fredag 19. juli 2013

Det ble endelig sommer og det blir lange kvelder i hagen.

Etter at mai og juni har bydd på kaldt og vått vær, har juli så langt vist seg fra sin beste side. Dag etter dag med sol, lettskyet og gode temperaturer, uten at det så langt har vært uutholdelig varmt. 20-25 grader er ypperlig hagetemperatur. Litt vind gjør det hele perfekt, bortsett fra enkelte dager, hvor det er "blåsbortvær". Alt regnet og det kjølige været på forsommeren, etterfulgt av sol og varme har virket som steroider på plantene. Det vokser så det knaker, men nå begynner det å bli stedvis tørt, så sprederen er i gang så mye jeg kan.

Forsettet mitt i våres, om at jeg ikke skulle ha så mange mål og planer denne sommeren, har vist seg å være en lur beslutning. Uten at jeg egentlig har planlagt noe som helst, har jeg fått gjort en hel masse. Noe er ferdig, mens mye er påbegynt og halvferdig. Med flere påbegynte prosjekter i gang på en gang, er det aldri vanskelig å finne noe å gjøre, som jeg også har lyst til akkurat da.

Bedet i nordveggen, som jeg laget etter Darwinimporten i 2011 har virkelig vokst seg til. Det har faktisk vokst så mye at jeg nå måtte i gang med å flytte og omorganisere litt. Noen tabber gjør man underveis, men det gir nye erfaringer og lærdom til senere. Astrantia egner seg f.eks. dårlig som kantplante og noen av dem blir raskt så store at de kveler andre planter, som Hosta.
 

Den neste utfordringen ble da hvor jeg skulle få plass til det jeg måtte flytte/fjerne..... OK, bare å gå på med krum hals. Jeg har uansett aldri vært helt fornøyd med den snorrette bedkanten, men fram til nå har jeg ikke hatt ork til å gjøre noe med den. Hageslangen ble lagt ut som "prøvekant" og etter litt prøving og feiling, var jeg fornøyd og kunne sette spaden i bakken.

Resultatet ble slett ikke verst. Vennligst se bort i fra de gamle hagemøblene, i bildekanten, som står på vent for å bli kastet ;-) Diverse Hosta har kommet fram i lyset. Kanskje de nå endelig skal få vist seg fra sin rette side. Planter som skal være 30-50 cm. høye er foreløpig bare en skygge av seg selv. 4 forskjellige Astrantia er flyttet inntil veggen, noen flere Hosta  er reddet fra drukningsdøden under andre, større Hosta, i et annet bed og en del "potteplanter" fra vårens shopping har endelig kommet i jorda. Det ser litt glissent ut foreløpig, men jeg gjetter at jeg allerede til neste år, må til å flytte på noe igjen. Begrensning er ikke min sterke side og så lenge jeg har planter for hånden, har jeg en tendens til å plante alt for tett.


 Litt nærbilder av bedet slik det ble. I hjørnet mot steinmuretn på det første bildet kommer det etterhvert en utekran og plass til hageslangen. Der er det fjell helt oppe i dagen, så planting nytter ikke her.
Jeg var litt bekymret for hvordan det ville gå å flytte og dele planter nå som det er så varmt og tørt, men så langt ser det ut til å gå strålende. Bildene er tatt ca. 1 døgn etter at jeg plantet og foreløpig ser plantene uforskammet friske ut. Jeg må nok passe på litt med vann framover, til de har fått etablert seg litt.
4 kommentarer:

 1. Dette blir nok veldig fint nåe det vokser seg til. Jeg liker bed som tar... "en sving hit og en sving dit" :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt svinger må til for å få litt liv i rabatten. Blir så stramt og stivt med bare rette kanter.

   Slett
 2. Bedene dine ser veldig frodige og fine ut! Her var det 29 grader i går, så det er veldig tørt her nå til tross for så mye regn før i sommer. Jeg gjør som deg, nemlig planter alt for tett. Jeg lærer aldri, så det er stadig noen som må flyttes. Jeg husker godt bedet ditt fra Darwin importen, så jeg skal si det har vokst seg til. Ha en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Synd det ikke er mulig å "spare" på noe av regnet til senere tørkeperioder ;) Men vi kan ikke klage nå, etter så mange uker med regn og kaldt vær. Ut og bære vann ;-) God sommer Marit.

   Slett