onsdag 11. april 2012

Det er faktisk ikke så vanskelig - ikke hagerelatert

En søndag, i første halvdel av mars, stod jeg som vanlig opp et par timer senere enn min kjære. Han satt da fordypet i noe på PC'n så jeg lot ham sitte med sitt, mens jeg våknet litt ved hjelp av en kopp kaffe, en røyk og litt surfing. Etter en stund spurte han: Hvor mye røyker du hver dag? Litt forvirret over spørsmålet svarte jeg +/- 20. Han tastet inn noe og smilte lurt. Nå begynte jeg virkelig å bli nysgjerrig. Det viste seg at han hadde brukt morgenen til å sette opp et regneark over hvor mye vi 2 ville spare hvis vi sluttet å røyke. Vi hadde snakket om det flere ganger, men det ble alltid bare med praten. Jeg forsøkte sågar å slutte for et par år siden, men gav opp da det ble for vanskelig å gjøre det alene, så lenge han fortsatte å røyke som før.

Vi har jo begge vært veldig klar over at vi bruker uhyggelig mye penger på sigaretter hver måned. Det skal ikke mer enn enkel hoderegning til for å vise det, men det blir noe annet når du får tallene ned i et regneark og begynner å gange opp over måneder og ikke minst år.
Tallenes tale var klar. Vi har brukt et 6-sifret beløp i året på sigaretter. Antakelig vesentlig mer enn vi bruker på mat *rødme*. Litt avrundet kom vi til at jeg brukte ca. 3.500,- i måneden, mens han har brukt ca. 5.500,- i måneden. Tilsammen 9.000,- hver måned rett opp i røyk.

I løpet av denne morgenen la vi en plan. Første skritt var å rydde røyken ut av huset. Heretter skulle vi røyke kun ute, fram til 1. april. Siste uka før påske gav vi oss selv røykeforbud på jobben, før vi, fredag 30. mars om kvelden tok vår siste sigarett på terrassen, fylte sigarettpakka med vann og krøllet den sammen. Fast trekk fra hver vår konto, til en sparekonto, er opprettet med hhv. 3.500,- og 5.500,- hver lønningsdag.Til vinteren igjen skal vi bruke sparepengene til en drømmeferie til et varmt og eksotisk sted, som vi ikke ville hatt råd til å besøke, hvis vi hadde fortsatt å røyke.

Nå har det snart gått 2 uker, uten at noen av oss har tatt en sigarett. Det har vært tider hvor vi begge nesten kunne drept for et par trekk. Særlig da vi onsdag i påskeuka satt i Skagen, i sola, med hver vår kalde pils og så på livet, var fristelsen til å rane nærmeste bord for sigaretter påtrengende ;-) Men vi holdt stand.
Jeg har tydd til en og annen nikotintyggis, men ut over det har vi ikke brukt noen hjelpemidler. For hver dag som går nå merker jeg at jeg tenker mindre og mindre på røyk. Behovet melder seg av og til, men det går overraskende fort over hver gang. Fra å tenke på røyk nesten konstant de første dagene, er det nå redusert til et og annet glimt av røykesug.

Jeg må tilstå at jeg er ganske stolt, både av egen og gubbens innsats. Det er selvsagt fortsatt for tidlig å innkassere seieren, men jeg har god tro på at vi faktisk vil klare dette. Periodevis tøft, men faktisk ikke på langt nær så ille som jeg hadde forventet, etter å ha røkt i ca. 35 år.

13 kommentarer:

 1. Så fantastisk dyktig dere har vært... hold stand. Det blir jo litt av en drømmeferie til vinteren med oppsparte 9000 pr.mnd. Lykke til videre! Hilsen en som har vært røykfri i 16 år!

  SvarSlett
 2. Yay! Tvitvi! Det står respekt av dette... og FOR en ferie dere får.

  SvarSlett
 3. Hei Trine. Dere er kjempeflinke!! Tenk så glade lungene er for å slippe den kreftfremkallende røyken! For hver dag blir lungene bare renere og friskere. Jeg har vært røykfri nå i 1 år og 3 mnd. Og jeg kommer aldri til å begjunne igjen:) Røyksuge er helt borte:) Jeg var storrøyker i 20 år og røyken var med meg overalt. Så sa det bare stopp og kroppen min orket ikke mer av denne giften. Mor hadde en veninne som døde av lungekreft i tidlig 40 års alder..det er noe å tenke på, vi er jo ikke udødelige så hvis vi kan minske risikoen for dødelige sykdommer betraktelig med å kutte ut røyken så er det også en stor motivasjon for å slutte. Unn dere masse kjekt for disse pengene:) Planter og flotte reiser som gir opplevelser og gode minner for livet:) Dere har all grunn til å være stolte! Klem fra Ellen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helsa er en Bonus som i grunnen ikke har bekymret meg og som ikke er noen særlig motivasjon for å slutte, men selvsagt er det godt å kjenne at pusten blir bedre, nå etter 2 uker uten røyk :-)

   Slett
 4. Gratulerer, du har all grunn til å være stolt! Det gir vel litt ekstra motivasjon å ha en drømmeferie å se frem til.
  Lykke til videre!

  SvarSlett
 5. Å, så glad jeg blir :)) Når det verste er over er det kun positive ting ved det å være røykfri, det er bare deilig. Stå på, dere er kjempeflinke.
  Hilsen Tua, røykfri i 15 mnd, har til og med fått både kondisjon og pust.

  SvarSlett
 6. Alt er lettere når man er to.... :-). Gratulerer begge, jeg blir alltid glad når jeg hører om noen som slutter å røyke!

  SvarSlett
 7. Så bra da! Dette var jo en god nyhet. Penger kan være en god motivator til å slutte, og siden se hvor mye penger det blir ut av det når dere trekker det av kontoen hver måned. Kjempesmart! Lykke til videre!

  SvarSlett
 8. Jeg har akkurat publisert dette:
  http://bestemorshage.blogspot.com/2012/04/blomsterlevering.html

  Mange takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra Åshild. Takk for reklamen :-)

   Slett
 9. Gratulerer! Har selv holdt opp i ca 1,5 år og mannen i huset i snart 3 år. Vi savner ikke røyken i det hele tatt.
  Stå på dette klarer dere og supert mål dere har satt dere :)
  Heier på dere, klem

  SvarSlett
 10. Fantastisk bra! Selv om jeg ikke har røyket selv, er jeg dypt imponert over dem som klarer å slutte. Stå på - dette klarer dere når dere først har bestemt dere!

  SvarSlett
 11. Hei. Jeg var inne på nettbutikken din. Bestilte noen varer der, men vet ikke om det ble i orden? Tar det i så fall lang tid innen jeg får det i posten? Hilsen spent og ivrig:)

  SvarSlett