lørdag 8. februar 2014

Det våres i kjelleren, men et stykke igjen utendørs

Ikke så vakkert når snøen forsvinner, men det blir raskt bedre.
Vi er godt og vel ferdige med januar og februar er godt i gang, med mildvær, regn, sludd/snø og tåke. I dag skinner faktisk sola, for første gang på nesten 1 måned. Gjør godt å se blå himmel og skikkelig lys igjen, selv om jeg gjerne skulle hoppet minst 1 måned fram i tid. Jeg savner hagen min og gleder meg som en unge til det blir vår og barmark igjen. Savner den spente forventningen ved å gå rundt i hagen og titte på alt som kommer opp av jorda. Fargesprakende vårblomster og lovende grønne spirer på de litt senere plantene. Litt ekstra spennende i år, etter rydde- og flyttesjauen jeg hadde på sensommeren i fjor. Det blir spennende både å se om resultatet av endringene blir som forventet og ikke minst, om alle plantene har klart "mishandlingen" ved å bli flyttet på kanskje ugunstige tidspunkt i fht. blomstring og vekst.

Mens jeg venter på våren nyter jeg en forsmak i kjelleren. Siden drivhuseet kolapset, tidligere i vinter, har jeg litt mer begrenset plass til å drive fram stiklinger og frøplanter, men jeg har allikevel ikke vett til å begrense meg. I år er det sommerblomstene som står i fokus. Mengder av sommerblomster. Målet er en sommerhage som skal blomstre i et fargesprakende og frodig flor, sammen med alle staudene jeg allerede har.

Veldig så god plass det ble her da
Tidligere år har jeg brukt vinduskarmene i stua til spireplass. I år forsøker jeg meg med spirekasse på badegulvet. Kjøpte en lav plastkasse med lokk (i klar plast) hvor frøpottene plasseres. Det er begrenset med lys der kassa står, så her er det viktig å følge med og flytte pottene fram i lyset, så fort det begynner å spire. Blir pottene stående noen dager i kassa etter spiring, blir det veldig raskt lange, spinkle og bleke spirer. I planterommet henger det mengder med lysarmaturer, hvor pottene får stå og vokse seg til.

Spirekassa har så langt vist seg å være vellykket. Mange frø spirer etter 2-3 dager. Undervanningsduk i bunnen og lokk på kassa, sørger for jevn fuktighet og minimalt behov for vanning. Jeg tror faktisk ikke jeg har vannet en eneste gang, siden jeg startet opp 1. januar. Gjennomvanner pottene før de settes ned i kassa og deretter klarer de seg selv. Ingen tegn til mugg eller rothalsråte så langt.

I kjelleren får frøplantene godt med lys. Lampene henger 20-30 cm. over pottene og står på 16-18 timer i døgnet. Gazania var de første til å spire i år. 2 døgn tok det, før pottene var fulle av spirer. De er allerede priklet og jeg bør vel si at jeg har nok Gazania for i år. 150 potter holder nok, selv til min store hage ;-) Fortsatt er det en del frøposer som ikke er sådd, så her gjelder det å planlegge bruk av tilgjengelig plass.


For å kompensere litt for manglende drivhus, planlegger jeg å ta i bruk kjellergangen også, etterhvert som det må prikles mer og hyllene i planterommet fylles opp. 4 nye 2x36w lamper, ledning, kontakter og timere er kjøpt inn og er under montering. Dette vil gi meg plass til ca. 350 potter, fordelt i 4 undervanningsbrett. Sammen med den plassen jeg allerede har, bør det holde for årets produksjon (håper jeg). For å ikke utfordre sjebnen, prøver jeg å IKKE lage flere stiklinger av Brugmansia og Fuchsia denne våren. Jeg har et brett med ferdig rotede Brugmansiastiklinger og normalt ville jeg vært i gang med å produsere flere i disse dager, men mangel på plass forteller meg at jeg bør la det vær. Cluet er å kaste avklipp, men det er jammen meg ikke lett. Jeg hater å kaste noe det er liv i, men gjør så godt jeg kan. Lukker øynene og gjemmer det nede i kassa med avfall ;-)

Nå gjenstår det å se hvordan det går med reparasjon av drivhuset. Jeg har et lite håp om at jeg kan få til en midlertidig løsning når våren kommer, slik at jeg i hvert fall kan ta i bruk deler av drivhuset, til å herde småplantene, før de kan ut i bedet. Ser for meg en mulig løsning med bobleplast, så får vi heller ta selve reparasjonen litt senere, når huset kan tømmes igjen.


11 kommentarer:

 1. Wow! Jeg blir alltid veldig imponert og litt misunnelig på folk som kan så planter i større eller mindre mengder. I min lille byleilighet er ikke det så lett å få til, så jeg må begrense meg til å satse på noen staudefrø jeg setter ut på balkongen over vinteren. :-( Men det er herlig å se hvordan det spirer og gror hos deg! :-)
  Lykke til med frøplanter og stiklinger! :-) OG lykke til med gjenoppbygging av drivhuset ditt!
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kunne nok aldri bodd i leilighet. Tror jeg ville gått inn i en tung depresjon, hvis jeg ikke hadde hatt plass inne og hage ute. Merker det bare jeg besøker folk som bor slik, over helga. Stunder hjem til hus og hage, etter et par dager. Men du har jo hagen i Sverige og i Spania du da, selv om det er et stykke unna :-)

   Slett
 2. Hmm..tenker og lage meg ett planterom selv her..nok av boder og ta av...:-) kansje det for bli neste prosjekt..
  Deilig med sol idag..nesten litt vår ute :-).. Men kommer nok mere vær..nyt dagen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er ikke så mye som skal til. Noen hyller, plantebrett og noen lysarmaturer, så er mye gjort :-)

   Slett
 3. Så flott og velorganisert :)

  SvarSlett
 4. Så flink du er til å utnytte plassen. Flott å høre at du er så positiv og kreativ selv om drivhuset har falt sammen. Det er vel flere som kunne falt sammen litt selv også da.. Lykke til med gjenoppbygging!
  Enn så lenge får du kose deg med vårfornemmelser i kjelleren. Det ser ut til at du klarer med litt av en produksjon selv om du må holde det innendørs. Imponerende!
  God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjelper ikke noe å sette seg ned å deppe. Gjelder bare å finne nye løsninger og gjøre det beste ut av situasjonen, som ellers i livet, når noe butter imot ;-)

   Slett
 5. Jøss for en mengde! Smart med spirekassen din. Jeg skal følge med på produksjonen din:)

  SvarSlett
 6. Hos deg er det litt av ein produksjon. Så artig med alle spirene og spirekassa di virka super.
  Har lest innlegget ditt før om drivhuset ditt.....trist når slikt skjer.
  God helg.

  SvarSlett
 7. hei :)
  Så mange blomster! :) skulle ønske jeg hadde mulighet og tid til det!
  jeg har kjøpt meg noen frø av div slag, litt sommerblomster og litt stauder .
  og skjønner nå at jeg må få putta dem i jord ;)
  klem

  SvarSlett