fredag 22. juni 2012

Geraniumfest - mulig ny dille på gang.


Jeg har vært litt avmålt i mitt forhold til Geranium fram til nå. For all del, det er mange flotte varianter, men jeg har liksom ikke tatt helt av når det gjelder disse. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, men de har aldri klart å vekke "måhasyken" helt hos meg. Geranium har alltid vært i hagene mine i noen grad, men det var først våren 2009, da jeg besøkte Sigrid, at jeg fikk noen litt mer spennende sorter, enn den, mer enn spredningsvillige G.Pratens, som var i ferd med å ta over gamlehagen før vi flyttet. Det skal sies at G.Pratens nå også er i ferd med å ga over deler av hagen her og det til tross for at jeg IKKE tok noen av dem med på flyttelasset. Frø og frøplanter kom visst med allikevel. Ikke så godt å se på bildet, men jeg har ikke plantet Geranium i Hostabedet. Allikevel kommer det nå fullt av dem, særlig i kanten. Jeg mistenker at frøene "renner" nedover fra bedet i overkant. De er heldigvis lette å luke bort, så jeg skal nok klare å holde dem i sjakk.

Midtsommer er Geraniumstid. De fleste sortene blomstrer for fullt nå og jeg begynner virkelig å se verdien av disse flotte plantene. De er sneglesikre, mange er gode bunndekkere, de finnes i mange forskjellige farger, høyder og størrelser og passer inn i de fleste bed, bare man velger riktig sort. Her følger bilder av en del av de som er i full blomst nå. Mange har jeg navn på, men slett ikke alle. kan du hjelpe meg med noen navn, er jeg glad for det.

Geranium Natalie fikk jeg av Sigrid våren 2009. Fin bunndekker, som nå ha litt plass rundt seg. Brukte litt tid på å komme i skikkelig vekst, men i fjor og i år har den tatt helt av. Sprer seg med utløpere og rotskudd og må tuktes litt for ikke å ta seg alt for mye til rette.

Geranium Pratens, tror jeg. Helt brunt bladverk og lys lilla blomster. Fra Sigrid muligens, hvis ikke er det en frøplante, som har tatt seg til rette.

G.Pratens blå/lilla. Den er nok mer lilla enn den framstår på bildet.

G.Pratens lys rosa

G.Pratens "splish splash"

G. Himalayense Plenum. Fra Sigrid

Fra Darwin importen våren 2011. Men hvor i svarte ble det av etiketten?

Dette er en liten raring. Forholdsvis høy og stor plante, men blomstene er veldig små. Blomstrer tidlig og er nesten avblomstret nå.

Blad til den rett over.

Dette er også en bitte liten sak. De gule blomstene er en geum eller en Potentilla til sammenligning. Pen, men kanskje litt ugressaktig?

Den eneste Geraniumen som bevisst ble tatt med på flyttelasset. Lav Cinereum type, uten navn.

Også fra Sigrid tror jeg. Mistet etiketten. Frør seg godt, ser jeg. Det mysser av frøplanter i bedet rundt den.

G. Purple Pillow fra Darwin våren 2011. Lav, nærmest krypende vekst

G. Cinereum Elke er også fra Darwin importen i 2011. Lav bunndekker, som ikke har fått sjansen til å vise seg helt fram ennå.
Geranium Catabrigiense stammer fra Sigrid. Ikke så veldig høy, men storvokst, tett og blomsterrik bunndekker,  som frør seg en del.

Nå er det straks midtsommer og sola står på sitt høyeste for i år. Skremmende hvor fort tiden går. Jeg synes ikke det er lenge siden vårjevndøgn og vinter og nå blir straks dagene kortere igjen.

I morgen trekker jeg plantepakkene som jeg lovet bort i innlegget for noen dager siden.  BLir du den heldige vinneren? Følg med, følg med :-)

14 kommentarer:

 1. Dette er en dille jeg kan like! Samler selv på Geraniumer. Men har ikke like mange som du fremviser

  SvarSlett
 2. Oi! Jeg visste ikke at det fantes såå mange typer Geranium!! Jeg har 2 typer i min hage:o)
  Flotte bilder!

  Heleneklem

  SvarSlett
 3. Her var det virkelig mange flotte Geraniumer. Skjønner godt at du fort kan få dilla!

  Klem Vivi

  SvarSlett
 4. Granium er en fin plante som trives godt på 69 grader nord. Flotte bilder. Her er ikke blomstringa kommet igang ennå.

  SvarSlett
 5. Så mange lekre Geraniumer du har! Jeg likte spesielt godt `Natalie`, med sin lysende blå farge. Jeg har sådd noen eksemplar, også `Splish Splash`, men noen dille har det ikke blitt ennå!
  Spennende med trekning :)

  SvarSlett
 6. Jeg vil gerne hjælpe dig ;O)

  Den brune geranie er ikke en Pratense det er en Maculatum. Måske 'Espresso' eller ' Elisabeth Ann'. Espresso bliver lidt grøn i bladene hen over sommeren (nu) hvor imod Elisabeth Ann beholder den mørkebrune farve!!
  Den fine lyserøde (eller lyseblå?) du viser med bladet er en Sylvaticum. Sylvaticum en de første geranier som er i blomst sammen med phaeum :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hjelpen Susanne :-) Da skal jeg få satt rett navn på rett plante.

   Slett
 7. Ja så mye fint det finnes i denne slekten! Absolutt verdt en dille. Jeg har, helt utilsiktet, plantet mange Geraniumer i feriehagen, de er jo så greie å tilfredsstille. De blir vel enda finere når de får vokst seg til litt, er ikke så flotte som dine helt ennå nei.

  SvarSlett
 8. Elke er en sanguineum, ikke cinereum.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett. jeg har skrevet feil :-/

   Slett
 9. OOOOhh!! Bare vent. Dilla bare vokser og vokser..

  SvarSlett
  Svar
  1. Auda, Godt jeg har mye plass å ta av ;-)

   Slett
 10. Oj,så flott! Ikke rart man kan få dilla. Frister til litt innkjøp til neste vår det her.

  SvarSlett
 11. Jeg sådde min første geranium i sommer (G.maderense), som jeg vet du også har.

  SvarSlett