torsdag 7. januar 2010

Å røyke eller å ikke røyke, det er utfordringen

I en alder av straks 45 år har jeg endelig blitt så voksen at jeg ikke lenger vil finne meg i å la røyken styre livet mitt. Jeg har røkt siden jeg var 12-13 år. I mange år har jeg nok røkt ca. 20 sigaretter om dagen. Sannsynligvis litt mer, men jeg velger å si 20, siden jeg liker runde tall ;-)
I hele høst har jeg tenkt mye på å slutte, uten å sette noen dato eller gjøre noe konkret, annet enn å bearbeide egen psyke. Jo mer jeg har tenkt på det, jo flere gode grunner har jeg funnet til å kutte ut. Egentlig kan jeg vel ikke finne en eneste god og velbegrunnet årsak til å ville fortsette.

Når huset nå falt til ro etter jule- og nyttårsfeiring, kjentes det ut til at tiden var inne. Ikke noe nyttårsforsett, men et prosjekt jeg har tro på hvis jeg får gjøre det i mitt eget tempo. Jeg har flere ganger tidligere sluttet fort og brutalt, med dårlig resultat. Nå velger jeg heller å være mer bevisst på hver eneste røyk jeg tar. Når jeg får lyst på en sigarett, tenker jeg meg om og utsetter det en stund. På den måten blir det færre sigaretter i løpet av en dag og sakte men sikkert venner jeg meg av med å alltid gripe etter sigarettene når jeg setter meg ned. Allerede nå, etter 3-4 dager, merker jeg at det er helt greit å sitte foran TV'n, uten å ha røykpakka tilgjengelig ved siden av meg. Den ligger i andre enden av stua, så jeg må reise meg opp for å hente en røyk, når trangen blir for stor.

Regnskap så langt:
Dag 1. 20 sigaretter
dag 2. 15 sigaretter
dag 3. 10 sigaretter
dag 4 (i dag). 8 sigaretter så langt.

Hvis det føles trygt og riktig, vil jeg forsøke å ta min siste sigarett søndag 17. januar. Da har jeg så vidt passert 45 år og det må vel være en grei alder for å ta kontroll over eget liv og ikke la nikotinen styre meg lenger. Hvis det kjennes ut til at det er for tidlig, utsetter jeg datoen litt.

Dette høres sikkert ut som en håpløst opplegg for mange, men jeg har tro på at dette fungerer for meg og da blåser jeg en lang mars i hva andre tror og mener ;-) Gubben røyker foreløpig som før og jeg vet at det gjør det vanskeligere. Men dette er MITT valg, så han får gjøre som han vil og evt. slutte når han er klar for det.

I min bearbeiding har jeg, i steden for å tenke så mye på alle de negative sidene ved å røyke, forsøkt å snu litt på det og heller fokusere på det som er positivt ved IKKE å røyke. Her er min motivasjon:

1. Jeg vil spare 80x30= 2.400 kr. i måneden. Som igjen gir 28.800,- på årsbasis.
2. Jeg vil antakelig få bedre pust i løpet av kort tid.
3. Smak- og luktesans vil bli bedre.
4. Jeg slipper stå ute i all slags vær for å røyke.
5. Jeg slipper å alltid måtte huske på å ha nok røyk i huset.
6. Jeg slipper å lete etter plasser hvor det er mulig å røyke.
7. Det blir hyggeligere å gå ut på restaurant og i selskaper, når man slipper gå ut for å ta noen trekk i løpet av middagen.
8. Jeg minsker sjansene for å få sykdommer relatert til røyking.
9. Jeg slipper å utsette mitt kommende barnebarn for min sigarettrøyk og vonde lukt.
10. Jeg slipper å føle meg som en kriminell når jeg lusker ut for å ta en røyk.

Ja, jeg trenger moralsk støtte og velger å skrive om dette, fordi det da blir mer offentlig. Det at flere vet hva jeg holder på med, kan gi meg den lille ekstra støtten jeg kanskje trenger for ikke å sprekke.

Jeg skal ikke mase for mye om dette framover, men dere får leve med noen innlegg underveis. Dette klarer jeg :-)

19 kommentarer:

 1. Heia deg og lykke til :-)

  Jag vet at det funker når du virkelig har bestemt deg!

