onsdag 23. februar 2011

Lei, lei, lei - sutreinnlegg og litt spiring

Jeg er så inderlig lei av snø og vinter, at jeg nesten ikke vet hvordan jeg skal holde ut de nærmeste ukene. Det er en kraftanstrengelse å stå opp om morgenen og enda verre å tusle ut i bilen, for å kjøre på jobb. Jeg vil helst dra dyna over hodet og bli der en måneds tid. YR lover oss varmegrader og regn den ene dagen, men neste dag endrer de til kuldegrader og ENDA mer snø :-( Det er kaldt, hvitt, glatt og tidvis en nervepirrende affære å komme seg til og fra jobb. Ut over det holder jeg meg innendørs og trøster meg som best jeg kan med hagebøker, planlegging, stiklinger og frø. Problemet er bare at det begynner å bli utrolig trangt om plassen på planterommet. Stiklinger og frøplanter sloss om plassen under lysrørene og hyllene kneler vel snart av vekten fra hundrevis av små og store potter. Jeg har "satt lås på" frøboksene, slik at jeg ikke skal la meg friste til å så noe mer, men det står jo allerede mengder av potter, med og uten spirer, i vinduskarmen i stua og på kjøkkenbenken. Snart må de også ned i kjelleren, hvor det er kjøligere og bedre lys. Bare Yr nå kan få opp temperaturene litt, så skal drivhuset taes i bruk igjen.

Sist søndag fikk jeg kastet, vasket og ryddet en hel del i drivhuset. Sola har så smått begynt å få litt tak der nede midt på dagen og det er ikke lenge nå før det blir innflytting. Kaffetrakteren min har frosset istykker i kulda, så jeg får spandere meg en ny ganske snart. Kaffe hører jo til når man jobber i drivhuset ;-)

Alt er ikke BARE negativt da, selv om jeg lengter etter sol, varme og barmark. Cannafrøene jeg sådde for 6 dager siden, har vært lynraske og allerede etter 4 dager tittet de første spirene fram. Det samme gjelder den lilla Alyssumen og jeg tror også jeg skimtet en liten spire i potta med Cosmos i går. Alle sådd bare for noen dager siden. De 2 banansortene tar nok noe lenger tid. De skulle, iflg frøposen ha 8-9 timer med 30-35 grader og resten av døgnet i 15-18 grader for å bryte frødvalen. Jeg driver derfor å flytter dem fram og tilbake mellom planterommet og fyrrommet hver dag. Blir spennende å se om det er mulig og få spiring på dem og om det er realistisk å tro at de vil vokse noe større i mitt klima.
Bildet har jeg tyvlånt fra Orchis for å illustrere den ene Cannasorten som spirer nå. Frøene fikk jeg tilsendt fra eier av bildet og håpet er at de skal bli like fine hos meg, selv om han nok har en vesentlig bedre klimasone enn jeg kan oppdrive ;-)

Neida, selv om jeg er møkklei vinter, har jeg ikke tenkt å gå inn i noen langvarig depresjon ;-) Jeg finner alltids på noe for å få tiden til å gå. Mandag 7. mars skal jeg holde foredrag for hagelaget i Sandefjord om "Fuchsia, engletrompeter og Pelargonia". Har begynt å finne fram litt bilder og legge en plan for hvordan jeg skal gjøre det, men jeg må nok bruke litt mer tid på forberedelser, fram mot 7. mars. Jeg har også fått klarsignel til å ta med litt stiklinger for salg + at jeg tenkte ta med noen poser med frø av B.Arborea, til å dele ut blant de frammøtte.

I morges så jeg faktisk en halv sol i horisonten da jeg kjørte på jobb. Dagen er blitt nesten 4 timer lenger siden vintersolhverv og det er ikke mørkt før nærmere kl. 18.00 om kvelden. Det går, uten tvil, den rette veien. Det går bare litt sakte synes jeg.

3 kommentarer:

 1. Vinteren har vart lenge nok, så jeg er også lei av innelivet.
  utrolig hvor mye du har sådd og bildet av kannaene var flott!

  SvarSlett
 2. Det går nok over denne "vinterdepresjonen", og du er ikke alene om å være lei snø og kulde. Får håpe mildeværet kommer som lovet, og vi kan puste litt lettere fremover. Du er jo gal som skal holde foredrag! Det hadde ingen fått meg til...

  SvarSlett
 3. Hyggelig å se mine Cannaer i din blogg! :) Med dine "grønne ferdigheter" tipper jeg du får frodige og blomsterrike eksemplarer.
  Håper vinteren snart slipper grepet over dere. Ser ut som mildvær er på vei, så hold ut!

  SvarSlett