tirsdag 24. mars 2009

Avgiftsfrustrasjon

Jeg slutter ikke å forundres over enkelte skatter/avgifter her i dette landet :(

Kan noe fornuftig menneske fortelle meg hvorfor staten skal ha 2% av kjøpssummen i såkalt "dokumentavgift" når man kjøper et hus? Vi betaler for tinglysning, helt greit, men hva skal liksom denne dokumentavgiften dekke? Jeg mistenker at dette bare er nok en "skjult" skatt, som gir millioner av kroner rett inn i statskassa hvert eneste år. Vi betaler for ingenting mener nå jeg :( Er det rettferdig?

Arveavgiften er en annen greie, som jeg ikke forstår. Her har mennesker gjennom et langt liv jobbet, og opparbeidet seg en "formue" i form av hus, hytte, bil og bankinnskudd. Pengene er tjent på ærlig vis og skattet av gjennom alle år. Når man så dør og arvingene skal overta formuen, må de betale en viss % i avgift for å få lov å arve barndomshjemmet eller hytta i skjærgården. Resultatet blir i enkelte tilfeller at hytta, eller barndomshjemmet, må selges, fordi arvingene ikke har råd til å betale avgiftene som staten krever, uten å realisere pengene først :( Er det rettferdig?

Bilavgiftene er nok en "greie". Særlig dette med forskjell i pris på samme bil, med og uten bakseter (grønne kontra hvite skilter). En stor familie, med behov for stor bil, med mange seter, må betale flere 100-tusen mer for en ny bil enn f.eks. et ektepar, uten barn, kanskje med et par store hunder. Er det rettferdig?

Arbeidsgiveravgift (grøss). Et firma som holder folk i arbeid, skaper verdier og sørger for at folkene klarer seg selv økonomisk og betaler sine skatter, skal "straffes" for dette ved å måtte betale en gitt % i arbeidsgiveravgift. Hvor er logikken? De skriker om vanskelige tider og økende arbeidsledighet, men er det rart Norske varer blir dyre og vanskelige å få solgt?

Alkohol- og tobakksavgifter..... Tja, i overkant høye må jeg vel si, men OK. Dette er ting man kan velge bort i stor grad og er ikke forbruket så alt for stort, kan man jo handle i utlandet og på den måten "snyte" staten for den inntekten ;)

Dagens utblåsning ;)

5 kommentarer:

 1. Jeg er så enig med deg Trine. Og hva med 200- kroners grensa når en vil handle fra utlandet.
  Hos våre politikere finnes det ikke vilje til å gjøre noe for å lette på avgiftstrykket. Bare "prat" og fagre løfter når det er valgår.

  Hehe, du nevner avgift på tobakk, ordbekreftelsen jeg fikk opp er lighter:-)

  SvarSlett
 2. Dokumentavgifta er kroneksemplet på overprisa og avlegse avgifter. Helt meningsløst! Det verste er at de fleste politikerne er enige med oss, mange har sågar hatt avskaffelse av den det på partiprogrammet, men det er så mange deilige kroner i statskassa, så vi må nok slite med den fortsatt.

  SvarSlett
 3. Enig enig, er er det bare å si: Eder og Galle.. /()&(/%/?)((%/=(/

  SvarSlett
 4. Helr enig med deg, Trine. Særlig den dokumentavgiften er helt meningsløs.

  SvarSlett
 5. Jeg leste et sted at av hver 100-lapp man tjener sitter man igjen med 10 kroner når alt og alle har fått sitt, eller 10% av inntekten etter at skatt er betalt, mva, avgifter hit og dit.

  Det oppleves ikke rettferdig, men vi er ikke så mange i dette landet til å betale inn til spleiselaget. Om spleiselaget er helt riktig i sin sammensetning, er en annen sak. :/

  SvarSlett