mandag 31. januar 2011

Prioriteringsliste for sesongen 2011

Det er fortsatt så absolutt vinter, og vi må vel regne med at det er det et par måneder til. Men….. det blir stadig lengre dager, gradestokken krabber oppover og det smelter så smått fra tak og terrreng, de dagene det kommer over 0. Lengeslen etter vår begynner å bli stor og av og til tar jeg meg selv i å stå og titte ut av stuevinduene og nærmest forsøke å stirre snøen bort. Stadig sitter jeg og tenker på hva jeg skal plante hvor og hvordan jeg skal løse det og det prosjektet.

Jeg laget vel et innlegg på disse tider i fjor, om hvilke prosjekter jeg skulle i gang med og hva som skulle ferdigstilles i 2010. Som vanlig viste det seg at ambisjonene og troen på egen innsats, tid og overskudd, var en smule overdrevet. Mye ble påbegynt, noe ble ikke rørt og noe kom jeg litt lenger på. Men ferdig, nei det er vel egentlig ikke noe mål, bortsett fra at jeg skulle ønske jeg var litt mer strukturert og flink til å gjøre meg tilnærmet ferdig med ett prosjekt, før jeg begynte på et annet.

skrentenSkrenten ja……. Den så tragisk ut i fjor sommer. Jeg fjernet det som var noe å ha, sprøytet et par ganger med roundup, la på et lag med hestemøkk og plantet noen bunndekkende roser i nedkant og noen Impatiens i en gruppe, for å lyse opp litt i alt det visne. Det så så ille ut, at jeg ikke engang tok ett eneste bilde den veien i fjor. Bildet her er fra 2009, før jeg hadde gjort noe som helst.

I år skal det bli andre boller. Jeg har masse planter “på vent”, både i barnehagen og ellers rundt om i hagen, som skal få plass her. Lave bunndekkende stauder og kanskje noe med litt høyde på for å skape litt variasjon og senere blomstring.konkelplanter Generell rydding og kombinasjon av planter. Planlegging er ikke min sterke sider. Nye planter og frø kommer til gards, uten at jeg på forhånd vet hvor de skal stå, eller hva de passer sammen med. Da vi flyttet inn her for snart 2 år siden, trodde jeg at jeg skulle klare å begynne med blanke ark. Her skulle det planlegges og kombineres etter beste evne. Nå begynner jeg å forstå at jeg kanskje mangler den evnen. Forsettene gikk i vasken allerede den første våren. Jeg prioriterte å få alle flytteplantene i jorda raskt, framfor å bruke masse tid på planlegging. Dermed kom jeg ut å kjøre fra første stund. Med så mye plass, ble jeg også overmodig i fht. nyanskaffelser. Klart jeg har plass, kom med det. Konkel kom med mengder av Aurikler og annet, helgen i Gøteborg med Silja førte med seg 30-40 nye planter, på forumstreffet kjøpte og fikk jeg kassevis med nye stauder, byttemøtet hos Bibbi med staudeklubben like så. Når høsten kom stod kasse på kasse med planter langs husveggen, i påvente av å bli plantet. Det ble oktober og jeg var i gang med ny panikkplanting, for å få alt i bakken før frosten kom.

I fjor skulle jeg virkelig rydde i kaoset, men hva skjer? Jeg legger ut en tiggetråd på Hagegal for å samle Hosta til “prosjekt veikant”. Jeg skal love at jeg fikk Hosta. Små og store pakker kom i posten, noen kom personlig og leverte digre tuer, mens andre ba meg komme til dem og grave opp det jeg ville ha. Omtrent samtidig hadde jeg godt overskudd av en del sommerblomster som jeg ville bytte bort. Tilbake fikk jeg, som jeg ønsket meg, masse fine steinbedsplanter og masse annet som, tiarella, hauchera, dagliljer m.m. Dette var i hovedsak planter som skulle stå i skrenten, men den var jo ikke klar for planting ennå. Dermed ble det ennå mer panikkplanting og tilfeldig plassering. Ståle var så elskverdig å minne meg på byttemøtet i Staudeklubben og et besøk hos Marit førte med seg enda flere nye Hosta.

I år skal jeg ikke handle planter tenker jeg stadig, før jeg kommer på at det jo allerede er for sent. I april kommer pallevis med stauder fra Darwinplants i Holland. Heldigvis skal de fleste videre til andre, men hvis jeg ikke husker feil (tør ikke se etter på lista) skal vel ca. 150 av dem bo her hos meg. Dagliljer, geranium, Heuchera, liljer, hosta +++ “Led meg ikke inn i fristelse, jeg klarer utmermet godt å gå selv.” ;-) Men bortsett fra importplantene skal jeg skygge banen for både hagesentre, nettshopping, byttemøter og andre steder hvor jeg VET jeg blir fristet over evne (tror jeg).

