lørdag 25. februar 2012

Tekniske duppedingser i hus og hage

Det er vel ingen tvil om at vi begge, er mer enn gjennomsnittlig interessert og nysgjerrig på PC, internett og forskjellige tekniske duppedingser, som kan brukes i hus og hage. Det gjelder dog ikke kjøkkenmaskiner og alt som er "kjekt å ha" der. På kjøkkenet vil jeg ha minst mulig som står og samler støv og elektriske artikler, på min kjøkkenbenk, begrenser seg til en kaffetrakter. I stua derimot har det i lengre tid sett ut som et skikkelig gutterom. På det verste hadde vi framme 3 laptoper, 2 stasjonære Pc'er, 3 android telefoner, en værstasjon og et webkamera. Jeg burde vel foreviget kaoset rundt salongbordet, men kaoset var så komplett, at jeg ikke ville vise det fram til noen allikevel, så jeg lot kameraet ligge.

Kaoset begynte med at far i huset kjøpte værstasjon til meg til jul.  Jeg har lenge ønsket meg muligheten til å følge med på temperaturen i drivhuset, uten å måtte springe opp og ned til stadighet, for å se at alt står bra til med "barna" mine. Problemet har vært avstanden, kombinert med terrenget her på Knatten. Mellom huset og drivhuset er det nemlig en fjellknatt som gjør at signalene fra de fleste trådløse sendere, ikke når fram til huset. Mannen hadde funnet en værstasjon som skulle ha ca. 100 meters rekkevidde, ved fri sikt. Det viste seg imidlertid at signalene ble ustabile også med dette utstyret, selv om vi forsøkte fram og tilbake med plassering av sender i drivhuset og hovedenhet inne. Den omtalte fjellknausen (som inneholder min fjellhage) stod i veien. Vi måtte tenke nytt. Etter noen år i dataverdenen er kjelleren vår full av gamle PC'er i variabel stand. Far gikk til verket og jobbet i flere dager med å rydde, formatere og bytte deler fra den ene maskinen til den andre, for å få opp en maskin, som fungerte. Det er besnærende hvor få år som skal til før nettverkskort, porter o.l. er mangelfulle i en PC og lisenskoder til programvaren har en merkelig tendens til å forsvinne i løpet av noen år. Etter mange konsentrerte timer, en del banning og grubling var løsningen klar. Værstasjon og PC er satt opp i uthuset, som står ved siden av drivhuset. Enhet med vindmåler, barometer og gradestokk står på taket av huset og regnmåleren er skrudd fast i verandarekkverket. En ekstra måler for temperatur og luftfuktighet står i drivhuset og alt er satt opp slik at det kan nås fra en hvilken som helst PC. Trådløst internet måtte til og det fikk vi til ved å kjøpte enheter som overfører de trådløsesignalene fra routeren i huset via strømnettet, til en ekstra trådløs router i verkstedet. Nå kan jeg ta med laptopen ned i drivhuset og være på nett til og med der :-)

På toppen av det hele bestilte han trådløst webkamera, til utendørs bruk. Nye timer med prøving og feiling, banning og installasjon. Først satte vi det opp på hushjørnet ved uteplassen. Jeg så for meg at dette ville gi meg en mulighet til å sette sammen en video, som viste utviklingen i hagen gjennom en hel sesong. Problemet var bare å få plassert dette, slik at det fungerte og samtidig ikke viste alt for mye av omgivelsene. Første forsøk ble helt feil. Vi "overvåket" naboen og la det i tillegg ut på nett. Ikke bra og antakelig ikke lovlig heller.

Etter noen justeringer fikk jeg det til å bli slik:

For så vidt greit og fortsatt gode muligheter for en "timelaps video" med denne retningen. Neste problem var at nå ville bilen til gubben bli veldig eksponert. Han parkerer nemlig her og bilskilt, arbeidsgiver og alt ville blitt veldig synlig. Han var ikke veldig lysten på akkurat det. I tillegg var plasseringen litt ustabil i fht. rekkevidde på kameraet. Det ideelle ville vært om vi kunne plassert kameraet ute i hagen ett sted, men da dukket det straks opp nye utfordringer i fht. strøm og trådløs rekkevidde. Jeg resignerte og konkluderte med at det nok ikke ville bli noen hagevideo med dette kameraet.

