søndag 7. april 2013

Drivhushaging redder humøret

Jo da, det begynner å hjelpe ute. Snøen tiner, sakte men sikkert og vi har faktisk hatt en natt eller 2 uten kuldegrader nå etter månedskiftet. Men, det er fortsatt et stykke igjen før hagen er "gravbar". Is, snø og tele dekker fortsatt det aller meste av hagen. Kun noen rester av fjorårets synder stikker fram i kantene. Jeg er skrekkelig utålmodig etter å komme i gang, men må nok bare smøre meg med tålmodighet er par uker til. Det blir neppe mulig å gjøre stort ute her før i slutten av april. Bare for  å poengtere det, feier det i skrivende stund ei skikkelig snøbyge over her.

I mangel av hage å pusle i blir det drivhushaging som trøst. Her om dagen fjernet jeg det meste av bobleplasten, slik at jeg kunne få på plass lukeåpnerne. Temperaturer opp mot 40 grader på dagtid er nok i høyeste laget når nattetempen er nede på 4-5 grader. Litt luft gjorde susen og maxtempen sank med 10-15 grader, med en gang. Vannslangen er lagt ut over fjellet og tønnene fylt opp, i tilfelle slangen skulle fryse en og annen dag, i nærmeste framtid.

I kassene med stauder, som ble sådd i januar 2012 og har stått ute siden, har mye spirt. Jeg gravde fram kassene fra snøen for noen uker siden og tok dem inn i drivhuset. I noen av pottene har "gartneren" vært veldig generøs med frøene, så prikling måtte til, allerede kort tid etter spiring. Når 1 liten potte plutselig blir til 30-40 små potter, er det godt å ha stort drivhus og mye hylleplass. 
Her er det så langt 3 forskjellige Iris, Peon, Akeleier, Aconitum, Clematis Recta m.m.
Til min store glede spirer det også i 2 potter med
Glaucidium Palmatum. Blir spennende å se om jeg klarer få dem fram til blomstrende planter etterhvert. Flere Iris er på gang og flere andre er snart prikleklare. Fordelen med sen vår er at jeg kanskje kommer ajour med prikling o.l. før våronna i hagen starter.


I går begynte jeg å se over plantene som har stått i drivhuset i vinter. Mange av Brugmansiaene ser ut til å ha klart frosten OK, selv om mye av det over jorda er dødt. Når jeg rister av jorda, er røttene faste og fine og på mange av dem begynner det nå å danne seg små sugerøtter. De må klippes kraftig tilbake, men jeg har godt håp om nye, friske skudd fra rota på de fleste. Det blir litt som å begynne på nytt, siden mange av dem allerede var fine, små "trær", men sånn er det når eieren svikter og ikke følger med på gradestokken. 
Fuchiaene er det verre med. Der er det blitt mye kompostmateriale. Noen få av de som var oppstammet kommer med små skudd fra rota, men de fleste ser ut til å være helt døde. Så i dag ble de kastet ut fra varmen og ut i snøen. Liten vits i å snuble i 15-20 potter med "dauinger". Heldigvis er det mange som samler på Fuchsia og dermed forholdsvis enkelt å få tak i erstatninger av disse. Det vil ta noen år å få til like mange oppstammede planter igjen, men noe skal man jo ha å pusle med.


I dag har det meste av dagen gått med til å rydde, kaste og sortere. Alle frøplantene av dagliljer er flyttet fra kjelleren og ned i drivhuset og mange av dem er priklet i hver sin potte. 2-3 sekker med plantejord rekker ikke langt når man først setter i gang. Nå gjenstår å få ned noen Engletrompeter, som fortsatt står i kjelleren. De vil ha det bedre i drivhuset nå som det ikke er så kaldt lenger. Dagslys og sol er klart bedre enn lysstoffrør, for plantene. Til slutt plukket sammen en del planter som jeg skal ha med på hagelagsmøte i Porsgrunn i morgen. Der skal jeg vise bilder og snakke om overvintring og stell av Eengletrompeter, Fuchsia og andre "utoginnplanter". Har lovet å ha med planter for salg, så da minker det litt på overskuddet, både i kjeller og i drivhus.

8 kommentarer:

 1. Jeg misunner deg din store plass i drivhuset! Jeg skulle gjerne hatt din store plass akkurat nå. Jeg har ikke startet opp enda, for jeg har ikke noe bobleplast i drivhuset. Jeg har derimot et stort planterom i kjelleren som er stapp fullt av div. planter. Her var det - 8 i natt, så jeg tar ikke sjansen på å flytte noe ut dit enda. Men nå melder yr om varmere fra neste helg, så vi kan jo håpe at de har rett...
  Det er på høy tid med noe varme ute :-)

  Håper du får en fin tur til Porsgrunn!

  SvarSlett
  Svar
  1. Til helga kan du sikkert begynne i drivhuset Marit. Denne kulda må vel slippe taket nå. Det er i hvert fall veldig kos å holde på der. Da "glemmer" jeg at det er snø og vinterstemning ute ;-)

   Slett
 2. Hei. Så flott med stort drivhus. Jeg har et lite drivhus , men det har aldri vært tatt i bruk før langt ut i mai pga faren for nattefrost. Nå har vi installert strøm og en termostat skal monteres. Jeg har også kjøpt inn bobleplast i metervis, men er usikker på hvordan jeg skal anvende den for å få nok luft inn. Det blir jo etterhvert lyst både dag og natt på 69 grader nord, men vi kan ha nattefrost langt ut i juni hvis vi er riktig uheldig. Drivhuset har automatisk lufteluke. Har du noen gode tips vedrørende bruk av bobleplast?

  SvarSlett
  Svar
  1. Problemet med bobleplast, nå som sola får tak og varmer opp om dagen, et at det fort blir alt for varmt på dagtid. Jeg vet ikke hvor kaldt det blir om natta hos dere nå, men hvis det ikke er særlig mer enn -5 ca. er det nesten like greit uten bobleplast. En vifteovn klarer å holde temperaturen over null da.

   Slett
 3. Herlighet for et digert drivhus :) Jeg er overlykkelig over endelig å ha fått ett på 10 kvadrat, hmmm, jeg aner det vil bli litt lite etterhvert. Med minus 15 i natt, brukes drivhuset kun litt på dagtid til småspirer, de bæres ut og inn. Fin tirsdag til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. 10 kvadrat er jo mer "normal" størrelse for et hobbydrivhus ;-) Men da jeg kom over dette brukt, omtrent samtidig som vi kjøpte hus med stor tomt, kunne jeg jo ikke la det vær. Det formelig ropte "kom og hent meg". Litt luksus, men jeg klarer jammen meg å fylle opp her også ;-)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 4. Kom over bloggen din via link far Moseplassen. Hm, her var mye fint å lese. Ser vi er bosatt ikke så langt unne hvarandre heller. Blei iallefall inspirert til å prikle småspirene mine i dag.
  Ha en finfin onsdag!

  SvarSlett