søndag 19. januar 2014

36 kvm. drivhus - uten tak

Så var det min tur da. Jeg som hvert år har passet på å minne andre på å sjekke drivhustaket og måke av snø, for at det ikke skal kolapse.

Siden det begynte å snø har jeg hver dag sjekket drivhustaket når jeg har reist hjem fra jobb. Snøen har vært lett og det har blåst litt, så det har ikke lagt seg så mye på taket. Det meste har blåst av og landet andre steder. Senest fredag ettermiddag tittet jeg opp når jeg kom hjem fra jobb. Alt så greit ut, men det snødde tett og blåste godt. Planen var å måke taket, i løpet av helga, mens det var lyst.

I ettertid forstår jeg at tett snø og ugunstig vindretning, nok har ført til at snøen har fonnet seg på taket. Dermed gikk det fra å være forholdsvis lite snø på taket, til å bli stedvis alt for mye snø og ujevn belastning, i løpet av noen timer.

Dette er et syn jeg ikke unner noen.
Lørdag skulle vi avgårde en tur og som vanlig tittet jeg opp på drivhuset i det vi kjørte forbi. Bare et glimt i forbifarten, men jeg kjente brått at pulsen steg. Noe var galt. Vi snudde og kjørte tilbake. Håpet om at jeg hadde sett feil, forsvant med et trylleslag. Det meste av taket hadde kolapset. Kun den innerste delen, der jeg hadde planter, var fortsatt rimelig hel. Vi konkluderte raskt med at her var det lite vi kunne få gjort akkurat da. Annet enn å få ned litt mer snø fra den delen av taket som fortsatt stod oppreist. Plantene stod fortsatt  rimelig trygt, under tak og bobleplast. Temperaturen lå trygt på 8-10 grader, som før. Vi besluttet å gjøre som strutsen akkurat da, stikke hodet i snøen og "glemme" det hele fram til søndag.

Ikke særlig morsomt å begynne på.
Så i dag har vi holdt på i mange timer, for å redde stumpene og få litt oversikt over skadeomfanget. Jeg hadde håpet at vi kunne la det innerste rommet, på ca. 12 kvm. stå, slik at vi slapp å flytte plantene. Det viste seg imidlertid at hele sideveggen hadde løsnet fra alle fester og var i ferd med å skli ut. Dermed hadde også takplatene på den delen løsnet fra mønet. Ved et nytt snøfall ville det vært lite som holdt igjen. For å ikke ødelegge mer enn det som allerede var ødelagt, bestemte vi oss for å tømme huset for det meste av løse deler og planter og ta ned resten av takplatene også.

Det viser seg heldigvis at skadene ser ut til å være mindre enn først antatt. Et par plater er ødelagt, topprofilene på veggene er vridd/knekt, den ene forsterkningsbjelken er most, mønebjelken(e) er muligens ødelagt, en del skjøteprofiler er utenfor reddning og plantehylla er ødelagt. Litt vanskelig å få 100% oversikt nå, med snø og is, men delene er tatt ned og lagret, så nå er jeg den lykkelige eier av 36 kvm. drivhus, uten tak. Det er det ikke stort annet å gjøre nå, enn å vente på våren og mer monteringsvennlig vær og temperatur. Plantene har fått komme inn i kjelleren, hvor de står trygt fram til våren og en del utstyr og løse deler har fått plass i uthuset.

Jeg skal tilstå at jeg var rimelig motløs i går ettermiddag. Jeg så ikke umiddelbart noen mulighet for å få dette opp og gå igjen. Heldigvis har jeg en snill, positiv og fingernem mann, som har klart å overbevise meg om at drivhuset skal være i drift igjen i løpet av våren.Så nå er det bare å finne ut hvor vi får tak i reservedeler, slik at vi får bestilt opp det vi trenger. I løpet av våren og forsommeren skal det se slik ut igjen :-)


19 kommentarer:

 1. For et fryktelig syn! Jeg skal ikke klage mer over ulykken med mitt lille hus på ca.10 kvm. - bare 2 sideplater, stag,m.m. gikk med da 2 av luftevinduene blåste ut, undertrykk eller hva det kalles, Var ikke snø, den har kommet nå og fyller opp. .Er jo bare bagateller i forhold til ditt hus,, føler med deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Like kjedelig, enten det er et stort eller lite drivhus. Men, vi gir oss ikke. Drivhuset skal opp og gå igjen til våren :-)

   Slett
 2. Jeg har prøvd gang etter gang å skrive en kommentar, men det blir ikke antatt.
  For siste gang…….dette var ille Trine. All sympati med deg.

