fredag 15. juni 2012

Monsterbusk og kommende blomsterhav


Vi er midt i juni og Skjærsminen dufter himmelsk av markjordbær over deler av hagen. Busken har fått navnet "Monsterbusken", naturligvis på grunn av størrelsen. Den er sikkert nærmere 3 meter høy og 5-6 meter i diameter. I en vanlig villahage ville den antakeligvis sett malplassert ut, men her som det er såpass godt plass, gjør det liksom ikke så mye om den er stor. Jeg har hvert år vurdert om jeg skal fornye den litt og klippe den litt tilbake, men jeg tør liksom ikke ta hull på den. Jeg er redd for å ødelegge den. Så den står der da og dufter i noen uker, før den igjen blir grønn og litt kjedelig, fram til neste års blomstring.

I bakkant av busken skimtes Hortensiahekken min. Jeg mener det må være Vierhortensia, muligens Anabell. Jeg leste meg fram til at denne formen av Hortensia med fordel kunne klippes tilbake hver vår og at den ville blomstre på årsskuddene. Som lest så gjort. Hver vår har jeg klippet grenene tilbake til 20-50 cm. Nå er vi inne i vår 4. sesong her på Knatten. Hvert eneste år har jeg ventet spent på Hortensiablomstringen, men hvert år har jeg blitt like skuffet. Noen få spredte blomster er alt den har vartet opp med.I fjor klippet jeg tilbake størstedelen av hekken, som vanlig, men den nederste delen under morelltrærne, var så liten og lav at jeg lot den stå urørt. Voila, jeg skal si det ble blomstring ja, på de nederste plantene, under morelltrærne. Løsningen var altså å IKKE klippe. I år har jeg derfor ikke stusset en millimeter på fjorårsgreinene og se hvordan det nå ser ut. Det må være tusenvis av blomsterknopper. Når jeg vet at hver blomsterklase kan bli på størrelse med en håndball, kan jeg ikke forstå annet enn at dette må bli litt av et syn om noen uker. Jeg begynner nå å bli redd for at hekken rett og slett vil blomstre seg ihjel i sommer. I dag har jeg vært ute og slått ned noen stolper, som jeg har trekt snor mellom, for å hindre at grenene flater helt ut av tyngden. I går da det regnet begynte allerede de første grenene å knekke, fordi det ble for tungt. Jeg håper på litt langvarig oppholdsvær under blomstringen. Nå blir jo spørsmålet da, hva gjør jeg videre? Jeg kan jo ikke fortsette å ikke klippe noe som helst. Da vil det bli bare villniss. Må jeg kanskje klippe tilbake de eldste grenene, som har forgrenet seg og blitt rotete og bare forsøke å beholde de nye, rette skuddene? Er det så at det er disse som blomstrer år 2, mens de som blomstret året før bør fjernes? Det kommer til å bli en møkkajobb, men alternativet er å få blomstring bare annethvert år. Klippe ned det ene året og få dårlig blomstring og så ikke klippe år 2 og få flott blomstring.

Jeg lover å følge opp med bilder, etterhvert som hekken begynner å blomstre. Dette må dokumenteres. Kanskje jeg rett og slett må sette opp timelapse-kameraet mitt og forevige det på den måten?

Forøvrig er jeg fortsatt i litt laber hagemodus. Jeg skylder på været. Sommeren lar vente på seg og jeg gidder ikke gå ute og fryse.

3 kommentarer:

 1. Ideen om å klippe annenhvert år er veldig spennende. Det ser jo ut til at det blir tidenes blomstring du får.

  SvarSlett
 2. Det skal jammen meg bli spennende å se når dette bryter ut i full flor!

  SvarSlett
 3. Vår skjærsmin som var plantet tidlig 1950 åra grov vi opp med graver for flytting,delte rota i fire med sag og plantet alle fire etter hverandre som en skjerm mot en veg, og der står de i dag sammen med en herlig lilla syrin.Åtte år etter står de der og alle har blitt like store som den vi flyttet for 8 år siden,så den tåler kraftig beskjæring.Takk for titten i dine herlige sysler!
  http://hagenpaakleiva.net

  Arne.

  SvarSlett