torsdag 4. august 2011

Hageferie i stekende sol – blir produktivt.

Siden jeg er i den heldige situasjon at jeg, mer eller mindre, på kort varsel, kan velge fritt når jeg vil ha ferie, så jeg på værmeldingen forrige fredag og bråbestemte meg for å ta en uke ferie denne uka. Ingen planer ut over å kose meg i hagen og nyte noen fridager.

2009-05-04 21-20-06I forrige uke bestemte jeg meg for å gjøre ferdig utvidelsen av bedet på toppen av skrenten. I 2009 så det slik ut. Her hadde jeg så smått begynt å plante det jeg hadde med på flyttelasset, noen Rhododendron og litt ymse var kommet på plass. En del roser, noen løkplanter og litt vintergrønt stod her fra før av. Som bildet viser stoppet bedet halvvegs langs skrenten. Plenen fra sinkbøtta og bort til sekkene har irritert meg. Håpløst å klippe og gress som vokser nedover i skrenten.
2010-06-30 20-01-21 - IMG_18702010-06-30 20-00-41 - IMG_1869Jeg begynte egentlig på denne jobben i fjor, men av ulike årsaker stoppet det opp og området hvor grastorva var fjernet ble ventebed for bytteplanter så lenge. Etter at jordrottene herjet i bedet vinteren 2009-10 var de fleste rosene borte og bedet var egentlig ganske trasig i fjor. Fylt matrem var den dominerende planten gjennom store deler av sommeren. En fin plante det alstå, men den gjorde seg bedre når den blomstret sammen med rosene året før.

Det er jo egentlig galskap, å sette i gang med å grave bort grasstorv og riste tuster, mens sola steker fra nærmest skyfri himmel, det nærmer seg 30 grader i skyggen og det knapt er et vindpust. Men det har seg nå engang slik, at når jeg først begynner, er det lite som kan stoppe meg. Ikke nok med at jeg fortsatte bedet i lengden, men jeg utvidet det også i bredden og laget noen svinger bortover. I løpet av mandagen var jeg ferdig med den kjedelige delen av jobben. All torva var fjernet og kjørt bort. 12 sekker med ny deilig jord var fylt på toppen og alt var klart for planting. Som vanlig hadde jeg ingen klar plan på hva jeg skulle ha hvor, bortsett fra at noe av målet var og få tømt en del av kassene med planter fra importen og fra egen sådd de siste par årene. Tirsdag og deler av onsdag gikk med til å stable potter, gruble, flytte potter, gruble, dusje i hageslangen, reise på hagesenteret, gruble, hente noen flere planter, gruble, grave opp planter andre steder, gruble og endelig plante ;-)

2011-08-03 15-30-27 - IMG_3148 I den nederste delen av bedet har jeg plantet hovedsakelig Hemerocallis og Iris, med Saxifraga urbium som bunndekker mellom plantene. 4 Pioner har fått plass her også. Håpet er at Saxifragaen etterhvert skal fylle ut mellom plantene og på den måten hindre ugrasset i å vokse. Jeg har faktisk flyttet dagliljer i blomst og det ser ut til å ha gått helt utmerket. Litt intensiv vanning nå, så tror jeg dette skal gå veldig bra. Den limefargede Aceren helt nederst, er en Acer Negundo Kelly’s gold, som jeg fanget på Rom i går, sammen med en Cercis canadensis “Forest pansy” som vises nærmere kamera. Den lille røde Aceren nederst, fikk jeg med fra Ståle i våres. Den har stått i potte og ventet på endelig plantested siden tidlig i mai. Langs kanten nederst Impatiens, som også har klart seg i bitte små potter, fram til nå. Noen Heuchera og en del Helianthemum nærmest. Pottene med små Brugmansia er ikke veldig pene, men de skal få stå der resten av sesongen. De tørker så fort ut i de små pottene, men når de står slik oppå jorda vil de snart sende røtter ut i bunnen av potta og dermed klare seg mye lenger uten vann. Når høsten kommer klipper jeg bare av røttene under potta og hiver dem i hus :-) Normalt ville jeg gravd dem litt ned, men jeg gidder ikke det nå, så sent i sesongen.

2011-08-03 15-30-52 - IMG_3149 Neste område har jeg ikke gjort så veldig mye med. Fjernet en halv kvadratmeter med Dicentra og en del Arabis alpina og plantet inn noen Iris Germanica og Sibiriris. I bakkant står det noen Rhododendron (ja, de står i stekende sol dagen lang), noen Allium Hair, en variegert Syrin og så har jeg puttet inn et par potter med Canna, for å få litt farge. Trenger nok noe høstblomstrende her, men det får komme senere.

2011-08-03 15-31-02 - IMG_3150

2011-08-03 15-31-24 - IMG_3151 Øverst, nærmest huset, Geranium, Iris, Allium, Delphinium (veldig redusert etter alt regnet), og masse Aurikler langs kanten. Her skal jeg nok etterhvert ha inn noen nye roser, men jeg tror ikke det blir i år. Har forelsket meg helt i kombinasjonen røde/rosa roser og fylt Matrem, så jeg vil forsøke få til det igjen.

Rundt svingen har jeg ryddet litt og plantet inn noen “tustenelliker” for å få litt farge (selv om de ikke gjorde mye utav seg foreløpig). Også her er det Aurikler i kanten og en del Heuchera i svingen. Her står det også en del Lammeøre, enkel og fyllt blodrot, kuleprimula og litt annet snacks.

2011-08-01 21-01-27 - IMG_3125Alt i alt veldig fornøyd meg egen innsats disse 3 dagene. Mange plantekasser er tømt og plantene får nok et bedre liv i jorda enn de hadde i de små pottene, men det har en lei tendens til å bli en del overskudd etter slike sjauer. Nå sitter jeg igjen med 2 kasser med Saxifraga Urbium, 1 soppkasse med Arabis, og 2 staudekasser med Småhjerte. Noe av det skal jeg bruke i skrenten, men jeg må tilstå at jeg ikke helt vet hvor jeg skal gjøre av alt sammen. Det løser seg vel, bare jeg får tenkt meg litt om ;-)

I morgen blir det en ny lang dag i hagen, før jeg pakker bagen for å bli med yngstejenta til Stavanger i helgen. Hun flytter nedover til søsteren og familien, for å bo hos dem og gå på skole fram til jul. Blir litt rart å ikke ha noen jenter i samme by lenger, men det blir ikke SÅ store overgangen. Hun har jo ikke bodd her det siste året uansett, så vi er for så vidt vant til å være barnløse.

I morgen bør jeg nok plante de 3 rosene, Hortensiaen og rhododendronen jeg også handlet i går. I dette været bør de nok ikke stå så mange dagene i potter.

3 kommentarer:

 1. Med så mye nyplantet og bortreist hageeier er det nesten godt at det er meldt regn framover. La oss bare håpe det blir go vær den 14.

  Jeg er kjempeimponert over hvor mye du rekker på noen feriedager.

  SvarSlett
 2. Du store så flink du er i varmen ,men det blir jo flott da.
  Jeg prøve og rydde i noen bed i går men jeg var falig nær et solstikk tror jeg hehe, Marit.

  SvarSlett
 3. Du verden, for en jobb! Men det ble UTROLIG fint!

  Ønsker deg en fin helg!
  Klem fra Bente

  SvarSlett