lørdag 25. februar 2012

Drivhussesongen er endelig i gang

Ja, det er ikke tvil lenger. Drivhussesongen er innviet og i vante rutiner, ser jeg allerede nå at jeg, selv med stort drivhus, kommer til å gå på en smell når det gjelder plassen i år også. Etter å ha fraktet 2 store undervanningsbrett med stiklinger fra kjelleren til drivhuset og pottet opp en haug med forskjellige stiklinger, er det ikke mye plass igjen i hyllene der nede. Det er vel noe med at man bruker den plassen man har og selv om 36 kvm. drivhus høres veldig mye ut for de aller fleste hobbygartnere, har det medført at jeg nok er blitt mindre selektiv når det gjelder hva jeg skal ta vare på og ikke. Jeg har jo så god plass. Heldigvis har jeg det minste rommet tomt foreløpig. For å begrense fyringsutgiftene noe, venter jeg til siste halvdel av mars, før jeg åpner opp og tar i bruk det også.

Forrige søndag var den egentlige innvielsen av sesongen. Da fikk jeg ryddet og klipt vekk alt vissent. Barbert en del Fuchsia og tatt et overblikk over hva som måtte gjøres i nær framtid. I formiddag tuslet jeg ned igjen. Satte på ei kanne med kaffe og gikk løs på noen potter, som absolutt trengte deling og ny jord. Resultatet ble:

5 nye potter med Iris Japonica: Disse stammer fra Orchis. Formerer seg greit med rotskudd og den lille potta var sprengfull av skudd og røtter. Nå blir det spennende å se om de små avleggerne klarer å stå på egne bein og begynner å vokse i sine nye potter.

9 nye potter med Iris Formosana: Samme som den forrige, men her var jeg litt mer forsiktig med delingen. Ett av skuddene har nemlig blomsterknopp og jeg venter i åndeløs spenning på at de første blomstene skal åpne seg. Det tar nok fortsatt litt tid, men du som jeg gleder meg til å se denne skjønnheten i blomst.

9 nye potter med Crinium: Denne fikk jeg for noen år siden av "amkjers". Den lille løken har vokst seg diger og satt mange sideløker. Også her var potta sprengfull av røtter og det var litt av en jobb å få delt av de 9 sideløkene. I fjor hadde hovedløken 2 blomsterstilker. Den siste har blomstret nesten i hele vinter i drivhuset.10 potter med Vigna Caracalla: Dette er frøplanter fra i fjor, som har stått i ei stor potte i vinter. jeg trodde faktisk at det kun var 2-3 av dem som fortsatt var i live, men da jeg begynte å grave i potta, viste det seg at 10 av 12 planter fortsatt hadde saftspente og friske knoller nedi potta. Nå fikk de hver sin lille potte, så får vi se om de etterhvert kommer i vekst igjen. Jeg var faktisk ikke klar over at de dannet knoller, så overraskelsen var stor da jeg gravde dem opp. Ikke så store riktignok, men det er knoller og det blir spennende å se hvor store de blir når de får en sesong til på seg. Kanskje de kan overvintres barrot, som Canna og Dahlia?


8-10 nye poter med stiklinger av den lilla Asarinaen. Plantene har overvintret i pottene med Brugmansia og var nå i full gang med å sette nye skudd. Klippet dem ned og satte en haug med stiklinger. Det gjenstår å se om de vil rote seg, men verd et forsøk.

12-15 potter med rotskudd av Viola..... (husker ikke navnet): Denne vakre lille fiolen er ikke vinterherdig her. Stammer også fra orchis i fjor og vokser som underbeplantning i ei potte under en stor engletrompet. Sprer seg godt med utløpere, så det var ikke noe problem å finne nye fine skudd å potte opp.

Nå kom jeg plutselig på at jeg nok burde ha pottet opp noen stiklinger av Oxalis rubra også..... i morgen kanskje ;-) De står også som bunndekker i pottene med engletrompeter. Blomstrer hele sesongen og sprer seg godt.

Brugmansiastiklingene i kjelleren begynner å vokse litt for fort. Så i dag ble 2 store undervanningsbrett fraktet ned til drivhuset. Der er det litt kjøligere og ikke minst, bedre lys. Jeg må nok få i gang nettbutikken ca. midt i mars i år også, slik at jeg kan få sendt avgårde noen planter, før de blir for store.

Det er utrolig godt å være i gang igjen. Noen uker nå, så kan jeg så smått begynne utendørs også. I kjelleren står mengder av frøpotter, som forhåpentligvis spirer snart. Ute står det 2 kasser med frøpotter til stratifisering og i vinduskarmen står potter med Klokkeranke og Flittig Lise og gleder meg med spirer og løfter om en ny vår og sommer i anmars.

Nå skal jeg gi meg for i dag. 3 innlegg på en dag er kanskje i overkant, men det er variert innhold i innleggene i hvert fall. :-)

5 kommentarer:

 1. Inspirerende! Du har mye morro i veksthuset :-) Asarinaen våres har også overvintret fint, så håper på super blomstring til sommeren. Håper stikklingene dine roter seg fint for da skal jeg også kutte litt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den vanlige rosa, med hårete blader er grei å sette stiklinger av. Dette er den lilla, med mindre, glatte blader. Har ikke forsøkt å stikke den før.

   Slett
 2. Der er du i gang.
  Helt fantastisk med så god plass i drivhuset.
  Hvilken sort Crinum er det ? Jeg blir alltid nysgjerrig på dem :)

  SvarSlett
 3. Jeg tror det er en C.Morei, men jeg er slett ikke sikker. Fikk den av amkjers for noen år siden og tror den stammer fra Vidar/Orchis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok.
   Ja, det er mye som opprinnelig kommer fra han.

   Slett