torsdag 1. mars 2012

Vårvarme og potter med stålis

I helgen tok jeg en liten inspeksjonsrunde i pallekarmene, hvor jeg har pottede stauder og en mengde frøpotter fra i fjor og året før. Det var egentlig et ganske nedslående syn. Rad på rad med bunnfrosne potter, med 1-2 cm. stålis på toppen. Ikke var det mulig å få løs isen, uten å samtidig få med det øverste jordlaget og de aller fleste pottene satt som støpt fast i den frosne jorda under. Det var ikke annet å gjøre enn å la det stå og håpe det beste.

Tirsdag tok jeg en ny kikk. Isen var blitt til vann, men fortsatt var pottene fastfrosset, så det var ingen mulighet til å få tømt av dette vannet.
Nå er det jo slik at disse staudene er noen hardhauser, så helt mismodig var jeg ikke, selv om jeg ikke likte synet av frøpotter med svømmebasseng på toppen.
Det skal sies at jeg var svært nære å tømme de fleste av disse pottene i høst. Heldigvis hadde jeg plass til å la dem stå, så etter litt betenkningstid, bestemte jeg meg for å la dem få en vinter til på seg, før jeg gav dem opp.

I ettermiddag tuslet jeg ned igjen, i håp om bedring. Gjett om det var bedring :-) Ikke bare var mange av pottene fri for is og vann, men det var også masse spirer under vannet. Frø som jeg sådde vinteren 2010-11, som nå har hatt sin 2. vinter utendørs, har spirt til tross for både is og drukningsfare. 3 forskjellige Soldanella (Alpina, Montana og Carpatica) har spirt. Allium Pskemense og Allium vineale "Hair" spirer. 2-3 potter med Cyclamen spirte i fjor og har nå små blader. Flere små Helleborus er i full gang. Flere av disse staudene har jeg sådd på nytt igjen i år, siden jeg ikke regnet med at de ville komme.


 Jeg var fristet til å bære disse pottene inn i drivhuset, men klarte å styre meg. Riktignok har jeg foreløpig plass til dem, men det står fortsatt mye i kjelleren, som nok har bedre nytte av drivhusvarmen og lyset framover, enn disse småttingene har. Har de spirt ute nå, i is og vann, tåler de nok å stå ute framover, selv om det blir kaldere i været igjen. Mulig jeg flytter dem til en plass med litt mer sol snart, men samtidig vil jo det kreve mer pass i forhold til vanning. Kanskje de rett og slett har det best der de står, med skygge og litt ettermiddagssol.

Moralen er i hvert fall. Ikke gi opp pottene med staudefrø, selv om de ikke spirer 1. våren og ikke bli fortvilet over potter fulle av snø, is og vann. Staudene tåler det og spirer når de er klare for det. 
For all del, det er fortsatt mange svarte potter og potter med både mose, grass og vårkål, men jeg gir dem ikke opp riktig ennå. Det er bare 1. mars og vi har så vidt begynt på våren.

Søndag ryddet jeg i den innerste delen av drivhuset. Her er det ingen bobleplast og sola får virkelig tak på dager med fint vær. Selv om det begynner å bli fullt i den andre delen, har jeg fortsatt litt å gå på her :-) Godt å vite nå som det også begynner å røre på seg i pottene inne. Stauder og sommerblomster popper opp av pottene, en etter en. Som vanlig har jeg sådd tett, så priklejobben blir formidabel og pottene mange. Jeg gjetter på at det ikke går mange ukene, før jeg sutrer om plassmangel og alt for mange spirer ;-) Ca. 130 forskjellige stauder har jeg sådd i år og noen få til er på planen ganske snart, sammen med en del prydgress og noen få sommerblomster.

Jo da, det blir nok en sedvanlig vår, i prikledøs og med plassmangel.
 

5 kommentarer:

 1. Det er egentlig utrolig at de tåler alt dette vannet, og isen som ligger tjukk oppå pottene! Jeg tror jeg må ta en runde og sjekke i helgen, jeg også!

  SvarSlett
 2. Så flott at palntene overlevde is og vann :)

  Det var mye stauder du harsådd, du får nok litt av en jobb med og prikle , ja, :)

  Æ også går på samme smellen hvert år, e det ikke merkelig at vi aldri lærer Hihi :P

  Æ skal også sette varme i drivhuset i de nermeste dagene og begynne såinga, håper det ikke blir så masse prikling på mæ iår, og at plassen ikke blir for trang, men kor deilig at vi endelig er kpmmet til denne tia igjen :=D

  Hilsen Lisbeth

  SvarSlett
 3. Ryddig og fint drivhus som bare venter på å fylles!

  Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
 4. Hei!

  Dette er min erfaring også, ha tålmodoghet og du vil belønnes! Det er blandt annet flere Trillium og peoner som kan være rimelig treige og når du er på vei til å kaste hele greia på komposten kommer de opp som bare det :-)

  Morro!

  SvarSlett
 5. So flott at du viser at det er liv i gamle potter, og at dette har skjedd igjennom ein kald og våt vinter. Eg har ein stabel med 2-årspotter og ein med 1-års potter, eg tenkte at 2 ovevintringar var nok, men kanskje eg må setje til med ein 3-årsstabel til vinteren att. Mottoet må vere at så lenge det er frø i potta så er det håp om lov.

  SvarSlett