tirsdag 12. mars 2013

Kjære kong vinter, det er nok nå.....

Vi er snart midt i mars. Dagene begynner å bli lange og sola varmer godt, midt på dagen. Men hva hjelper vel det, når gradestokken krabber ned på minus 10-15 grader hver eneste natt. Blir jo ikke vårsmelting av det. Bakken er fortsatt hvit av snø eller belagt med et tykt lag med is. I solhellingene, der det er bart, går telen dypt ned i bakken og det som smelter i sola midt på dagen, fryser til is når kvelden kommer. Jeg forventer ikke sommer i mars, slik vi hadde i fjor, men nå skulle jeg faktisk ønske sol og skyfri himmel ble byttet ut med mildvær og regn i noen dager, slik at vi kunne fått litt fart i snøsmeltinga. På toppen av det hele melder de snø over helga. 10 cm. truer de med på YR :-(

Den eneste trøsten er at det spirer i frøpotter og andre potter, både i drivhus og planterom. En Brugmansia er i ferd med å åpne de første knoppene og stiklingene fra i høst koser seg under plantelyset. De tidligere omtalte dagliljefrøene ser ut til å være ferdige med spiringen. De siste pottene (som fortsatt er svarte) satte jeg ned i kjelleren i dag. De skal få stå litt til før jeg gir dem opp. Så langt har jeg ca. 100 frøplanter av dagliljer og det er vel kanskje nok?

Vinterens frostkatastrofe har fått følger og jeg ser nå at de fleste Fuchsiaene har tatt kvelden. Nesten alle småplantene er døde og de fleste av de oppstammede er tvilsomme. Litt surt når 20-30 oppstammede planter må klippes helt ned. Foreløpig er det jo håp om at noen av dem kommer fra rota, men oppstammede er de definitivt ikke lenger. det var kanskje dette som skulle til for at jeg endelig skulle klare å redusere antall planter. Men....... det er jo alltid muligheter for å få tak i noen nye ;-) Geranium maderense, som jeg gledet meg som en unge til å få i blomst i sommer, klarte heller ikke frosten. 9 lovende, kraftige planter er nå kompost. Men, jeg sier som jeg pleier. Den som gir seg er en dritt. Nye frø er bestilt og på vei i posten. Neste år, får jeg kanskje se dem i blomst.

Enn så lenge får jeg trøste meg med strikketøy og innehaging. Så langt har vinteren vært produktiv på strikkefronten. Barnebarna har fått litt av hvert og nå er jeg straks ferdig med VM-genser til gubben. Vet ikke om jeg tør å begynne på noe mer når den er ferdig. Plutselig er det jo vår og DA er det ikke tid til strikking.

5 kommentarer:

 1. Helt enig! Det er akkurat det samme her, minus masse om natta, mye snø og is. Ingen vårfølelse. Blir deprimert hivs det begynner å snø.
  Godt vi kan finne litt vår i vinduskarmen, med vårløker og spirer.

  SvarSlett
 2. Uff så leit med alle plantene dine:-(
  ja nå er vi lei vinteren! her har vi også masse snø minst 60cm og kjempekaldt på nettene med rundt 17 minus. nei nå lengter jeg også etter regn, og bar bakke!

  SvarSlett
 3. Så synd med alle plantene som ikke har greid seg. Det er alltid like trist. Mars måned er ikke like flott som den var i fjor, nei. Her er det også snø og kuldegrader.Godt å bruke tiden til håndarbeide og såing. For snart er våren her for fullt:-) Ha en fin uke!

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig altså - men av erfaring vet jeg at våren kommer, helt sikkert - kanskje iallfall i juni (ca.).. ;))))

  SvarSlett
 5. Huff, så trist med alle fuchsiane dine da, slikt er bare ikke moro :/ Jeg ser på siden din at du har en del Brugmansia og lurer på om det er mulig å få kjøpt noen småplanter av deg. Fint hvis du kan ta kontakt på min mail: stigin31@gmail.com
  Ha en nydelig påske!
  Mvh
  Stig

  SvarSlett