  SvarSlett
 2. Som ikkerøyker har jeg ingen gode råd å komme med, men det tror jeg ikke du trenger heller. Jeg kjenner imidlertid flere som har røkt i mange år men som har klart å slutte når motivasjonen endelig var der, så det går an. Ønsker deg lykke til :)

  SvarSlett
 3. Gratulerer med valget ditt! Noe som sikkert har kommet gradvis, kan jeg tenke meg! Jeg har vært der selv, og forbannet meg selv for hver røyk jeg tok. Ristet på hodet av meg selv når jeg har stått og hutret ute i drittvær! Nå har jeg vært røykfri et par år (selv om jeg nok har syndet bittelitt)
  Stå på, Trine, dette klarer du veldig godt! Et godt råd: Når de er røyksugen, og misunner de som kan ta seg en røyk (tro meg, det kommer til å skje)så tenk da på at de faktisk misunner DEG at du ikke røyker!
  Jeg krysser fingrene for deg!

  SvarSlett
 4. Ja! Dette klarer du! Når du er så motivert og bevisst, så MÅ det gå bra. :) Lykke til!

  SvarSlett
 5. Å! heiaheiaheia!!!!
  Hvis det er slik at du faktisk har lyst til å slutte, kommer du til å klare det uansett om gubben fortsetter. Og, når du har røykt den siste røyken for to uker siden og dermed har fått gifta ut av systemet, kan du puste dypt og kjenne på frihetsfølelsen :D Helt fantastisk, det lover jeg!
  Her sluttet min kjære 2-3 år etter meg, og det fikk jeg i attåtgave til femtiårsdagen.

  Stå på, Trine!

  SvarSlett
 6. Når jeg ser på det dere har oppnådd sier det meg at du har en god poorsjon både stå-på og vilje. Så om du klarer å beholde de to gjennom hele løpet greier du dette fint. Heia, heia!

  SvarSlett
 7. Du har allerede halvert forbruket ditt og det er da en seier i seg selv. Hold fast på det selv om du kanskje må flytte sluttdatoen litt fram. Med din innstilling kommer du til å klare det.

  SvarSlett
 8. Lykke til! Eg var aldri nokon storrøykar og klarte fint å slutte då eg vart gravid, men det er jo ein god motivasjon, då! Ein kollega av meg slutta då ho var femti, eg hadde aldri trudd det skulle gå men jammen klarte ho det. Ho sa at det verste egentlig var å miste sin "beste venn" gjennom 35 år, og det kan ein jo forstå... Kryssar fingrene for deg!

  SvarSlett
 9. Lykke til Trine. Dette går nok bra. Og det beste ved å slutte å røyke er den gode følelsen av at Kong Nikotin ikke lenger har kontroll over deg!! DU har kontroll, og det er deilig!

  SvarSlett
 10. Dette klarer du vet du. Når du er motivert for å legge røyken på hylla klarer du det fint. Og tenk så mye mer frø og planter du kan kjøpe isteden for røyk:)
  Lykke til!

  SvarSlett
 11. Takk for alle støttende kommentarer :-) Det hjelper på motivasjonen når jeg vet at det er mange som følger meg og kommer med heiarop underveis.

  SvarSlett
 12. Lykke til, dette går helt sikkert bra!

  SvarSlett
 13. Stå på! Tenk så fantastisk engletrompetene kommer til å dufte når du ikke lenger har redusert luktesans på grunn av røyken! :-D

  SvarSlett
 14. Klart du klarer det! :-)
  Jeg hører til de som koser seg med sigarettene. Det går max 5 iløpet av en dag, noen dager bare én og andre dager ingen, og jeg har det fint med det. Er jeg steder jeg ikke kan røyke, så er ikke det noe savn. I perioder røyker jeg ikke i det hele tatt.
  Og nå er det sikkert noen som hever på øyenbrynene: hvorfor slutter hun ikke helt? Fordi jeg hygger meg med sigaretten min ute i filosofiluftekroken. Jeg damper ikke, verken ute eller inne, og jeg plager ingen. Helsen! - roper noen. Livskvalitet! - svarer jeg.
  Ønsker man å slutte, så slutter man. En eller annen gang, på den måten som faller en best. :-)

  SvarSlett
 15. Lykke til Trine! Og kjør på med den metoden som funker for deg, dette er jeg sikker på at du kan få til :D

  SvarSlett
 16. Kjør på!!! Skal følge deg snart!

  SvarSlett
 17. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 18. Lykke til Trine. Det handler om å vise hvem som er sjefen :-)

  PS Prøve å linke til innlegget mitt om røykestopp, men linken virka ikke så jeg sletta kommentaren.

  SvarSlett
 19. Melder meg på i heiagjengen!

  SvarSlett