søndag 20. februar 2011

Nå setter jeg hengelås på frøboksen

Kanskje ikke bokstavelig talt, men mentalt har jeg fortalt meg selv at det ikke er noe mer i frøboksene mine, som er verd å så i år. Skal jeg ha den minste mulighet til å klare å holde forsettene om en “ryddesommer” i hagen, må jeg stoppe nå. Antakelig har jeg allerede klart å få så mye frø i jorda at vårsesongen, også i år, blir sterkt preget av prikling og stell av småplanter.

I kjelleren sloss potter med frøplanter, stiklinger og større planter om plassen under lysrørene. Drivhuset er fortsatt kaldt og tomt, men det går ikke mange ukene nå før jeg må ta det i bruk. Koste hva det koste må. I vinduene på kjøkkenet, i stua og på badet, står det frøpotter med Canna (42 potter fordelt på 7 sorter, med 1-2 frø i hver potte), 2 med prydgress, 2 med cosmos, solhatt, og nicotiana. En jordbærkurv med løvemunn og en med alyssum, 2 med impatiens og noen potter med apeskrekk, som har spirt og skal ned i kjelleren. I tillegg har jeg stående ca. 30 potter med staudefrø i kjelleren og 30-40 potter i kasser ute, som er sådd i år. Når jeg tenker meg om har jeg nok også en anseelig mengde staudefrø i barnehagen også, som kan finne på å spire i år, bl.a. mengder av Hepatica og Peoner….

For 3-4 år siden startet jeg frøboksen på Hagegal. Motivet var å bli kvitt mengder av overskuddsfrø, som jeg ikke trengte selv og jeg lovet meg selv at heretter skulle jeg ikke samle meg opp nye mengder av frø. Vel, jeg ble kvitt veldig mye den gangen, men nå er jammen meg boksen(e) i ferd med å fylles igjen. Selv om jeg ikke har vært med på å motta frøboksen de siste 2 årene, har jeg altså klart å samle meg opp anseelige mengder med frø av både sommerblomster og stauder. Tror kanskje jeg får melde meg på som mottaker av boksen til høsten igjen, slik at jeg kan få ryddet og bli kvitt en del frø.

I går fikk jeg et anfall av kraftig drivhusabstinens. Kledde på meg og tuslet ned til et frossent og tomt drivhus. Vel, tomt er vel kanskje en overdrivelse. Da vi tømte huset rett før jul, ble det stående igjen en del døde og nesten døde planter + at jeg i full fart fjernet en del jord og pottet en del Brugmansia over i mindre potter. Resultatet ble jordhauger på gulvet og mange potter med “lik” i et hjørne. Det var med andre ord ikke spesiellt trivelig der nede i går. Jeg satte på varmen, for å få snøen av taket og med et lite håp om at jorden skulle tine såpass at jeg kan få kastet ut alt sammen i dag.

2011-02-19 16-54-55 - IMG_2273

Ikke direkte innbydende, men det blir nok bra i år også :-)

3 kommentarer:

 1. Ja, en kan få abstinenser av mindre når en ser sola som skinner ute. Jeg skjønner at du har lyst til å starte opp drivhuset! Noen "lik" i et hjørne er sånt som en må regne med. Det er en del av hele greia. Lykke til med opptiningen :)

  SvarSlett
 2. Himmel som du har sådd, og du da som nesten ikke skulle så i år - galskapen lenge vare :-) Her har det vært strålende sol i dag og jeg var en tur i drivhuset og dullet litt med pellisene. Dette er en deilig tid full av forventning, gleder meg til våren og til å ta drivhuset skikkelig i bruk.
  Dessverre så tror jeg det har blitt for kaldt for engletrompetene mine i vinter og at de har frosset ihjel.

  SvarSlett
 3. Å kor mye du har sådd, skjønne dæ godt, hos mæ blir det bestandig mere enn æ hadde planlagt hvært år, sier hvær gang at nu skal æ ikke så like mye som ifjord, men det nytter ikke, e så koselig og pusle ute i drivhuset hvær dag, og snakke med plantene som vokser :)
  Har lagt dæ til som følger. Lisbeth.

  SvarSlett