søndag 19. desember 2010

Kong vinter har vunnet - jeg kastet inn håndkleet

Siden tidlig i november har gradestokken ligget langt nede på minustallet. Mediene skriker over seg om lave nivåer i vannmagasinene og dyr strøm. Den første tiden tenkte jeg "dette går snart over og vi får mer normale temperaturer igjen". I drivhuset hadde jeg nemlig 2 stk. ovner, hver på 3,3 kw, til å holde temperaturen over null. Etterhvert som dagene og ukene gikk, fikk jeg mer og mer angst for den kommende strømregninga. Plantene nærmest veggene var allerede kraftig frostbitt, etter flere dager med rundt -20 ute. Ovnene klarte å holde temperaturen oppe, men det var FOR mye kulde langs vinduene og plantene sturet. Det var ikke lenger noe kos å titte innom drivhuset, for å se hvordan det stod til. Jeg tenkte mer og mer på å gi f.... i alle plantene og bare skru av varmen. De er ikke SÅ verdifulle at de er verd å bruke et uhyggelig antall tusenlapper på, for å berge dem gjennom vinteren.

Da jeg nevnte tanken ved middagsbordet her om dagen, protesterte faktisk gubben (som ikke er planteinteressert). Han syntes det var ille å miste alle de flotte plantene, uten å gjøre en innsats for å redde dem. Han foreslo derfor at vi heller skulle forsøke å kjøre de minste plantene opp til planterommet i kjelleren og plassere de største i "furtebua" hans i uthuset, hvor han allikevel har på litt varme.
Som sagt så gjort. I går ettermiddag var det bare noen få kuldegrader og mulig å flytte planter, uten å drepe dem på veien mellom drivhus og bil/uthus. Vi tømte drivhuset for planter, i løpet av et par ettermiddagstimer. Fuchsia, knoller/løker og noen mindre Engletrompeter ble stuet inn i bilen og lempet inn i kjelleren og de store plantene ble stuet inn i det aller helligste i uthuset.

Nå gjenstår å tømme vanndunkene og en tur til med bilen med planter i, før jeg kan slå av varmen og gå jula i møte, uten å bekymre meg for strømforbruket og om ovnene klarer å holde temperaturen oppe. Strømregninga for november og desember blir garantert vesentlig høyere enn jeg ville ønsket, men resten av vinteren vil nok bli mer normal etter dette :-)

Jeg regner med at den verste kulda er over i løpet av februar. Så i februar/mars fyrer jeg opp drivhuset igjen, rydder, vasker og starter opp en ny drivhussesong.

5 kommentarer:

 1. Ja de glimter til innimellom disse mannfolka :)
  Ønsker deg en god mild jul!

  SvarSlett
 2. Så trivelig gjort av ham :D
  Deilig å kunne slappe av uten strømregningen liggende å lure i underbevisstheten!
  God og mild jul ønskes herfra også :D

  SvarSlett
 3. Strøm til drivhus burde skrives ut på blåresept. Det er da terapi på høyeste nivå, i et land hvor vinterdepresjoner nesten ikke er til å unngå.

  SvarSlett
 4. Det ser ut til at denne vinteren blir verre enn fjoråret, som også var kald! De fleste klarte seg her (ute), men jeg er jammen spent på neste vår! Jeg skjønner godt dine vurderinger angående drivhuset. Selv har jeg ikke noen planer om å ha varme der om vinteren. Til det er strømmen her i Midt-Norge for dyr =(

  SvarSlett
 5. Tak for din kommentar på min blog. Nu har jeg linket til dig. Håber, at dine planter overlever.
  Rigtig glædelig jul.

  SvarSlett