søndag 11. oktober 2009

Hagen er tom - planterommet er sprengt

Da er hagen tømt for "utoginnplanter". Ryggen verker og armene er lange, men jeg fikk dem i hus i år også, uten alt for mye frostskader :) Siden drivhuset fortsatt ligger i deler i uthuset, må planterommet i kjelleren duge som lagringsplass i noen uker. Jeg trodde ikke jeg skulle klare å få alt inn der, men det er utrolig hva som går, når man bare stabler litt. Det som ikke går i bredden, går i høyden ;) Her er det knapt mulig å flytte på en eneste potte, uten å samtidig flytte på 3-4 andre.

Her står jeg på en krakk foran døra inn til rommet. Ikke lett å få noe inntrykk av hvor ille det er kanskje, men det var det beste jeg kunne klare.

Dette er tatt fra andre siden av rommet. Det som er synlig av gulv, er omtrent det jeg har å bevege meg på der nede. ~X( Ikke mulig å få gjort noe fornuftig der nede i hvert fall. Stiklingsmaterialet står foreløpig i bøtter med vann. Har bare klippet ned det jeg måtte for å få plass. Resten får vente til jeg får opp drivhuset og får litt mer armslag. Noen planter er ikke funnet verdige til å komme inn, men av 140 potter som jeg telte tidligere i sommer er det nok ca. 130 brugmansia + ca. 20 rotede stiklinger fra i sommer, 50-60 potter med fuchsia og en del andre "exotica".

Mange Brugmansia kaster knoppene når de kommer inn, men det er fortsatt en del som blomstrer i kjelleren. Særlig denne gleder meg, med sine kraftig orange blomster.

Dette er en frøplante som ble sådd i fjor. Den åpnet første blomsten mens vi var på ferie og ser ikke ut til å ville gi seg med det første. Definitivt en jeg skal beholde.

I tillegg til å bære inn potter har jeg brukt helgen til å plante løk fra importen. Det meste er i bakken nå, men jeg har igjen 350 krokus og lave tulipaner.
Georginer, Canna og Mirabilis er klippet ned og gravd opp. De har foreløpig fått plass i kasser i garasjen. Blir neppe frost der inne med det første :)

Nå er det bare å vente noen dager til, før vi får svar på søknaden om oppsetting av drivhuset. Gjett hvem som skal ringe kommunen torsdag formiddag :-c Blir det negativt, har jeg et problem. Blir det positivt har vi nok å gjøre de nærmeste ukene :)

7 kommentarer:

 1. Imponerende. Frøplanten er nydelig. Jeg liker sånn mangogult.

  SvarSlett
 2. Ser ut som du har nok å gjøre med det du har der ;o)
  Jeg krysser fingrene for at søknaden din går i orden, det fortjener du virkelig som du har stått på!

  SvarSlett
 3. Ser ut til at du trenger drivhuset ja :-) Heldig du! (Må vel gå i orden det vel!) Jeg har akkurat båret inn alle mine fucshia og engletrompeter selv! Færre planter og mye mindre rom :-( Men.. jeg får så forskjellige tips ang overvintring av fuchsia. "Ribber" du dem og klipper dem ned nå eller lar du bladene være på?

  SvarSlett
 4. Jeg har foreløpig ikke gjort noe med Fuchsene. Planen er å klippe ned og sette en del stiklinger, bare jeg får litt mer plass å jobbe på. Ikke nøsvendig å ribbe dem, men du sparer deg selv for en del "søppel" ved å gjøre det. Bladene faller gjerne av i løpet av vinterlagringen uansett.

  SvarSlett
 5. Jeg har fått en engletrlmpet i sommer. Den er blitt lang med bare en stilk og viser ikke tegn til å blomstre. Skal den toppes eller tar jeg da vekk blomsteranleggene ? Hilsen Anna Amatør

  SvarSlett
  Svar
  1. IKKE topp den. Det er i toppen den deler seg, når de første knoppene kommer. Topper du må den begynne helt på nytt og det tar enda lenger tid. Klipp den heller ikke ned når den skal inn for vinteren. Hvis den ikke blomstrer i år, kommer den nesten garantert til våren/sommeren igjen :-)

   Slett
 6. Jeg har to brugmansiaer jeg har sådd fra frø for ca 3 år siden. Jeg ble raskt plaget med spinnmidd på disse og har ikke greid å bli kvitt det. Plantene kommer seg om våren og begynner å få blader, men etter einstund blir bladene gule og man kan se spinnet i toppen. Jeg har i fortvilelsen klippet de ned og håpet deg slulle helpe, men nå ser jeg spinnet igjen. Har du noen tips, eller er det bare å kaste plantene?

  SvarSlett