  SvarSlett
 3. Takk Martin. Kommentaren din kom inn til slutt ;-)

  SvarSlett
 4. Så trist da! Det var fryktelige bilder.
  I morgen skal jeg måke taket på drivhuset mitt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var det jeg tenkte også Marit. I morgen, men i morgen var akkurat for sent :(

   Slett
 5. Jag lider med dig, men du har ju glimten i ögat och en duktig man. Så må våren komma snart så du kan komma igång igen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja da, det går nok bra. Bare jeg kom meg over det første sjokket og sorgen, ser jeg ganske lyst på framtiden. Drivhuset kommer nok i drift igjen i løpet av våren tenker jeg :)

   Slett
 6. Huff, det var kjedelig! Håper mye kan reddes, lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis ikke så mye ødelagt, som jeg først fryktet. Noen nye deler, så er vi i gang igjen :-)

   Slett
 7. Så utrolig kjedelig Trine! :-(
  Jeg håper skadene ikke er så omfattende som de først kunne virke- og at du får det tilbake i samme stand som det har vært hittil! Det er så bittert når slike ting hender!
  Jeg føler med deg!
  Jeg hadde jo et lignende uhell med mitt gamle drivhus for noen år siden. Når jeg bygget nytt monterte jeg ekstra limtrebjelke i taket og støttebjelker i kortendene. Om vinteren har jeg montert støttebjelker midt i drivhuset også, men det har jeg glemt å gjøre i år! Nå ble jeg litt nervøs for hvordan det har gått...!
  Om du er interressert kan du se en liten beskrivelse hvordan jeg har støttet opp drivhuset i tilfelle dere vil gjøre noe lignende til våren?
  http://sommerhagen.blogspot.no/2012/07/drivhusmodifikasjoner.html
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Ekstra støtter skal opp før neste vinter ja. Det er helt sikkert. Skal ta en titt på linken din og se om vi kanskje skal gjøre noe lignende :)

   Slett
 8. Så utrolig ergelig - krysser fingrene og håper at det kan repareres uten for stor innsats.


  Anne

  SvarSlett
 9. Så kjedelig med drivhuset ditt! Håper det ikke skadene er for omfattende! Lykke til!

  Flott og informativ blogg du har! Gleder meg til å følge deg videre :)

  Hilsen Tone

  SvarSlett
 10. For et mareritt det må værer å oppleve dette! Du må bare ikke miste motet. Stå på!. Har for øvrig lest i bloggen din mange ganger, og synes det har vært inspirerende .

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding :-) Drivhuset kommer nok opp igjen, bare våren kommer og det blir hyggeligere å holde på ute.

   Slett
 11. Hei Trine!
  Så kjekt at du er på blogg igjen!
  Har savna innlegga dine i haust.
  Du er så flink med hage.
  Så masse du skal så!
  Kjempemasse arbeid. Men lykke til.
  Kjedeleg med drivhusett ditt.
  Blei øydelagt mitt også for to-tre år sidan.
  Vind og snø er ikkje å spøka med.
  Men vi fekk fiksa det då våren kom,
  og lagt ny plast på.
  Takk for du inspirerer i innlegga dine.
  Silje

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Silje. Jeg prøver å komme i gang med ligg blogging igjen, men mangler litt inspirasjon nå i vintermånedene. Nå spirer og gror det på planterommet, så jeg håper inspirasjonen kommer sigende utover nå :-)

   Slett
 12. Hei Trine, snublet over bloggen din da jeg lette litt etter stiklinger for salg. Fikk helt vondt i hjertet når jeg så dette, håper dere har fått orden på taket igjen! Ha en fin vårdag!! Mvh, Anne

  SvarSlett