I går ble kameraet flyttet til husveggen på det nordvestre hjørnet og rettet ut mot landskapet. Her overvåker vi ingen og videoene vil vise vær og årstidsforandringene, uten at hverken naboer eller egne biler blir eksponert i nevneverdig grad.


På hjørnet nede ved veien foreligger det store planer. Så, selv om kameraet ikke fikk den ønskede plasseringen, er det fortsatt muligheter for noen artige før og nå bilder.

Jeg har ikke helt klart å slippe tanken på å lage video som viser utviklingen i hagen gjennom en hel sesong. Tenk så gøy å kunne sitte og se hele sesongen, på noen minutter, fra snødekke til full blomstring, høstfargene og den første frosten :-) 

Jeg visste at jeg hadde sett et kamera, for noen år siden, som gikk på batterier, kunne settes hvor som helst og stilles inn på å ta bilder i valgt intervall. Google er min venn og noen søk ledet meg ganske raskt til interessante ting. Enden på visa var at jeg brukte min visa og bestilte Wingscapes WSCT01-00114 TimelapseCam 8.0 Weatherproof 8MP Digital Camera fra Amazon. Dette værbestandige kameraet går på batteri og har plass for minnekort, hvor bildene blir lagret. Tar høyoppløselige bilder, som igjen kan settes sammen til en video i forholdsvis god kvalitet. Det ble litt dyrt, med porto ++, men skitt samma. Det er ikke SÅ ofte jeg spanderer meg noe totalt "unyttig".
Konklusjonen er: Hagegalskap og lek med tekniske duppedingser lar seg kombinere og kan gi spennende resultater. Jeg gleder meg som en unge til kameraet kommer til uka. Det er faktisk nesten slik at jeg ønsker meg litt ny snø, slik at jeg får med hele syklusen fra full vinter, til blomstrende sommer.


9 kommentarer:

 1. Hm.......dette var interessant Trine.
  Du ga meg noe å tenke på.

  SvarSlett
 2. Det høres spennende ut å kunne sette sammen bilder som viser hele sesongen i hagen! Her i huset er det ikke så mange som har peiling på data. Men jeg skulle ønske vi kunne vært mer selvhjulpne, f.eks. når guttene vil ha nytt grafikkort! Da kommer mor til kort =(

  SvarSlett
  Svar
  1. Slike ting klarer ofte guttene best selv, har jeg inntrykk av. Det er litt skummelt de første gangene man åpner en PC for å sette inn eller bytte ut noen deler, men det går som regel bra, har jeg erfart :-)

   Slett
 3. Time Lapse har jeg ønsket meg lenge. dette sjekker vi nærmere ut - med niese i USA så blir det ikke frakt heller.

  Jeg kjøpte værstasjon til mannen til jul. Men her er det helt flatt - så vi har ikke hatt noe plasseringsproblemer.

  SvarSlett
 4. Situasjonsbeskrivelsen høres kjent ut. Kunnskapen er kanskje ikke så domminerende her, men innsatsen står ikke tilbake, ikke verken på den ene eller andre siden.
  Jeg har bare noen meter med fri sikt unnabakke ned til drivhuset, og det er fast rute hver morgen en tur bort i stuevinduet for å se hva innetemperaturen i drivhuset er.
  Lykke til med prosjektet videre

  SvarSlett
  Svar
  1. Kunnskapen kommer jo etterhvert som man graver seg ned i materien, for å få ting til å virke ;-)

   Slett
 5. Nå har du fått meg inn på Evernote, og snart er vel salongbordet mitt fullt av duppeditter også :-))
  Kan du være så snill og legge ut en lenke til den værstasjonen du har kjøpt - sånn vil jeg også ha, og Trine - legg ikke ut lenke til videokameraet. Det kommer til å gi meg hjerteinfarkt når jeg ikke får det til å funke :-)
  Gleder meg til å se videoen om ett års tid.

  SvarSlett
 6. Her er værstasjonen: http://www.meteo.no/vaerstasjoner/oregon-scientific/oregon-scientific-vaerstasjon-wmr200 Meteo.no har en del forskjellige, i diverse prisklasser. Ganske dyrt leketøy da ;-) Kameraet skal være enkelt å sette opp og bruke. Er bare å søke på navnet, så finner du det nok :-D

  SvarSlett