søndag 27. januar 2013

Når lykken er bedre enn forstanden 
Hva jeg lærte av dette? Heretter skal jeg ALDRI røre termostaten på hovedovnen i drivhuset, når den først er innstilt på et nivå som fungerer. Jeg skal heller bruke den andre ovnen til å varme opp ekstra de gangene jeg skal være der nede og så slå den av når jeg går. En annen ting er å ikke bare sjekke gradene på værstasjonen, men også sjekke når den faktisk oppdaterte seg sist. 


Overvintring av planter i drivhus kan tidvis være en utfordring, både praktisk og for lommeboka. Her holdt det nylig på å gå skikkelig galt, med flere hundre planter, på grunn av uforsiktighet og uheldige omstendigheter.

For 2 uker siden var jeg nede i drivhuset og ryddet i noen timer. Ute var det kaldt og jeg skrudde opp termostaten på ovnen, slik at det ble behagelig å holde på der inne, uten å måtte ha på så mange lag med klær. Da jeg var ferdig skrudde jeg ned termostaten igjen, uten egentlig å følge med på hva jeg gjorde. Dagene gikk og jeg fulgte med på værstasjonen og så at temperaturen lå på 4-8 grader i drivhuset. Etter en ukes tid slo det meg plutselig at tallene varierte mistenkelig lite. De var faktisk helt like fra dag til dag. Først da gikk det opp for meg at værstasjonen, av en eller annen grunn, ikke hadde oppdatert nettsiden siden søndag 13. januar. Det var den søndagen jeg var der nede og jobbet. Fortsatt var jeg ikke spesielt urolig og det gikk enda noen dager før jeg fikk somlet meg til å titte innom i drivhuset. Allerede i døra fikk jeg bange anelser. Det luktet "knuste" blader. Innenfor døra så jeg haugevis av slappe topper og visne blader. Ved første øyekast så det ut til at gradestokken viste -11. Heldigvis var det "bare" -1,1, men spørsmålet var hvor lenge det hadde vært slik og hvor mye temperaturen hadde variert de siste 10 dagene. Jeg var nesten på gråten og tenkte først at "dett var dett". Det var delvis frossen jord i pottene og det så ganske så mørkt ut for alle mine store Brugmansia, Fuchsia og masse annet, som har sin overvintringsplass i drivhuset. Jeg skrudde allikevel opp temperaturen, i håp om at noe ville la seg redde.

Ennå er det for tidlig å si hva og hvor mye som evt. har tatt kvelden etter kuldebehandlingen, men en inspeksjon i går, viste at det nok har gått bedre enn jeg fryktet med det meste. Mange døde topper og skudd, men mye ser fortsatt saftspent og friskt ut, så jeg håper det beste.

Max                  Min

Det viser seg i ettertid at værstasjonen faktisk har sendt data hele tiden, slik at max og min temperaturene er registrert i tabellene for hver dag. Der ser jeg at gradene har variert fra -4,2 til  4,6 gjennom de 11 dagene. Dermed har det ikke vært minus i veldig lange perioder av gangen, men det er selvfølgelig ikke optimalt med minusgrader i det hele tatt.

2 kommentarer:

  1. Oi, sånne overraskelser like vi ikke :O
    Krysser fingra for at det går bra med mesteparten!

    SvarSlett
  2. Uffda! Håper det går bra med plantene som fikk seg et plutselig kuldesjokk! Det var forferdelig at du først trodde det var minus 11 i drivhuset, det var rett og slett tragikomisk. Det var så godt skrevet at jeg måtte humre litt - alt det man kan oppleve når man holder på med planter! Forferdelig følelse når ting ikke fungerer! Jeg håper inderlig at du har greid å redde det meste. Godt å høre at det er litt grønt og friskt igjen.

    SvarSlett