onsdag 19. juni 2013

Et nytt bed blir til

Jeg har lenge irritert meg på et område på nordsiden av huset. Her er det bratt grassbakke som skrår i flere retninger. Gressklipperen er tung og jeg sliter "ræva av meg" de gangene jeg må klippe her. Det nytter ikke å kjøre langsetter. Da er jeg nemlig redd at både jeg og klipperen vil gå kast i kast nedover lia. Mosen har mer eller mindre tatt over for gresset og Soleiene og Løvetannen storkoser seg, med sine lysende gule blomster. I nedkant står det en enorm Skjærsmin, som går under navnet "Monsterbusken". Den er nok 2-2,5 meter høy og 5 meter bred. Denne trenger sårt til en barbering/fornying. Det skal gjøres så fort den er avblomstret for i år. Har ikke hjerte til å ta den nå når den står full av knopper.
Selv om skråningen heller mot nord-nordvest er det mye sol her. Faktisk sol fra tidlig formiddag til utpå kvelden, nå om sommeren. Litt begrenset om våren, før sola kommer skikkelig over hustaket.

For en ukes tid siden var det nok grubling. Jeg begynte nederst, mot Skjærsminen. Røsket opp Fagerfredløs, gress og mose og jobbet meg, sakte men sikkert, oppover i skråningen. Det er også litt fjell i området, så stedvis ble det mer bart fjell i dagen.
Det ble noen turer fram og tilbake med trillebåra full av grastorv og røtter, før jeg kunne si meg fornøyd.

Tanken var å lage noe tilnærmet vedlikeholdsfritt, for å slippe å måtte stå i denne skråningen å jobbe, mer enn høyst nødvendig. Busker og vintergrønt,med markdekke av aviser og bark, var tanken. Men..... det er ikke alltid fornuften vinner over lysten til å plante noe mer fargerikt og spennende. Når man i tillegg har en drivhushage hvor det står hundrevis av stauder på vent, ja da går det som det må gå. Et annet argument for noe litt fargerikt er at bedet er synlig fra de store stuevinduene. Det er jo hyggelig å ha noe pent å hvile øynene på når man kikker ut.

Planter som skal i det nye bedet
Drivhushagen

 I går fikk jeg hjelp av gubben til å få kjørt opp store kulestein og 3-4 kasser med stauder. Mot plenen i overkant ble det en kant, hvor jeg nå har lagt tykk duk og kulestein, for å hindre at gresset "renner" ned i det nye bedet. Jeg bestemte meg underveis for at dette bedet skulle beplantes KUN med planter jeg har sådd og drevet fram selv. Her skal det ikke inn hverken kjøpe- eller bytteplanter.


Planteliste (de i blått er blomsterstore planter):
10 Lupin "Tutti frutti". Frø fra Thompson & Morgan
12-15 Hemerocallis hyb. frøplanter sådd i vinter, frø fra USA og Canada
8-10 Primula Japonica, frø fra egen plante
8-10 Pulsatilla i flere farger, hvitt, rosa, lilla. Frø fra STA
2 Paeonia mørk rød gammel sort, frø fra egen plante
3 Paeonia "Wind Chimes", frø fra Staudeklubben
3 Thalictrum aquilegifolium, egne frø tror jeg
3 Tanacetum coccineum, Rosekrage mørk
3 Tanacetum coccineum, Rosekrage (rosa eller mørk usikkert)
3 Scabiosa caucasica (blå tror jeg)
1 tue med Campanula Medium (må følges litt med på, da det ser ut til at den sender ut en del utløpere)
3 Platycodon, med blå fylte blomster iflg. frøposen.
3 Clematis Recta, frø fra staudeklubben.
3 Campanula Lactiflora, alba (må nok også følges litt med på ang. spredning) Nå mangler jeg bare noe litt tett og lavt i framkant, mot fjellet, som kan binde jorda litt, slik at det ikke sklir ut alt for mye igjen. Det skulle ikke forundre meg om jeg finner noe i pallekarmene mine, som kan brukes til det formålet også.

Noen av plantene er allerede kraftige, blomstrende planter, mens en god del fortsatt er små, på "barnehagestadiet". Jeg har helt sikkert plantet for tett, men det er alltid mulig å flytte ut noe, etterhvert som det vokser seg til. Dagliljene er nye kryssninger og vet jeg jo ikke hvordan blir. De som passer dårligst inn i fargeskalaen, får vike og finne andre steder å bo.

Jeg har ikke tilført noe jord, kompost eller gjødsel i jorda her. Satser på at jorda er god nok som den er. Jorda er litt leirete og holder godt på fuktigheten, virker det som. Nå skal jeg la plantene få etablere seg litt, før jeg tilfører litt gjødsel i form av fullgjødsel el.l. om et par uker.
Aviser og bark får jeg vurdere etterhvert. Blir det alt for mye ugrass, er nok dekke løsningen. Nå skal jeg ut med høytrykkspyleren og se om jeg kan få fjernet mosen som er på frammars på fjellet som har ligget bart fra tidligere.

6 kommentarer:

 1. Så fint det ble! Jeg har flere lignende områder i hagen og det er litt av en jobb å rense bort alt ugress og "dritt" för man kan begynne å plante!
  Moro med et bed med planter man har sådd selv også - der ga du meg en idè:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt at man har den morsomme jobben som gulerot til slutt. Det er jo plantingen og det endelige resultatet som er gøy :-) Å riste grasstorv er ikke direkte favorittsyssel, men det må til det også.

   Slett
 2. Så heldig du er som har naturlig berg framme i dagen. Det er i allefall vedlikeholdsfritt:)
  Imponerende mye egenprodusert du har å fylle i bedet også. Lykke til videre. Dette ble kjempefint:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er en spennende og stedvis utfordrende tomt, med mye skråninger, fjell og kratt. Men du så mye mer spennende enn en flat villahage :-)

   Slett
 3. Du verden, kjempespennende prosjekt med bare hjemmeavlet! Lett å si lettstelt, ja. Teoretisk. Når hagegale svinger spaden blir det sjelden slik, men fint blir det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir sjeldent så veldig lettstelt, men blomstrende og fargerikt blir det i hvert fall. Lager mer "jobb" for seg selv på denne måten, men gøy er det :-)

   Slett