tirsdag 5. juni 2012

Betydningen av pottestørrelse

Når jeg setter stiklinger av Brugmansia bruker jeg små firkantpotter som er ca. 7x7x6 cm. Det er flere årsaker til at jeg ikke bruker større potter. Plassen er en viktig grunn og forsendelse er også viktig. Dessuten må jeg prøve å holde veksten litt i sjakk utover våren, slik at ikke stiklingene blir for store til å sende.

Nå begynte stiklingene å bære preg av langvarig seigpining i trange potter. Bladene gulnet og det har vært nærmest umulig å holde dem med nok vann, i de små pottene. Så nå har jeg stengt nettbutikken for sesongen og på lørdag pottet jeg opp de fleste av de gjenværende stiklingene i større potter og ny jord. De små rotklumpene var rimelig gjennomvevd av røtter nå. Jeg har tidligere pottet opp noen jeg skal ha selv og forskjellen på disse og de jeg pottet opp i helgen er nå påfallende. Dette er planter som for ca. 3 uker siden var tilnærmet like store. De bakre ble pottet opp i 5-6 liters potter, mens de foran har stått i sine små firkantpotter fram til nå.
Ikke så veldig vanskelig å se hvilke planter som er sunnest og som vokser best. Særlig bladfargen blir påfallende raskt mørkere og friskere, etter at de er pottet opp.
Nå tipper jeg det går en ukes tid før de siste kvitterer med friske, mørk grønne blader og økt vekst.

Jeg har fortsatt igjen en god del stiklinger for salg, men nå forutsetter det at du kan komme innom og hente plantene her hos meg. I tillegg til Engletrompeter har jeg også en del Fuchsia og masse stauder. Hvis du er interessert kan du ta kontakt for avtale, via kontaktskjemaet i nettbutikken.

4 kommentarer:

 1. Pottestørrelse er kjempeviktig. Jeg har tabbet meg ut den andre veien: Altfor store potter. Selv om jeg bruker de minste jeg har blir det for mye for Meconopsisfrøplantene. Må bare skaffe meg pluggbrett. Hvor kjøper man forresten det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vet jeg egentlig ikke hvor du får kjøpt. Har alltid tenkt at det bare er plunder og heft og at jeg ikke produserer i SÅ stor skala ;-)
   Meconopsis tror jeg forøvrig fort sliter hvis de står i drivhus. Da klapper de raskt sammen etter prikling, Ikke alltid det lønner seg å være snill med dem ;-)

   Slett
  2. Hups, ut med dem med andre ord. Det viktigste er vel at de ikke blir for våte. Under takskjegget kanskje. Alltid litt mikk med disse småttingene, men veldig morsomt når de kommer.

   Slett
  3. Mener jeg har lest (og erfart) at akkurat Meconopsisspirer ikke må stå for varmt. Sikkert lurt om de ikke blir alt for våte også, men jeg tror faktisk varme er den verste faktoren for disse.

   Slett