torsdag 18. august 2011

Byttemøte og andre bytter gir nye planter i hagen


I går var det byttemøte i Staudeklubben Vestfold. Etter å ha plukket opp Ståle hjemme hos han, bar det videre ut på Husøy til Bibbis stauder. 12-14 frammøtte og mye snadder i plantekassene til den enkelte. Selv hadde jeg plukket sammen en miks av importplanter og egensådde stauder. Litt for enhver smak tror jeg. Kassa ble i hvert fall tom, men det varte ikke lenge. Den ble raskt fyllt opp igjen, med nye planter. Noen veldig nye for meg, mens andre var mer kjent, men allikevel ikke i hagen min i dag.
Fra byttingen endte jeg opp med:
Heuchera Pulchella
Gress "Fireworks"
Bregne, uten navn. Lav, bunndekker
Anemone Multifida
Haquetica Epipactris
Iris ensata "grasieuse"
Dianthus Pavoniun
Dianthus Edinburg
Dianthus Knapii
Dianthus Freynii
Gentiana Luteum - gulsøte
Gentiana rockelii
Clematis viticella, purple
Meconopsis Quintuplinerva
En slags eføy med røde,grønne, gule blader, som lukter sterkt av sitrus. Tror de kalte det Mexicansk koriander, men det stemmer ikke med de resultatene jeg får når jeg googler. Med hjelp fra Mari-Anne har jeg funnet ut at det er Houttuynia cordata eller Kamelonplante.

Etter byttingen var det fritt fram til å plukke og handle av utvalget til Bibbi. Vennlige priser og masse spennende gjorde det fullstendig umulig å begrense seg. Jeg forstod raskt at armene ble for små og ny kasse ble hentet. Før jeg visste ordet av det var kassa full og jeg hadde i tillegg fyllt armene med enda flere planter. Logistikkproblemene var et faktum og det var på tide å gi seg. Det måtte et par turer til for å få samlet alt oppe ved bilen.


Her er liste over resultatet:
Delphinium Black Knight
Delphinium Magic Fountain
Delphinium hvit fyllt med sort midt (3 stk)
Lythrum Salicaria "Rosy gem"
Chrysanthemum maximum flore plena "Snowdrift" 2 stk.
Hosta Royal Standard
Heuchera Marmelade
Thalictrum Aquilegifolium
Meconopsis Bet. alba
Iberis semp. Appen-Etz white
Hosta Radiant edger
Primula Quakers bonnet
Campanula Pulla "Purple blue"
Campanula formanehiana
Lysimachia clethroides 2 stk
Echinacea Razzmatazz
Echinacea Irresistible
Heuchera Obsidian
Lewisia i div. farger 5 stk.
Sempervivum

Totalt ble dette drøyt 40 nye planter, som skal i bakken før vinteren. Jeg som var strålende fornøyd over at jeg hadde klart å redusere antall kasser med planter til 4-5, har nå igjen 7-8 kasser fulle av potter, som bør i bakken snart.

Som om dette ikke det var nok har jeg engasjert meg litt på byttefronten i det siste. Snuffeldyret var innom her på søndag, med et lass med Hemerocallis :-D
- Summerwine
- Rosy Returns
- Fire and fog
- Childrens festival
- Lynn Hall
- Paper Butterfly
- Laugh and sing
- Kwanzo variegata
- Mountain Laurel
- Pink damask
Flere av disse var digre tuer, som nærmest ba om å bli delt opp litt. Dermed havnet størstedelen i bedet, mens det ble ei kasse med mindre planter i potter, som kan være fine bytteobjekter videre :-)

I går kom det pakke fra Line med:
Verbascum chaixii 'Album'
Trifolium dragons blood
Echinicea 'Paradiso Mix'
Echinacea pallida

Disse er foreløpig pottet opp, i påvente av endelig voksested.

og bare for å gjøre kaoset komplett. Da jeg gikk inn på Hagegal for å finne navnene på plantene fra Line, dukket det jammen meg opp en ny byttetråd, fra Sony, med noe snadder. Dermed har jeg ønsket meg:
-Primula rosea Gigas
-Swertia kingii
-Potentilla nepalensis Miss Willmott

På toppen av dette har jeg fått tilbud om 20-30 Hemerocallis (frøplanter av uviss størrelse, men jeg mistenker at de er nærmest fullvoksne og har blomstret) + at jeg har en avtale på gang med Wenche, som også har noen spennende Hemerocallis å bytte bort. Litt usikker på hva jeg får fra henne, så navn får komme senere :-) Kanskje også en bytteavtale med Linda, men den er litt løselig ennå.

Jeg trøster meg med at jeg har vært flink i hele år. Jeg har nesten ikke handlet, eller byttet planter, bortsett fra 15 nye roser og 2 nye trær, har jeg ikke holdt liv i hagesentrene rundt i distriktet i år ;-) Allikevel har jeg vel aldri plantet så mange nye planter på en sesong tidligere. Godt jeg har god plass og stor tomt :-)

I ettermiddag kom gubben hjem med beskjed om at jeg får et lastebillass med bark i morgen. Dermed går nok mye av helga med til å få aviser og bark på plass i drivhushagen og litt rundt forbi. Hadde sikkert vært mer gøy å plante alle de nye plantene, men det får heller bli til uka. De tåler antakelig pottelivet i noen dager til.


6 kommentarer:

 1. Oi, oi her var det mye spennende.

  Den navnløse ligner veldig på en jeg kjøpte hos Asker staudegartneri for noen år siden. De kalte den for Chameleon Plante - Houttuynia cordata. Den gikk ut allerede første vinteren. (Hos min søster i Asker.)

  SvarSlett
 2. Jeg tror jammen meg du har rett Mari Anne Houttuynia cordata eller Kamelonplante på norsk. Takk for hjelpen :-)

  SvarSlett
 3. Så artig med plantebytte! Så mye fint!

  God helg!
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 4. Så spennende med byttemøte. En god ide å ta med seg for hagelagets program neste år! Jøje meg, for et luksusproblem å få så mange flotte planter i jorda! Dette blir ei arbeidshelg, skjønner jeg! Nyt helga og alle de fine plantene dine!

  SvarSlett
 5. Jeg er så imponert over at du klarer å holde oppe hagedampen! Jeg føler meg innimellom aldeles uinteressert, kjenner jeg. Huff!
  Skal bruke bloggen din til inspirasjon av og til, det har jeg gjort før!

  SvarSlett
 6. Hvis bloggen min kan inspirere deg, så bruk den så mye du vil. Bare hyggelig det :-) For min del har det nesten tatt litt overhånd i sommer. Har ikke lyst til noe annet enn å holde på i hagen, men det er jo alltids litt annet som MÅ gjøres og noen vennskap som skal pleies, så jeg river meg løs når jeg må ;-)

  SvarSlett