En av mine “diller” er Fuchsia. Det finnes jo utallige vakre varianter. Noen så fargerike at de nesten er vulgære, noen små og skjønne, noen romantiske og noen som bare er vakre. Selvsagt er det også her noen varianter jeg ikke er like begeistret for, men de kan man jo bare styre unna.
Jeg er ikke så glad i Fuchsia som vokser som en busk nede i potta. Derimot har jeg stor sans for oppstammede planter. Som et lite tre, med stor, blomstrende krone. De fåes stadig kjøpt i hagesenteret om sommeren, til en forholdsvis høy pris og med preg av litt hastverksarbeid. Hvorfor betale i dyre dommer for noe man selv enkelt kan lage selv, ved hjelp av stikling, pinne, noe å binde med, saks og litt tålmodighet?
Det er ikke vanskelig å stamme opp sine egne Fuchsia. Man begynner med ett kraftig, rett skudd, enten en ferdig kjøpt stikling, som ikke er toppet, eller ett skudd man tar fra egen plante og lager stikling av. Jeg pleier å sette 4-5 slike skudd i ei potte, merke med sortsnavn og håpe på det beste.
Når jeg stikker Fuchsia gjør jeg ikke annet enn å stikke skuddene ned i ei potte med jord og vanne. Deretter plasseres potta i godt lys, i romstemperatur, uten direkte sol og nærmest glemmes en uke eller så. Jeg gidder ikke styre med plastposer, undervarme eller annen ekstraforpleining. Som regel går det veldig bra med denne metoden, så lenge planta er i god vekst når jeg tar stiklingene og potta ikke tørker helt ut, før stiklingene har fått røtter.
Når jeg ser hvilke stiklinger som setter røtter og vokser, potter jeg dem om en og en og setter på en lang støttepinne som stiklingen blir bundet opp langs. Nå fjerner jeg alle sideskudd som forsøker å vokse ut. men bladene langs stammen lar jeg foreløig være. Pass godt på at ikke toppskuddet skades.
Det er viktig å følge opp med oppbinding, etterhvert som stiklingen vokser, slik at den ikke vokser skjevt, eller knekker.
La stiklingen vokse til den er så høy som du vil ha den ferdige planta. Jeg synes 50-70 cm. er passende høyde, men det er smak og behag. Jeg foretrekker å overvintre slike oppstammingsprosjekt under lys, i kjelleren, hvor de holdes i svak vekst gjennom vinteren. Lar man dem gå i dvale, er det fort gjort at toppen dør gjennom vinteren og planta begynner å sette sideskudd i steden for å vokse mer i høyden. Når planta har oppnådd ønsket høyde kniper du av toppskuddet. Fra nå av fjerner du fortsatt alle sideskudd nedenfor de 3-5 øverste bladfestene. Skuddene som kommer i de øverste bladfestene skal danne krona på “treet”.
Hvis du nå ikke følger med, blir resultatet som på bildet. En spikete og lite dekorativ plante. Her må noget gjøres, straks.
Etter en brutal runde med saksa, er vi i gjenge igjen. Det gjør ingen skade å la skuddene vokse seg så lange som på bildet over, men du vil raskere få en tett og fin krone, hvis du er flink til å knipe skuddene oftere. Knip etter 1-2 bladpar, fram til du synes krona er tett og stor nok. Først da lar du skuddene vokse og danne blomster. Jeg kniper nok minst 4-5 ganger første sesongen, før jeg faller for fristelsen å la planta blomstre.
Når det begynner å danne seg en krone og blomstene kommer, blir det ofte for tungt for den foreløpig spinkle stammen. Pass derfor godt på de første årene og ha gjerne 2 støttepinner som går godt opp i krona, på hver plante. Bind tett, men pass på å ikke binde for stramt, slik at stammen ikke har plass til å vokse. Juster evt. underveis, slik at det ikke blir tynne, svake punkt oppover stammen, der bindingene har vært.
Plantene på bildet begynte jeg å stamme opp i fjor sommer. De fleste er toppet nå i våres og har begynt å danne krone.
Det tar 2-3 sesonger før du har fått et ordentlig lite tre. Etter det klippes Fuchsiaen tilbake på høsten og behandles som alle andre “Fuchser”. Side- og rotskudd som kommer i jordskorpa og oppover stammen fortsetter du selvsagt å fjerne. Ettersom årene går blir stammen mer og mer treaktig og du kan forsiktig se om støttepinnen(e) kan fjernes.
Det tar litt tid, men resultatet, ved tålmodig og nitidig kniping og oppbinding, belønnes med en staselig plante, som gjerne gir flere imponerende blomstershow gjennom sesongen.
Oppstammede Fuchsia er lekre hvis de plantes i bed, men de kan selvsagt gjerne stå i potte. Husk da bare på at krona blir tung og de bør stå i en tung krukke, slik at de ikke velter om det kommer et vindkast.
Lyst til å prøve? April er en finfin tid å begynne på. Lykke til :-)
Takk for et flott og informativt innlegg om oppstamming av Fuchsia! Dette vil jeg prøve, for de blir jo utrolig flotte som oppstammede! Er det andre planter som også kan stammes opp?
SvarSlettDette lurte jeg på i dag ,det er godt å ha hagevenner som kan mye , en lærer noe vær dag.
SvarSlettTakk for gode tips , ha en god helg Marit.
Flott, Trine! Oppstammede fuchsia er noe av det flotteste som er av sommerblomster. Fint at du forklarer så nøye hvordan det gjøres.
SvarSlettHelt enig med deg i at det ikke er så vanskelig å stamme opp fuchsia, men jeg sliter veldig med overvintringen. Har nettopp kastet 5 stykker. Det var et godt råd å ha dem i vekst, får se om jeg finner en løsning for det.
SvarSletttakk for en flott side :-) Her var det mye fint og lærerrikt :-)
SvarSlettGammel post, men dette var nyttig. Jeg har en gammel fuchsia som er litt skjev og rar og har egentlig blitt 'naturlig' oppstammet. Nå skal den få litt mer omsorg så kanskje den blir kjempefin om et par år.
SvarSlettVeldig spennende dette. Jeg har nå bare et litt jalla kalddrivhus, og ikke så veldig mye plass til planter inne, men har drevet fram en hel familie med blodbeger denne sesongen, kanskje på tide å forsøke å stamme opp fucksia. Jeg har alltid tenkt den som en sommerblomst, selv om jeg husker at min mor overvintret dem inne, men oppstamming har jeg aldri prøvd på. Takk for sånne flotte bloginnlegg som viser og forklarer veldig bra :)
SvarSlett