torsdag 24. februar 2011

Det spirer ja :-)

For en uke siden sådde jeg en del Canna og bananer og på søndag gikk prydgress, Cosmos, en lav Nicotiana, lilla alyssum og en echinacea i jorda, før jeg mentalt satte lås på frøboksen for i år ;-) Fra før av stod 2 jordbærkurver fulle av Impatiens på kjøkkenbenken. Alle pottene med staudespirer....? Nei de snakker vi ikke om i dette innlegget ;-)

Pottene med bananfrø driver jeg og bærer fram og tilbake mellom planterom (+/-15 grader) og fyrrommet hvor det er jevnt ca. 30 grader. Det står nemlig på posene at de bør ha 8-9 timer i 30-35 grader og resten av døgnet 15-18 grader for å bryte frødvalen. Så da forsøker jeg å følge "boka". Inn på fyrrommet når jeg kommer fra jobb og tilbake på planterommet før jeg legger meg.

På posene med cannafrø stod det spiretid 1 uke til 2 måneder. Frøene ble filt og bløtlagt i 2-3 døgn før jeg fikk dem i jorda. Her tok det 4 døgn før de første spirene tittet opp og nå, etter 7 døgn har drøyt 30 av snaut 70 frø spirt. Jeg stormer bort i vinduskarmen, så fort jeg kommer hjem fra jobb og hver dag har det vært nye spirer i pottene :-) Selv fra ettermiddagen til jeg legger meg om kvelden har det gjerne tittet opp et par nye spirer. Pottene nærmest kameraet er frøene fra Orchis, som var de første til å titte opp av jorda.

Nå lurer jeg på hvor i all verden jeg skal plante alle disse i sommer? Jeg regner ikke med 100% spiring, men slik det ser ut nå, kan jeg fort ende opp med 50 Cannababyer som kanskje ikke er babyer så veldig lenge. Enda godt knollene kan oppbevares mørkt og kjølig, uten jord på beina om vinteren.

Jeg spekulerer i et "Flammebed" i sommer. Noen av de røde bør vel kunne egne seg i en slik sammenheng.
Så var det Impatiens da...... Jeg sanket en del frø i høst, fra de plantene jeg sådde i fjor vinter og sådde like godt alle frøene jeg hadde. Man vet jo aldri hvordan spireevnen er på egenhøstede frø ;-) Jeg sådde 2 sorter i fjor, men det er liten tvil om hvilke som ble finest. Jeg tror det var Impatiens walleriana Accent Mystic Mixed F1 fra Thompson & Morgan jeg hadde, men jeg er jo slett ikke sikker på om de beholder de gode egenskapene i denne generasjonen. I fjor fikk jeg lave, kompakte planter som blomstret fantastisk flott. Spiringen har det i hvert fall ikke vært noe å si på. Så fort temperaturene ute blir litt mer medgjørlige og jeg får fyrt opp drivhuset igjen, må jeg til å prikle. Disse skal ikke i drivhuset med det første da, men jeg kan ikke prikle noe som helst før jeg får ut en del Brugmansia og Fuchsia fra planterommet.

Cosmos er det noen år siden jeg hadde sist, men jeg mener å huske at tidligere erfaring tilsier at de gjør seg best direktesådd om våren. Problemet er bare at jeg aldri husker å så de frøene jeg legger til side for å direkteså om våren. Dermed sådde jeg, allerede nå, 2 poser med Cosmos, hvit dobbel og fargeblanding dobbel. Også her spruter spirene opp av pottene og jeg må nok forte meg å få dem ned i det litt kjøligere planterommet, hvis jeg skal unngå alt for mye slengete lengdevekst.
I pottene til venstre har Pennisetum Jester og Purple Baron også begynt å titte opp. Her var det (heldigvis) ikke mer enn 10 frø i hver pose, så mengden skal vel bli overkommelig ;-)

Løvemunn og Alyssum er vel også frø som like godt kunne vært sådd direkte ut, men igjen, det er dette med å huske på slike ting når det er 1000 andre ting å gjøre i hagen om våren. Den lilla Alyssumen spiret etter 2 døgn. Neida, det er ikke mugg du ser på potta til høyre, men løvemunnfrø som så vidt har begynt å åpne seg. Begge disse må nok ned i drivhuset så fort det blir varmt nok, hvis jeg skal unngå at de blir helt forvokst.

Noe sier meg at den mentale helgelåsen på frøboksene, nok skal forsterkes, snarere enn å fjernes. Lurer på om jeg skal få gubben til å gjemme dem bort, slik at jeg er HELT sikker på at jeg ikke faller for fristelsen........ Det er jo både tomat- og agurkfrø der nede...... og første runde med egne Cobaeafrø ser ikke ut til å ville spire...... Jeg tror jeg har noen flere frø liggende der nede......

5 kommentarer:

 1. Du må gjerne fikse opp hagen i siljan oxo. ;) Her er det kun plen og roser. :p

  SvarSlett
 2. Mistenker at jeg har mer enn nok med mine 5 mål Katrine, men jeg har sikkert litt planter å avse, hvis du vil plante litt selv ;-)

  SvarSlett
 3. hehe... grønne fingre ligger ikke til meg har jeg funnet ut... :p Roser funker helt fint... og dekk-/hekkplanter... Hadde vært veldig moro å hatt en litt mer blomstrende hage selvfølgelig. Men da må jo agility hindra til pelsene vike er jeg redd...(?) får se om jeg får planteånden over meg når det grønnes ute. :)

  SvarSlett
 4. Her går det unna ser jeg :-) Må si det er en imponerende mengde med Canna du har sådd. jeg sådde to frø, fikk spiring på ett og fornøyd med det :-))))
  Tomatbabyer derimot har jeg rikelig av :-)
  Lykke til med sådden.

  SvarSlett
 5. For et herlig og inspirerende innlegg ! Frø, såing og spiring for de spesielt interesserte. Her skorter det litt på spiringen, men det kommer vel.

  SvarSlett