søndag 20. mars 2011

Det våres - ingen tvil om det


Det blir mye drivhusprat nå om dagen, men dere får bære over med meg. Ute ligger fortsatt snøen dyp og det er ingen tegn til at hagesesongen er her om få uker, bortsett fra at det smelter godt i solveggen. Dermed blir det drivhus og planterom som må duge for å døyve en stadig mer påtrengende hageabstinens.
Men det er håp i hengende snøre. I går satt vi ute i uthusveggen med kaffekoppen og det var faktisk så varmt at vi kunne ta av jakka. Bleke kinn er fortsatt bleke, men de var behagelig varme i går kveld og gir håp om snarlig bedring av vinterblekheten.

Foruten kaffekos i solveggen ble gårsdagen brukt til å få på plass flere potter i drivhuset, prikling av staudespirer og montering av flere hyller.
Nå er alle stiklingene på plass og ennå har jeg litt hylleplass til potter med nypriklede stauder. Kjenner jeg meg selv rett, er det nok ikke lenge før kassa med staudepotter som står i husveggen også kommer på plass her nede. Jeg har neppe tålmodighet til å vente til de spirer av seg selv i vårlufta. Om en ukes tid eller så, åpner jeg for bruk av den innerste delen av drivhuset også. Da blir det straks mer hylleplass og generell boltreplass.
Det er ingen tvil om at bobleplasten isolerer, både mot kulde og varme. I går var det vesentlig varmere i den uisolerte delen og ikke minst var det vesentlig lysere der inne. Bobleplasten hjelper til med å holde varmen inne, men den holder også sollyset og varmen fra sola, til en viss grad ute.

Jeg har konstantert at de automatiske lukeåpnerne tåler frost. I høst skrudde jeg ut 4 stk. før jeg hang opp bobleplasten, men jeg glemte de 2 siste, i den innerste delen. Jeg regnet faktisk med at de nå var ødelagt, men jammen meg åpnet lukene seg som de skulle, da sola stod på i går.
Engletrompeter og Fuchser ser, i hovedsak, ut til å komme seg fint. Fortsatt enkelte Engletrompeter som ser tvilsomme ut, men jeg lever i håpet. Heldigvis har jeg backup-planter av de navnesortene som kanskje ikke har klart vinteren i uthuset.

I dag overrasket jeg meg selv, og ikke minst gubben, med å stå opp frivillig før kl. 7. For meg, som i alle år har vært B, eller kanskje C-menneske, er det en prestasjon i seg selv. Så nå sitter jeg her med kaffekoppen. Klokken er blitt 8.30 og vurderer om jeg skal finne fram skurebøtta og pusse vinduene, før det er tid for søndagsfrokost og ny runde med flytting av planter fra kjelleren til drivhuset. Bekymringsfulle "lyster" på en tid av døgnet som jeg vanligvis er i koma ;-)
Ha en fin dag alle sammen :-)

8 kommentarer:

 1. Lukeåpnerne mine har tålt det, men de har også blitt markant tregere enn de som ble oppbevart inne over vinteren. Ikke ubrukelige, men tregere. Kan jo ha vært tilfeldig også.

  SvarSlett
 2. Så deilig drivhus du har! Her er stua full av engletrompeter og en fuchia - har bare stått fremme siden osndag, men det er lite som minner om liv... Hvor lenge har dine fått lys? Er jo såååå spent på om de har klart vinteren...
  God hage dag i drivhuset!
  Hilde

  SvarSlett
 3. Det var mykje snø, godt at du sjå at våren kjem allikavel. Kan verte grøn av misunning av det store flotte drivhuset du har. Eg vil tru at det er berre når det skal vaskast at det er for stort. Mitt er 12 kvadrat, og eg er overlukkeleg over å ha det, men eg kan ikkje fri meg for å tenkje at jammen kunne eg hatt lyst på eit større. For min del kan det neppe verte for mykje drivhusprat. Så køyr på.

  SvarSlett
 4. Huff så mye snø dere har ennå du får bare håpe på at den forsvinner snart.
  Her er snart snøen borte, og med plussgrader og vind håper jeg på at resten forsvinner i løpet av dagen.
  De engletrompetene jeg hadde overlevde ikke vinteren og har nå blitt kompost :-( Det var i grunnen bare mas med de fordi jeg fikk de ikke til å blomstre om sommeren heller.

  SvarSlett
 5. Det gode er at det nå tiner også fra undersiden, og ikke bare oversiden av snøen =) Det kommer til å gå fort når det først tar fart. Og deilig er det når solen varmer bleke forsne kinn!
  Kos deg i drivhuset!

  SvarSlett
 6. Angående snømengden hos deg ligner det veldig på her. Det tar sin tid å få smeltet all den snøen, men for hver dag blir det i hvertfall litt mindre av den. Du får kose deg i drivhuset i dag! :)

  SvarSlett
 7. Hei Trine. Takk for koselig hilsen. Prinsessa var helskjønn hun. Har så vidt begynt å så litt sommerblomster. Det begynner å våres og da får jeg fart på såingen. :) God uke ønskes deg. Klem Merethe

  SvarSlett
 8. Takk for hyggelige hilsner alle sammen. Jeg skrev at jeg hadde ledig hylleplass til flere prikleplanter..... Det var noe jeg HADDE ja, helt til i dag. Nå har jeg 2 sprengfulle hyller med prikleplanter og er nesten helt ajour med det som har spirt fram til nå :-)

  SvarSlett