torsdag 2. desember 2010

Støpe lys – En hyggelig hobby i vinterkulda

Siden jentene var små har vi hvert år, før jul, dyppet og støpt lys i mange farger og varianter. En hyggelig og morsom vintersyssel som både store og små kan være med på. Ikke så veldig egnet for de aller minste kanskje, stearinen er jo ganske varm, så en viss kontroll må man ha. Mine jenter har vært med omtrent siden de begynte på skolen, under tilsyn og med en mors falkeblikk når de skulle håndtere noe varmt. Først var de med på å dyppe lys, men etterhvert som de ble større fikk de også være med på å støpe fine “kubbelys” i diverse fasonger. Nå er eldstejenta snar 20 år, men fram til i fjor var hun med på lysstøping før jul.

Slike aktiviteter har det med å ta av litt her i huset og når vi først er i gang holder vi det gående til vi ikke orker mer, eller til vi er ferdige. Ett år, da yngstejenta var 8-9 år ble det sent. Vi var alle trøtte, men vi måtte jo få dyppet ferdig de lysene vi hadde begynt på. Ca. kl. 02.00 på en fredags- eller lørdagskveld, henger englebarnet mitt ut av kjøkkenvinduet (for å kjøle ned lysene før neste dypp). I anstrengelsen slapp hun en kjempefis. Alle vet vel hva som gjerne skjer når slike uhell skjer, samtidig som alle er trøtte og slitne?  Latterkrampe er stikkordet. Der stod vi da, midt på natta, med vinduet på vidt gap og skoggerlo, da jentungen hylte ut over hele nabolaget “mamma slutt å le, jeg tisser på meg” :-D Gode minner som fortsatt fremkaller latter når vi snakker om det, men gudene må vite hva naboene trodde, hvis noen fortsatt var våkne ;-)

Former, stearin, veker, fargepigment og evt. pynt til lysene, kjøper jeg fra Sløyddetaljer. De har greie priser og et godt utvalg av fargepigment og former. Lysmassen smeltes i vannbad på komfyren. Vær forsiktig så ikke den smeltede massen blir for varm. Den kan begynne å koke og da er veien kort til brannskader og kanskje også brann. Jeg lar vannet koke opp og skrur så ned temperaturen slik at vannet holder seg varmt, uten å koke. Man får kjøpt egnede smeltekar og klype til å holde dem med, men man kan selvsagt bruke hva man har, bare det tåler varmen.

2010-12-02 17-26-54 - IMG_2252 

2010-12-01 20-46-59 - IMG_2249Adventlysene mine støper jeg selv. I år har jeg brukt krystallmasse, som gir en “krystallisert” overflate på lysene. Slike lys renner en del, så det er lurt å ha et lysfat med litt kanter og ikke bruke pynt som man har tenkt å gjenbruke. Jeg har valgt å gjøre det enkelt i år og har kun brukt kunstig snø og noen “diamanter” i fatet.

 

Jeg liker litt rustikke lys og for å få til dette smelter jeg først stearin i ønsket farge, som jeg heller på et bakepapir på en bakeplate og lar stivne. 2-3 mm tykt lag er passe. Blir det tykkere blir det tungt å brekke platene i biter etterpå. Når dette har stivnet brekker jeg stearinen i småbiter. Bitene fyller jeg i formene, etter at veken er på plass. Deretter fyller jeg på med flytende støpemasse i samme, eller litt lysere farge.

2010-12-01 21-04-36 - IMG_22512010-12-01 20-44-39 - IMG_2248 

Kjøkkenet ser ut som en slagmark mens jeg holder på med dette og det er absolutt en fordel om det er kaldt ute, som nå. Da setter jeg de fulle formene ut på terrassen og lysene stivner vesentlig raskere enn om de skal stå på kjøkkenbenken.

Et par ting jeg har lært meg underveis er:

-Jo varmere støpemasse, jo blankere lys. Rene former og skikkelig varm stearin, gir blanke fine lys. Er støpemassen for kald og/eller formene ikke er rene, blir overflaten gjerne skjoldete og ujevn.

- Stearin krymper når den blir kald. Pass derfor på å alltid ha litt stearin igjen, i samme farge, som du kan fylle opp med når lysene har stivnet. Særlig viktig på kulelys som fort blir litt “amputert” hvis man ikke har noe stearing igjen å etterfylle med.

- Ikke bruk for tykk veke. Jeg bruker KUN veke nr. 10. For tykke veker gir lys som brenner med stor flamme, renner ekstremt mye og soter veldig. Tykkere veke kan sikkert brukes i ekstra tykke lys, men i alle de formene jeg har kjøpt holder det lenge med nr. 10.

- Restene som blir igjen når lysene er nedbrent samler jeg opp gjennom året og hvis jeg kjøper kubbelys i løpet av året, passer jeg på å kjøpe gjennomfargede lys. Restene sorteres etter farge og smeltes om i neste støperunde. Rester av veker siles av gjennom et dørslag og lysstumpene får nytt liv i nye hjemmelagede lys.

- Lyst støpt med krystallmasse er vanskeligere å få ut av formene. Disse må gjerne holdes litt under godt varmt vann før man får dem ut. Pass på å ikke holde dem under vannet for lenge, slik at overflaten smelter. Da mister lyset den krystalliserte overflaten der det har vært smeltet. Dette synes godt på bildet av adventlysene mine. Kantene har stedvis fått en annen nyanse pga smeltingen.

2010-12-02 17-28-16 - IMG_2254

Dette er resultatet etter et par kvelders “jobb”. Er neppe nødvendig å kjøpe kubbelys de neste månedene :-)

6 kommentarer:

  1. Så driftig du er. Flotte vertinnegaver ser det også ut til å være. :)

    SvarSlett
  2. Kjempeflott lys du har laga, og morsom historie i tillegg :-)

    SvarSlett
  3. Dette var både morsomt og nyttig å lese, kanskje jeg skulle prøve meg på å støpe lys? Jeg kan jo gjøre en liten prøve først, med lysestumper jeg har liggende... :)

    SvarSlett
  4. For en koselig tradisjon!
    Og så utrolig fine lysene ble!

    Ønsker deg en fin helg.

    Klem fra Bente

    SvarSlett
  5. Så flott! Jeg har samlet opp alle mine lysstumper gjennom året, med tanker om å gjøre noe lignende. Litt spent på om jeg får det til da jeg aldri har prøvd det før:-)

    SvarSlett