søndag 4. mars 2012

Det nærmer seg vår og planene er mange

Vi har begynt på mars måned. Dagene begynner bli behagelig lange og en mild vinter gjør at bakken er nærmest snøfri og kun litt is og tele gjenstår i bakken, før plantene virkelig kommer i gang. I kjeller og drivhus spirer frø og stiklinger og i takt med at vårsola varmer og hagen kommer fram fra sitt snødekke, begynner også planene og drømmene for årets hagesesong å bygge seg opp. Det er vel bare å innrømme at planene ofte er flere og større enn tiden jeg har til rådighet, men man må ha noen mål å strekke seg etter. Om noen av målene stadig skyves framover i tid, kan jeg leve med det.

Hva skal jeg så bruke denne sommeren til?


Den lille dammen i fjellhagen.
Dette er et av de prosjektene som stadig blir skjøvet framover i tid. Jeg skylder på at gubben aldri får somlet seg til å hjelpe meg med muring og armering. Jeg gravde ut området allerede på forsommeren 2009, men så stoppet det opp. Det mangler muring, strømtilførsel til pumpe og lys og slange fra pumpa opp til krukka, som skal være utspringet for den lille sildrebekken. Det er slett ikke umulig at jeg bare går på med krum hals, en helg jeg er alene hjemme og lager en episode i serien "Trine gjør ting hun ikke kan".
Planen er å mure kant langs gresset, legge duk og lage grusgang langs vannet. En halvmeter utenfor høyre bildekant er det en skrent, hvor jeg har lagt jorda jeg gravde ut. Her tenker jeg å plante til med stauder og busker.Woodland på hjørnet
Det er ikke bare jeg som legger planer her i huset. gubben har en tendens til å komme med forslag som jeg ikke engang tenker på som mulig. Han tenker stort og der jeg ser begrensninger, ser han muligheter. I høst begynte han å snakke om det sørvestre hjørnet av tomta. I dag bestående av kratt og store trær, helt nede ved veien. Fullt av røtter  og halvråtne stammer og stedvis særdeles vasstrukkent. Et område jeg har valgt å anse som nærmest utbukelig og evt. veldig langt fram i tid. Nå har det seg sånn at min kjære jobber i anleggsbransjen og i et stort prosjekt i nærheten blir det store mengder matjord til overs. Denne må de normalt betale for å bli kvitt/få dumpet, så her er det muligheter for å få kjørt på mange lass med jord til den nette sum av kr. 0,-
Planen er å få felt det meste av trær/kratt og bare beholde noen få, som vi håper vil tåle belastningen med å få 1-1,5 meter jord oppover stammen. Deretter fyller vi på med jord, slik at området kommer i høyde med drivhushagen, lett skrånende ned mot veien. Da blir det fritt fram til å boltre seg i trær og busker, stier og bed. Jeg klarer ikke helt å se for meg hvordan det skal bli, men jeg vet at jeg allerede har mange stauder som kan egne seg godt som underbeplantning til dette området. Her skal det IKKE være noe gress, bare bed og stier/tråkksteiner. Trær og busker får jeg ta litt etterhvert og passe på når det kommer rhododendron og annet på halv pris utpå sommeren.Vi bør nok vurdere en form for hekk langs kanten her og jeg vurderer faktisk Tuja. Folk kan si hva de vil, men jeg skammer meg ikke over at jeg liker Tujahekker, bortsett fra i boligstrøk, hvor den blir veldig kjedelig, når "alle" i et nabolag, gjemmer seg bak 2 meter høye Tujahekker. Her er det ingen Tujahekk i mils omkrets, så jeg tror det kan bli fint med en slik innramming, i hvert fall rundt hjørnet her.

Hostabed i stekende sol.
Ja, akkurat det har jeg faktisk. Dette bedet var her da vi overtok huset og jeg har bare fortsatt det som var, med å plante flere Hosta og litt annet innimellom. Det var nok noe mer skygge her, før vi ryddet på sydøstsiden, men jeg kan ikke forstå annet enn at det alltid har vært en del sol her. Dette er en plass hvor det alltid blir liggende mye snø om vinteren, så det er uaktuellt med noe annet enn stauder. Trærne i bakkant drikker mye vann og gjør det tørt, jorda er skrinn og i det hele tatt er det nå behov for en grundig renovering. Jeg vurderer å tømme hele bedet, legge kulestein i framkant, forbedre jorda/fylle på mere jord, dele noen planter og kanskje også vurdere andre planter enn Hosta som hovedbeplantning i den tørre solsteika.

Kos og småpusling
Selvfølgelig må det gjøres tid og plass til kos og småpusling også. Eksisterende bed og planter må ha sitt jevnlige stell. Jeg har hundrevis av planter som var nye i fjor, som jeg gleder meg til å se i blomst i sommer. Flere nye kommer forhåpetligvis til, hvis importen fra Peters går som planlagt, og alle staudefrøene jeg har sådd, spirer og vokser seg til. Med 5 mål tomt er det alltid noe å holde på med og det skal mye til før det ikke er plass til flere planter.

6 kommentarer:

 1. Mange spennende ideer til kommende hagesesong! Det er dette som er så gøy. Håper du får gjennomført noen av planene dine, men husk en ting - har du hage så blir du aldri ferdig!

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å bli ferdig er ikke noe mål Vivi :-) Den dagen jeg setter meg ned og sier jeg er ferdig med hagen, må jeg se meg om etter en ny hage ;)

   Slett
 2. Mange gode ideer :-) Morro å høre det er flere som tar av med plante innkjøp og såing.
  Woodland høres flott ut! Det har vi planter om i år også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vanskelig å begrense seg Kenneth. Er jo så mye fint som man bare MÅ ha :-)

   Slett
 3. Saa flott aa kunne fylle opp et stort omraade. Tuja er helt Ok. Skaper en grönn vegg paa kort tid.

  Aashild i bestemors hage

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at det er flere enn meg som ser prydverdien i en Tujahekk :-)

   Slett