søndag 21. august 2011

Det går framover i drivhushagen

I år har drivhushagen tidvis vært en skammens plett, her på Knatten. Jorda som vi hentet i fjor viste seg å inneholde ufattelige mengder med ugrassfrø og med alt regnet i sommer, har det vært ypperlige forhold for de uvelkomne vekstene. På det verste var jeg helt motløs og vurderte gi opp hele greiene og bare la det vokse igjen, men det får nå være grenser for å resignere. Den som gir seg er en dritt ;-) så, etter at jeg hadde fortrengt ugrasset i noen uker, mens jeg tilfredsstilte behovet for å lage nye bed i hagen, brettet jeg opp armene og gikk på med krum hals. Noe ble sprøytet og noe ble luket. Jeg er neppe kvitt alt sammen, men med enkle tiltak har jeg nok begrenset nyveksten vesentlig noen steder.

Jeg begynte med "barnehagen". Her var pallekarmene med småplanter nesten begravd i ugras og sneglene levde herrens glade dager, på både ugrass og frøplanter/prikleplanter. Bildet er tatt ganske tidlig og det ble vesentlig verre enn dette, før jeg mannet meg opp til kamp.


Her la jeg veiduk mellom og rundt karmene, før jeg kjørte på noen tillebårlass med singel. Renslig og ugrasfritt og snegleskadene er allerede vesentlig redusert. Det gjenstår litt pussing i kantene og jeg har fortsatt plass til en pallekarm til, men når det endelig blir helt ferdig, tror jeg dette blir en fin liten "miniplanteskole". I hver pallekarm har jeg lagt aviser i bunnen og en 50 liters sekk med jord oppå. Det gjør at pottene etterhvert gror fast i underlaget og vanningsbehovet blir vesentlig redusert. Langs fjellveggen i bakkant planlegger vi trapp fra fjellhagen og ned, slik at vi kan slippe å klatre ned den bratte veien på andre siden av uthuset.

Deretter var det kanten mellom veien og drivhuset sin tur. En nødluking ble foretatt dagen før 1000 åpne hager, slik at det så nogen lunde OK ut. Her har jeg (heldigvis) ikke noe førbilde ;-)På fredag ramlet det plutselig inn ca. 10 kubikk med bark, så nå var tiden kommet for å få brukt opp siste halvårs beholdning av aviser. Jeg holder fast ved at jeg heller vil ha kulestein og bark i "fredagsgave" av min mann, framfor en rosebukett ;-) Avisene ble dandert rundt og inntil alle plantene, hengeren ble fylt med bark og vi gikk på med krum hals. I løpet av lørdagen ble bedet vesentlig forbedret, med aviser, bark, rullesteinskant og mer grus langs drivhusveggen. Jeg sier meg veldig fornøyd med resultatet. Nå gjenstår bare å fjerne litt mer gras nederst i venstre bildekant og å legge bark rundt Bergeniane, som vises nederst i siste bilde.

Ventebedet, på andre siden av drivhuset har jeg klart å holde litt bedre vedlike gjennom sommeren. Her har det stått undervanningsbrett (på skrå) med priklepotter, stiklinger og alle Brugmansiaene, som ikke har fått innpass i hagen i år. Siden jeg i år igjen, antakelig pådrar meg flere planter enn jeg klarer å få plantet før vinteren, blir dette redningen, slik at plantene kommer i jorda, før frosten kommer. Noen Riddersporer er allerede plantet. De kommer med blomst nå, så da får jeg sett hvilke farger hver enkelt har, før jeg bestemmer meg for hvilke planter jeg skal beholde og hvilke jeg kan selge/bytte bort. Til neste år regner jeg ikke med å ha noen frøplanter av Brugmansia som opptar plass, så da kan jeg vurdere om jeg skal plante noe litt mer permanent her, eller om jeg skal fortsette å bruke området som ventebed/barnehage. Jeg må tilstå at det gir litt luksusfølelse å ha så mye plass til rådighet, når plantemengden blir større enn inteligensen og vinteren banker på døra.

I dag kjørte vi opp et tilhengerlass med bark til huset. Dette har jeg nå lagt ut langs den berømte "Hostaallèen" opp til huset. Jeg ble nesten ferdig før det begynte å regne, men gav meg ikke før hengeren var tom. Rakk ikke helt ned. Det er nemlig grenser for hvor våt jeg gidder bli, når jeg holder på ute. I den nedre delen av alèen har jeg lagt ut dryppslange under barken. Så til neste år blir det enklere å få vannet der nede.

Jeg vet det er litt forskjellige meninger om bruk av bark, men jeg fastholder at det blir veldig renslig og ryddig og plantene kommer absolutt bedre til sin rett med en ensartet bakgrunn av bark. At det også forhindrer ugrass er jo slett ingen bakdel :-) Så til neste år skal jeg bruke mindre tid på luking og mer tid på hageting som er mer morsomt, som å "bygge" hage. Det er nok av arealer å ta av og nok av drømmer og planer som ligger "på vent".

Avslutter dagens skryteinnlegg med et bilde av liljen Stargazer som jeg har hatt i noen år. I år blomstrer den over all forventning. Nesten 2 meter høy og jeg talte 14 blomsterknopper på den her om dagen. Bildet er tatt i litt dårlig lys, så den kommer ikke helt til sin rett, men været tilsier at det ikke har noe for seg å gå ut nå og ta noe nytt bilde.


3 kommentarer:

 1. Så flink du har vært, her var det jammen stor forandring :)

  SvarSlett
 2. Litt av en jobb du har gjort :-) Området med pallekarmene ble skikkelig flott. Jeg har også grus rundt mine karmer og det holder sneglene borte fra salaten.
  Pent er det også.

  SvarSlett
 3. Du får det til du. Det blir kjempefint hos deg.

  SvarSlett