onsdag 21. april 2010

Rosemassakre :-(

I går kveld fant jeg ut at det var på tide å klippe rosene mine. Jeg hadde sett at det var en del tørre grener og syntes det var litt rart. Selv om det har vært kaldt i vinter, har det vært mye isolerende snø og normalt burde rosene ha klart seg bra gjennom vinteren. Etterhvert som jeg jobbet meg rundt i hagen, ble jeg mer og mer sjokkert. Nesten alle rosene på toppen av Skrenten var døde helt ned. Når jeg klippet av det brune kjente jeg at de knapt satt fast i bakken. Jeg kunne løfte dem rett opp av bakken og de var nesten uten røtter. På samme måte som med Hostaen jeg skrev om for noen dager siden, har gnagere tydeligvis hatt fest på rosesøttene også i vinter :-(

Jeg vet ikke med sikkerhet om det er mus eller jordrotter som har mesket seg med mine planter, men til høsten skal jeg i hvert fall fylle musegift i noen av hullene mellom steinene i Skrenten. Da KAN det jo hende at krekene spiser giften før de rekker å begynne på røttene.

Slik så det ut i fjor sommer. Skråningen til høyre er "Skrenten" som jeg så smått er i gang med å renovere. Rosene står på toppen, sammen med noen andre stauder.

Den som gir seg er en dritt, pleier jeg å si ;) Fordelen med dette er at jeg nå, med god samvittighet, kan gå til innkjøp av en del nye roser :-) Jeg skal forsøke å plante nye og håper de får stå i fred for gnagere. Tror jeg skal satse på buskroser, som gjør litt utav seg. Kravene er riktblomstrende, remonterende og gjerne duftende.
Når det først er som det er, planlegger jeg å grave opp de øvrige plantene som står i dette bedet, fylle på godt med hestemøkk og blande inn og sette opp en steinkant der skråningen begynner, slik at jeg får plass til mer jord i selve bedet.

3 kommentarer:

 1. Å så surt! Disse små gnagerne kan være plagsomme...Enkelte år er de mye mere glupsk og dette er tydeligvis et av disse. Er veldig spent på om de har tatt for seg her også, men det får jeg nok ikke vite for om en måned eller så. Et år da snøen kom tidlig og ble liggende hadde de hatt nachspiel på masse løker og enkelte stauder - det var bare hullene etter plantene igjen...
  Denne vinteren ble innledet med barfrost i mange måneder og jeg ser ingen museganger i plena - og det er et godt tegn. Det er godt mulig at et stabilt snødekke ikke er det beste mht gnagere ;)

  SvarSlett
 2. Fy søren, snakker om undergravingsvirksomhet! Jeg så overskriften og tenkte jeg skulle be deg holde an og se om de skyter fra grunnen, men uten røtter har de naturligvis ingen sjanse. Her må alle motmidler være tillatt!

  SvarSlett
 3. Dette er bare sååå ille. Hvordan sikre seg at det samme ikke skjer neste år... Selv stylterottene klarer ikke å gjøre så mye ugang. Bra du er fattet og ved godt mot!

  SvarSlett