søndag 2. oktober 2011

Vindu mot høsten

Vi skriver oktober og til tross for noen fine og varme dager, er det ingen tvil om at høsten har overtatt regien i hage og natur. Allikevel er det hyggelig og komme ned trappa om morgenen og bli møtt av dette synet. Bjørka i bakgrunnen er riktignok gul, men den blå Aconitumen lyser godt opp, sammen med Fuchsia Kit Oxtoby, Fuchsia Arboreum og en Brugmansia Herrenhauser Garten som er på hell.
I dag var siste dagen jeg kunne glede meg over dette bildet om morgenen. Nå er alle potteplantene fraktet ned til drivhuset og snart skal de få plass innendørs, i ly for kulda, som jeg regner med kommer når som helst nå. Aconitum Charmichaelii kommer nok til å holde stand og blomstre helt til frosten tar de siste blomstene. Det samme gjør høstastersene. Den hvite har så vidt begynt og åpne de første blomstene, men den lilla har holdt på en stund. Det er bare frosten som avgjør hvor lenge jeg får glede meg over disse også.

I helgen har jeg ryddet og klargjort drivhuset for vinteroppbevaring av alle "utoginnplantene". Dobbelt lag med bobleplast er hengt opp og festet etter beste evne og ovnene står klare til innsats, så fort det blir kaldt. I dag samlet vi sammen alle plantene som stod rundt husveggene og kjørte alt sammen ned til drivhuset. Så til uka får jeg begynne jobben med å klippe ned og bære inn. En del engletrompeter står med knopper og jeg regner med at jeg kan få kose meg med litt blomster før vinteren setter inn for fullt.


Alle frøene fra årets innsamling ligger klare til forsendelse. I år blir det STA som får frø fra meg. Da håper jeg på litt bedre tilslag på egne frø-ønsker i år, siden donatorer blir tildelt frø først. Tror det ble ca. 40 sorter i år. Mye frø har råtnet bort i alt regnet, men en del har heldigvis klart seg og ser bra ut.

Her om dagen fikk jeg ny forespørsel om å holde foredrag på hagelagsmøte. Denne gangen er det Stokke hagelag, som gjerne vil høre om stell og overvintring av Engletrompeter fuchsia m.m. 14. november skal jeg i ilden. 
 


3 kommentarer:

 1. Ser då fint ut utanför fönstret men som du säger, det är snart slut. Men vi har ju ännu inte haft frost, så tvi,tvi en vecka till kanske?

  SvarSlett
 2. Så koselig med så mye blomstring i hagen, enda.
  Veldig fint bilde, med det søte bue-vinduet!

  Lykke til som foredragsholder! Så spennende!

  Ønsker deg en super torsdag!
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 3. Koselig å følge med deg!
  Lykke til med foredraget :)

  SvarSlett