Som sagt. En av denne sesongens store oppgaver blir å rydde i det som allerede er plantet.

2010-08-30 14-08-59 - IMG_2101 Drivhushagen kom jeg godt i gang med i fjor høst. Barnehagen kom på plass og de flere hundre pottene med staudebarn overvintrer forhåpentligvis trygt under snøen, i pallekarmene. Her gjenstår å legge veiduk mellom karmene og dekke med grus, slik at det blir litt mer renslig og ugrassfritt. I år har jeg bare sådd ca. 40 sorter med stauder. Noen fler blir det nok, men ikke på langt nær så mye som i fjor.2010-08-05 20-05-08 - IMG_2045I skråningen langs sydvestveggen av drivhuset plantet jeg resten av Hostaene, som var igjen etter prosjekt veikant, samt en del biter av Saxifraga urbium. Her skal det på mer aviser og bark, slik at det blir tilnærmet vedlikeholdsfritt i noen år.

Litt pussing og justering, så skal jeg anse meg som ferdig der nede for en stund.2010-06-03 21-41-25 - IMG_1783

Fjellhagen og dammen…. Her ble det ikke gjort stort i fjor. Forhåpentligvis blir det i år tid til å gjøre ferdig den lille dammen, som jeg gravde ut til for snart 2 år siden. Her skal det støpes kanter, legges strøm og monteres pumpe, før jeg kan fylle på vann. Ikke så voldsomt store jobben, men jeg trenger litt hjelp til støping og boring av armering og dermed må jeg nok mase litt før det skjer noe. Bortsett fra dammen må jeg ha en generalopprydding i enkelte av tuene. Grass og annet ugras har infisert noen av plantene, som må graves opp og plukkes fra hverandre og renses for ugrassrøtter, før jeg kan plante dem tilbake. Også her gjelder det å få omorganisert litt, men dette er tross alt av de mer ryddige områdene på tomta. Selv om det ikke akkurat ser slik ut på dette bildet.

Woodland har lenge stått på ønskelisten og jeg vet akkurat hvor jeg skal ha det. Nedenfor Skrenten ligger en gammel komposthaug og et område med stein, trær og kratt. Her skal det ryddes, før komposthaugen skal dras utover og en del digre steiner flyttes. Dette må det maskinkraft til, så også her er jeg avhengig av gubbens hjelp og tilgang til gravemaskin. En del Rhododendron skal få plass her og de siste 2 årene har jeg kjøpt en del planter som skal få plass her. Trillium, Cypripedium m.m.

Jeg kunne fortsatt med en liste så lang som et vondt år, men jeg tror jeg stopper der. Klarer jeg å få gjennomført dette i løpet av sommeren, skal jeg være riktig så fornøyd med meg selv :-) I tillegg skal det lukes og vannes. Sneglene skal bekjempes. Alle “utoginnplantene” skal ha pleie og omsorg og det skal også være tid til å bare nyte hagen, familien og omgivelsene. Det skulle heller ikke forundre meg om det dukker opp ideer til ett og annet nytt prosjekt, når jeg setter i gang til våren. Det blir neppe tid til å kjede seg denne sommeren heller.

5 kommentarer:

 1. Hei. Et morsomt innlegg der de fleste av oss hagegale kjenner oss igjen, i både det ene og det andre :-) Lykke til med prosjektene, det skal bli morsom å følge med hvordan det går med deg utover sesongen.

  SvarSlett
 2. Våget meg inn på Darwinbestillingen. Jeg skrev at ca. 150 planter skulle bo hos meg.... Det riktige er over 300 planter. Jeg har nok fortrengt hvor mye jeg bestilte ;-)

  SvarSlett
 3. Oj, jeg blir nesten andpusten bare av å lese alt du har gjort, og planlegger å gjøre =)
  Angående alle plantene dine, så kunne du jo legge dem inn i nettbutikken din ;o) Jeg tenker du hadde blitt kvitt masse der!
  Men du og du så flott det blir, selv om det allerede er frodig hos deg!

  SvarSlett
 4. hehe, det er kjekt med planer i det minste, så får man heller ta gjennomføringen over tid.
  Veldig gjenkjennelig dette du skriver..

  og fortrengning av Darwin ja. hehe, jeg nekter å se på den lista før hentedagen er her!

  SvarSlett
 5. Knis ;-) du har vel en voksen bestilling du også Anne. Skal ikke avsløre noe jeg :-)
  Er nok slett ikke umulig at noen av plantene havner i nettbutikken etterhvert. Først får vi se hva vi får og hvordan alt greier seg.

  SvarSlett