele sommeren med bare bladstilkene igjen. Det gjorde tydeligvis ikke så mye, for nå blomstrer den flott. Den fylte rosa, som jeg har 2 tuer av, er også i gang. Den ene riktignok bare med blader i år og den andre litt liten og rar (mulig for mye hundeurin er årsaken). Tror jeg skal flytte den opp til de andre i staudebedet, slik at den slipper unna alle skvettene.


"Prosjekt Darwinbed" i nordvestveggen har foreløpig stoppet litt opp. Jeg har fjernet noe torv og hentet opp drøyt 2 kasser med Hosta, men der stoppet det, foreløpig. Får se hva jeg rekker til uka. I helgen blir det ikke tid, regner jeg med. Jeg bør vel ha inn noe annet enn Hosta også. Så et lekkert bilde av en grønn/hvit Hosta sammen med en lys rosa sky av Saxifraga i går. Tror kanskje jeg skal putte inn noen Saxifraga og kanskje et par Rodgersia og noen Heuchera, for å få litt mer variasjon i plantene. Noen Thalictrum kunne kanskje også gjort seg, for å få litt "svevende" høyde...... Burde egentlig hatt noe klatrende her også. For å bryte opp den stygge murveggen litt. Clematis kanskje..... tenke tenke.

God helg folkens. Nyt våren og hagen til fulle :-)

6 kommentarer:

 1. Du har gjort litt av en jobb.det er ikke lenge siden snøen lå der og jeg tenkte at mine bed ser jeg ikke før langt ute i mai og så vips var det vår og alt skjer på en gang.
  Det er moro med noe nytt det og ha noe og glede seg til utover sommeren må en bare ha.
  Ha en fin dag Marit.

  SvarSlett
 2. Så mye du har fått gjort. Det blir fort veldig mye på en gang som må gjøres når det blir vår så brått som det ble i år. Kos deg med plantingen!

  SvarSlett
 3. Ja nå kommer jammen alt som et skudd! Nå har jammen alle røttene fra importen vist tegn til liv og spirer. Det er bra valuta for pengene det!

  SvarSlett
 4. Å gå ta banen for en jobb du har gjort og gjør. Gjett om jeg følger med på prosjektene dine. Gøy å lese i bloggen er det også. Ha en knakende god helg!

  SvarSlett
 5. Så flink du er! Det er kjekt å følge med på dine hageaktiviteter, og litt å lære innimellom, også :-)

  SvarSlett
 6. Å kjære mi tid!
  Så god du er!!
  Jeg strever med mine få pelliser, georginer og noen sommerblomster jeg har sådd. De skal liksom herdes, men er jammen ikke sikker på hvordan det går...
  Lykkelig med vår og hage er jeg uansett! Deilig tid!
  Hageglede fra Linkehagen :)

  SvarSlett